VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Lyžařské areály konečně zasněžují, ztrátám se však prý určitě nevyhnou

Slovácko – Po dosavadním teplém průběhu zimy udeřily mrazy a sjezdovky na Slovácku zasypal vytoužený sníh. To se však nestalo o Vánocích ale „až" na Nový rok. Pro jejich provozovatele to proto znamená ztráty. Výdělky, které mohli mít z provozu o vánočních svátcích, jim už nic nenahradí.

4.1.2016
SDÍLEJ:

Ilustrační foto.Foto: Archiv Deníku

„Kvůli špatnému počasí o Vánocích samozřejmě ztráty budou. Je fakt, že ušlé tržby už jen ztěží nahradíme," vysvětlil provozovatel Ski Parku Stupava Luboš Orel. Tomu se v prosinci jako jedinému na Slovácku podařilo svoje středisko zprovoznit. Návštěvníci si jej mohli užívat deset dnů, o Vánocích však kvůli vysokým teplotám opět osiřel. Sněžná děla se naplno rozjela až s prvními mrazy těsně před koncem roku. První povánoční lyžaři pak mohli znovu sjíždět stupavský svah v sobotu dopoledne. V těchto dnech se ve Stupavě lyžuje zhruba na třiceticentimetrové pokrývce.

Takřka současně začala chrlit bílou hmotu sněžná děla také v Osvětimanech. Tamější provozovatelé by rádi přivítali první návštěvníky nejpozději na Tři krále. „Je to škoda, přes Vánoce byli prázdniny, lidé doma a natěšeni na začátek sezóny. Teď už je po svátcích, lidé v práci a jen víkendy nám tržby nezachrání. To bychom museli fungovat někdy do půli března, což je dost nepravděpodobné," povzdechl si Miroslav Červenka z lyžařského areálu v Osvětimanech.

Jarní teploty o Vánocích nepřekvapily provozovatele sjezdovky na Břestku Zdeňka Mendla. „My jsme na to víceméně zvyklí. Už si ani nepamatuji, kdy jsme naposledy na Vánoce jezdili. Zasněžujeme zhruba od Silvestra, za ideálních podmínek bychom se mohli rozjet do deseti dnů," vzkázal Zdeněk Mendl.

Naopak do zasněžování se prozatím nehrnou ve zbrusu novém areálu Ski centrum Bílé Karpaty. Důvodem jsou úsporná opatření v souvislosti s vodou. „Techniky máme dost, jen vody ne. Chvíli počkáme, až trochu vymrzne zem a případně napadne trochu víc sněhu a do toho vystříkáme vodu, kterou máme k dispozici," vysvětlil provozovatel areálu Jaromír Sýkora. Zároveň však informoval, že už v příštím roce by mohly začít práce na zvýšení kapacity zásobárny vody tohoto lyžařského centra. Svah Lopata na úbočí Mikulčina vrchu na Lopeníku prošel v posledních měsících úpravami za zhruba 30 milionů korun. Díky tomu nabídne 600 metrů dlouhý svah a dva zbrusu nové vleky o kapacitě 900 a 600 lyžařů za hodinu. Nakolik významné období pro provozovatele lyžařských areálů jsou právě nedávno skončené vánoční svátky, shrnul za všechny Jaromír Sýkora. „Říká se, že polovina tržeb bývá do Silvestra, tu druhou by pak měl dodat zbytek lyžařské sezóny," naznačil Jaromír Sýkora lakonicky.

Jedinými provozovateli lyžařského svahu na Slovácku, které nechávají klidně spát i silné mrazy, jsou ti ve Strání. Tamější lyžařský svah Štrbáň je totiž zcela závislý na přírodním sněhu. „Bez vánočního provozu to snad nějak přežijeme, jsme na to víceméně zvyklí. Ale jinak jsme připraveni. Jakmile nasněží, můžeme za půl dne jezdit," uvedl za provozovatele svahu ve Strání Josef Janovský.

Stejně jako správci lyžařských center, čekají na zprovoznění vleků sami lyžaři. „Mám nějaké nové doplňky výstroje, tak bych si je rád vyzkoušel," naznačil Roman Vávra z Uherského Hradiště.

Autor: Jiří Kordovaník

4.1.2016 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto
2

Ze soboty na neděli se mění čas. Na posun jsou citliví lidé i zvířata

Předseda hnutí STAN Petr Gazdík (vlevo) a první místopředseda Vít Rakušan.
AKTUALIZOVÁNO
4 5

Jeden program, jedno logo! Hnutí STAN půjde do voleb v koalici s lidovci

Móda, či směr? Naturální vína mají příznivce

/INFOGRAFIKA/ Ctí odkaz předků a naplno využívají potenciál přírody. Hrozny sbírají ručně, někteří je místo lisování šlapou. Vinaři autentisté se zřekli používání chemie a krášlících zásahů. „Nabízíme alternativu proti rychle vyrobeným a komerčním vínům," řekl Jaroslav Osička z Velkých Bílovic na Břeclavsku.

Dominik Feri: Lajknutí neznamená hlas v urně. A to je výzva i pro mě

/ROZHOVOR/ Sešli jsme se v restauraci, která podle Dominika Feriho (TOP 09) změnila prostředí v Praze. Ráno tu lidé snídají, odpoledne studenti píší seminární práce a v létě se tady sedí na okenních parapetech a pije pivo. Přesně to vystihuje atmosféru, kterou má nejmladší radní nejen v Teplicích, ale v celé české historii, rád – uvolněnou, plnou života, diskusí a plánů. Ty má Dominik Feri velké. 

Sivok před San Marinem: Vpředu máme hladové kluky, věřím jim

/ROZHOVOR od zvláštního zpravodaje Deníku/ Od českého národního týmu se zítra v San Marinu očekává čisté konto. Podle kapitána Tomáše Sivoka však právě první pohled klame, svěřence Karla Jarolíma, a speciálně obránce, nečeká jednoduchá práce. 

Návštěva interiéru: petrolejová modř

Vydejme se do bytu mladého muže, úspěšného muže, fanouška dobrého umění, fotografie a modré barvy ve všech jejích odstínech. Pojďme se podívat do bytu s petrolejovou modří.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies