VYBERTE SI REGION

VIDEO: Má to šest nohou a jí se to. Co je to? Cvrček

Zlín – „Tak jo, vsadíme se. Já sním naráz pět cvrčků a ty mi zítra něco koupíš," někteří žáci Základní školy Štípa umí projevit obchodního ducha. Netradiční ochutnávka hmyzích specialit proběhla už popáté, stále však má pro spoustu žáků punc nepoznaného.

23.5.2013
SDÍLEJ:
Fotogalerie
24 fotografií
Ochutnat stravu budoucnosti mohly děti ze Základní školy Štípa

Ochutnat stravu budoucnosti mohly děti ze Základní školy ŠtípaFoto: DENÍK/Lukáš Fabián

Stoly se doslova prohýbají pod dobrotami. Jsou vidět krekry s hermelínem, sladké burizonové jednohubky, buchty i plněné kapsičky. Při bližším zkoumání však člověk zjistí, co tvoří zlatý hřeb těchto dobrot. Na krekru se uvelebil dozlatova orestovaný cvrček, skrze burizonky se vine bělostný moučný červík a hádejte, co tvoří náplň taštiček či buchet. Výborná sarančata.

Vše je připravené pro netradiční ochutnávku.
 Na „hmyzí košt" se dnes těší více než čtyři sta strávníků 
z mís­tní školy.

„Je to dobrota!"

Najednou se ozve dupot. Děti
z prvního stupně berou stoly doslova útokem. Těsně před cílem se však většina zarazí
a jen překvapeně okukuje. Najdou se však výjimky. „Jé, dívej, to je dobrota," volá klučina a už se cpe cvrčkovými krekry.

Další dívenka opatrně bere sušenku, odejde s ní bokem
a šup do pusy. Jako by nechtěla, aby někdo viděl, že jí „brouka". Jiná slečna si bere plněnou taštičku a dělá taktickou chybu. Místo toho, aby taštičku strčila celou do pusy, překousne ji v půlce a zkoumá, zda je tam skutečně ona hmyzí náplň. Najednou vykulí oči. Byla tam!

„Mně nejvíc chutná cvrček 
v čokoládě nebo na česneku. Odhadla bych, že doopravdy ochutná tak třetina žáků. Někteří žáci i učitelé však neochutnají nikdy," řekla učitelka Miroslava Sluštíková.

Vypadá to všechno „lákavě". Hlavně pro člověka, kterému nechutnají ani játra, mozeček či ledvinky. Vzhledem k tomu, že fandím české kuchyni, vybral jsem si k ochutnání cvrčka. Přece jen je to sympaťák, jehož známe z Ferdy Mravence i z Krtečka.

Křup a drtím krekr v puse. No zatím žádná hrůza, v podstatě cítím jen krekr. Tak to ne, to je podvod. Když už mám jednoho cvrčka v sobě, chci vědět, jak chutná. „Mňam," slyším z hloučku chlapců. „Je to dobré?" zkouším získat doporučení. „Cvrčka v čokoládě – chutná mi," prohlásí Tobiáš Marel z druhé třídy. Ptám se i vedle stojícího děvčete, co už ochutnalo.

Vyzkoušela všechno

„Toto, toto, toto, vlastně skoro všechno," pochlubí se žákyně sedmé třídy Denisa Fráňová. Překvapuje mě, že právě spíše starší žáci přijdou a baští zcela nenuceně.

„Už to znají. Když ochutnali loni, letos s tím nemají problém," řekla Sluštíková. Ta také všechny speciality připravila s kolegyní Eliškou Palovou.

„Hmyz musí být před přípravou živý. Aby byl hezky čerstvý. Příprava je jednoduchá. Cvrčci, sarančata nebo červi se vhodí do rozpáleného oleje nebo vařící vody. Hmyz nám dodává jedna hmyzí farma z Ostravy," vysvětlila učitelka Palová. Celá akce probíhá v rámci ekologické olympiády.

Autorem myšlenky je místní učitel Lubomír Klátil.

„Jsme škola se zaměřením 
na ekologickou výchovu. Hmyz tvoří podstatnou část potravy v řadě míst světa. Přemýšlel jsem, jak eko olympiádu i výuku zpestřit," vysvětlil vznik nápadu Klátil. Eko olympiáda probíhala ve Štípě už popáté. Přilákala letos rekordní počet škol i soutěžících z celého kraje

Autor: Lukáš Fabián

Ochutnali byste hmyzí pokrm?

ANO

44 %

Nevím, asi ne

13 %

Nikdy

38 %

Nevím, možná

6 %

Hlasovalo: 16

Anketa byla ukončena

23.5.2013 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto
6

Od roku 2007 ubývá žen, které berou antikoncepci

Vladimír Putin
1

Moskva čeká brzký telefonát Trump-Putin

Desátek už nestačí. Církvi mají pomoci vyšší příspěvky od farníků

Církvím v Česku sice začal stát v posledních letech vracet majetek, který jim od padesátých let minulého století zestátňoval komunistický režim, ale na druhou stranu nyní církvím postupně klesají státní příspěvky určené na jejich chod a dále budou klesat až k nule.

Fašistický převrat měl začít v Brně. Cíl? Totalitní stát podobný Itálii

Brno - Čtyřiaosmdesát let uplynulo v neděli od neúspěšného pokusu o fašistický převrat v brněnských Židenicích. Událost si na místě připomenou lidé v prvorepublikových uniformách.

Motorový surf z Moravy dobyl svět, výroba se blíží továrnám formule 1

Holdujete surfování? Pak máte na českých rybnících problém. Ale jde to i bez mořského příboje. Brněnský inženýr Martin Šula vsadil na vývoj motorizovaného surfu, který si poradí bez vln. Dnes dominuje světovému trhu.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies