Tak tohle přesně mohou zažít návštěvníci ZOO Zlín, právě tento víkend. Zahrada připravila pro své obdivovatele a návštěvníky vůbec historicky první Zoogastrofestival a farmářský jarmak v prostorách zlínské zoologické zahrady.

Návštěvníci si mohli z nabízeného menu vybrat například líčka z mladého býčka, grilovaný dolnopasecký bio sýr, mátovou palačinku nebo domácí malinovou zmrzlinu.

Zcela jistě jim chutnalo i z nabídky restaurací v areálu zahrady, jako například panenka špikovaná švestkami s vínovou omáčkou a šťouchanými bramborami nebo pravá valašská bramboračka či valašské žebírko.

V nabídce nechyběla ani krkovička naruby, nebo také uzené maso s trnkovou omáčkou a tvarohové jahodové knedlíky. Všichni určitě uvítali i speciálně připravené medové žebírko a také kuřecí paličky.

„Chtěli jsme všem návštěvníků určitým způsobem zpestřit návštěvu naší zoologické zahrady, a trochu si pohrát se sloganem, který pravidelně používáme a to: ZOO Zlín na vlastní kůži. Rozhodli jsme se tak, že to nebude jen na vlastní kůži, ale také na vlastní chuť," vysvětlila tisková mluvčí ZOO Zlín Romana Bujáčková.

Volba byla správná

Přiblížila, že po celý víkend se návštěvníci mohou těšit na opravdové gurmánské hody, protože nabídka je opravdu jedinečná.

„Jedná se o krajové speciality a co se týká farmářského jarmarku, je to pro nás určitým způsobem hra, jestli i tohle návštěvníky osloví a bude se jim to líbit. První ohlasy nás přesvědčují o tom, že volba byla správná," ubezpečila Romana Bujáčková.

Jak také sdělila, k velké radosti zlínské zoo, přijal pozvání hotel Lanterna z Velkých Karlovic.

„Protože spolupracujeme s Resortem Valachy a hotel Lanterna do resortu patří a je znám v celém kraji, rozhodli jsme se, aby předvedli své kuchařské a gastronomické umění i v areálu zoologické zahrady," vysvětlila mluvčí zoo.

Kuchaři tak mohli přímo v „terénu" před lešenským zámkem připravovat pokrmy, na které se všem návštěvníkům sbíhaly sliny.

„Je to velice příjemné zpestření návštěvy zoologické zahrady, jsme tady téměř každý týden a tuto akci vítáme. Navíc nabízené speciality chutnají skvěle," usmívala se nad grilovaným sýrem Marie Chylová ze Zlína.

Chystá se festival piva

Jako velmi zajímavou kombinaci ocenila mátové palačinky s malinami Veronika Březíková z Kostelce.

Protože gastrofestivaly již nějaké s rodinou navštívila, nemohla si nechat ujít ani ten „místní" v ZOO Zlín.

Také kuchaři Pavel Václav a Josef Janota, společně se svým provozním z hotelu Laterna Antonínem Škrabánkem neskrývali své nadšení. Prozradili, že ZOO Zlín znají dobře a tak vařit přímo v areálu zahrady uvítali a na akci se těšili.

Podle slov Romany Bujáčkové, se do této akce zapojily všechny restaurace v areálu zahrady.

„Tenhle gastrofestival je prvním ročníkem a my pevně věříme, že v tom budeme pokračovat. Co však plánujeme, hlavně pro mužskou část návštěvníků je, že zde vypukne na konci srpna pivní festival. Ten představí tradiční, regionální značky piva, které jsou známé ve Zlínském kraji. Uvidíme, jestli i tentokrát uhodíme na tu správnou strunu," zadoufala mluvčí zlínské zoologické zahrady Romana Bujáčková.