„Bylo to hrozné, jela jsem domů se svým dvouměsíčním synem a musela se místo cesty brodit jakoby v korytu řeky. Nebyl to zrovna příjemný pocit," vylíčila situaci v neděli v podvečer ve Zlíně – Kostelci Eva H. Popsala, jak se kolem jejich domu valila v korytu potoka voda.

„Sestra má teď u domu místo zahrady lagunu, celé okolí je podmáčené," postěžovala si mladá maminka.

„Před deseti lety tady regulovali potok, že prý vydrží i stopadesátiletou vodu, nevěřili jsme, že ta voda tady udělá takovou paseku," doplnila.

Další rodina také prožila chvíle obav a strachu.

„Již jsme tady takovou situací zažili, ale v neděli to vypadalo hrozivěji," uvedla místní žena, která si nepřála zveřejnit své jméno. V redakci jej máme k dispozici.

„Byl to prudký liják, i kdyby se nevylil potok, tak kdoví, co by se mohlo stát. My jsem měli na zahradě moře, celá zahrada byla zatopená," poznamenala smutně.

„To, co bylo tady, se nedá s podjezdem v Dlouhé ulici ve Zlíně ani srovnat," reagovala další žena z Kostelce Eva Miklová. Podle ní, místní nová kanalizace vybudovaná v roce 2012 je nedostačující.

Zatopené golfové hřiště v Kostelci u Zlína.Zdroj: DENÍK/Jan Karásek

„Svádí všechnu vodu ze Štípy a z Kostelce a způsobila v Kostelci na křižovatce u lázní největší záplavy od roku 1996," přiblížila dramatickou událost.

Podle ní neprojevili správci kanalizační sítě v pondělí dostatečný zájem o nápravu a kontrolu situace právě zde.

„Ještě se tady nikdo z nich neobjevil a to jsme je kontaktovali v ranních hodinách," zlobila se ještě v pondělí odpoledne.

„Kanalizace v Kostelci u lázní je navržena dle platných norem a je dle těchto norem kapacitní. Pokud však přijde extrémní déšť, kdy dle odhadu napršelo za 1.5 hodiny minimálně 80 mm srážek, vytvoří se na komunikacích proudy vody, které nejsou schopny odvodňovací prvky na komunikaci pojmout a dochází k neřízenému odtoku vody mimo kanalizaci, například do zahrad rodinných domů," vysvětlila za společnost Moravská vodárenská mluvčí Markéta Bártová.

Podle vyjádření společnosti o extrémní srážce hovoří rovněž ta skutečnost, že na místním Lukovském potoce v Kostelci byl vyhlášen včera Povodím Moravy 3. (nejvyšší) stupeň povodňové aktivity. Přesto doplnila, že v Kostelci již odborníci situaci řeší.

Ve Zlíně nedělní liják zaplavil kromě hlavních dopravních tahů a centra města i sklepy na Lesní čtvrti.

„Ještě se nám to nestalo, ale listí a různý odpad ze zahrady ucpal zemní vpusti, vytvořil se nám tady bazén a voda nám pak hrkla do sklepa," popsal Jindřich Mudřík.

Doplnil, že chtěl vpusti zkontrolovat, ale prudký liják mu to již nedovolil. A tak pak museli deseticentimetrovou hladinu vody ve sklepě vylévat, vymetat a čistit sklep.

„Ať už zase svítí slunce, tohle je hrozné, člověk si vždycky vzpomene na ty největší povodně co tu byly," uvedla prodavačka z potravin v Trnavě.

Právě tam měla místní povodňová komise pohotovost, vždyť zde byl vyhlášen třetí stupeň povodňového nebezpečí. Ale i tam naštěstí došlo jen k zaplavení sklepů a zahrad.

Navíc, podle místního obyvatele Zdenka Šlahaře, v Trnavě jsou na tyto situace připravení, vždyť velkou voda, přívalové deště i zvýšený stupeň povodňového nebezpečí zažívali u nich již poněkolikáté.

Trnavští pamatují největší povodeň z roku 1987

Trnava – Třetí povodňový stupeň v obci Trnava nedal v neděli spát mnohým místním. Hodně z nich si ještě pamatuje největší povodeň z roku 1987 a přívalové deště je tak nenechávají klidnými. Povodňová komise v Trnavě měla pohotovost, v terénu místní hasiči se starostou rozdávali písek, před vytipovanými domy již stály hradby s pískem.

„Šlo o velmi intenzivní srážky, napršelo 50 mm. Kdyby déšť trval o hodinu až dvě déle, bylo by to mnohem víc kruté. Byl vyhlášen 3. povodňový stupeň, který byl odvolán po půlnoci, dnes je již situace v normálu," informoval v pondělí starosta obce Trnava Martin Kašpárek s tím, že došlo jen k zatopení sklepů.

„Situaci ale nadále sledujeme, jsem v kontaktu s velitelem zásahové jednotky," zmínil starosta.

„Jak už delší dobu prší, já už nespím a chodím s baterkou kontrolovat potok," přiblížil místní obyvatel Jiří Hubáček. Jeho kamarád Josef Gavenda mu dal za pravdu, také on pamatuje pár záplav. Vyzdvihl však práci současného starosty Martina Kašpárka.

„Byl jsem u tety v Jaroslavicích a volal mi, že mám jet rychle domů, že v Trnavě je už druhý povodňový stupeň," seznámil. Práci starosty i místních hasičů v době nedělního přívalového deště i po něm si místní obyvatelé velmi vážili.

„Byl tady u nás, jezdil od chlupy k chalupě a ptal se nás, co potřebujeme. Ráno dojel, aby nás zkontroloval, zeptal se, jestli nepotřebujeme vysoušeče" pochválila starostu Trnavy Zdenka Š. Také před jejím domem stála hradba pytlů s pískem a nebyla v obci jediná.

„Jsou to nervy, ale člověk to už za ty roky má naučené co má dělat, od největších záplav roku 1987 je to tu už po sedmé. Tady to ale funguje, i hasiči byli výborní," hodnotil její syn Zdenek Šlahař.