VYBRAT REGION
Zavřít mapu

VIDEO: Má to šest nohou a jí se to. Co je to? Cvrček

Zlín – „Tak jo, vsadíme se. Já sním naráz pět cvrčků a ty mi zítra něco koupíš," někteří žáci Základní školy Štípa umí projevit obchodního ducha. Netradiční ochutnávka hmyzích specialit proběhla už popáté, stále však má pro spoustu žáků punc nepoznaného.

23.5.2013
SDÍLEJ:

Ochutnat stravu budoucnosti mohly děti ze Základní školy ŠtípaFoto: DENÍK/Lukáš Fabián

Stoly se doslova prohýbají pod dobrotami. Jsou vidět krekry s hermelínem, sladké burizonové jednohubky, buchty i plněné kapsičky. Při bližším zkoumání však člověk zjistí, co tvoří zlatý hřeb těchto dobrot. Na krekru se uvelebil dozlatova orestovaný cvrček, skrze burizonky se vine bělostný moučný červík a hádejte, co tvoří náplň taštiček či buchet. Výborná sarančata.

Vše je připravené pro netradiční ochutnávku.
 Na „hmyzí košt" se dnes těší více než čtyři sta strávníků 
z mís­tní školy.

„Je to dobrota!"

Najednou se ozve dupot. Děti
z prvního stupně berou stoly doslova útokem. Těsně před cílem se však většina zarazí
a jen překvapeně okukuje. Najdou se však výjimky. „Jé, dívej, to je dobrota," volá klučina a už se cpe cvrčkovými krekry.

Další dívenka opatrně bere sušenku, odejde s ní bokem
a šup do pusy. Jako by nechtěla, aby někdo viděl, že jí „brouka". Jiná slečna si bere plněnou taštičku a dělá taktickou chybu. Místo toho, aby taštičku strčila celou do pusy, překousne ji v půlce a zkoumá, zda je tam skutečně ona hmyzí náplň. Najednou vykulí oči. Byla tam!

„Mně nejvíc chutná cvrček 
v čokoládě nebo na česneku. Odhadla bych, že doopravdy ochutná tak třetina žáků. Někteří žáci i učitelé však neochutnají nikdy," řekla učitelka Miroslava Sluštíková.

Vypadá to všechno „lákavě". Hlavně pro člověka, kterému nechutnají ani játra, mozeček či ledvinky. Vzhledem k tomu, že fandím české kuchyni, vybral jsem si k ochutnání cvrčka. Přece jen je to sympaťák, jehož známe z Ferdy Mravence i z Krtečka.

Křup a drtím krekr v puse. No zatím žádná hrůza, v podstatě cítím jen krekr. Tak to ne, to je podvod. Když už mám jednoho cvrčka v sobě, chci vědět, jak chutná. „Mňam," slyším z hloučku chlapců. „Je to dobré?" zkouším získat doporučení. „Cvrčka v čokoládě – chutná mi," prohlásí Tobiáš Marel z druhé třídy. Ptám se i vedle stojícího děvčete, co už ochutnalo.

Vyzkoušela všechno

„Toto, toto, toto, vlastně skoro všechno," pochlubí se žákyně sedmé třídy Denisa Fráňová. Překvapuje mě, že právě spíše starší žáci přijdou a baští zcela nenuceně.

„Už to znají. Když ochutnali loni, letos s tím nemají problém," řekla Sluštíková. Ta také všechny speciality připravila s kolegyní Eliškou Palovou.

„Hmyz musí být před přípravou živý. Aby byl hezky čerstvý. Příprava je jednoduchá. Cvrčci, sarančata nebo červi se vhodí do rozpáleného oleje nebo vařící vody. Hmyz nám dodává jedna hmyzí farma z Ostravy," vysvětlila učitelka Palová. Celá akce probíhá v rámci ekologické olympiády.

Autorem myšlenky je místní učitel Lubomír Klátil.

„Jsme škola se zaměřením 
na ekologickou výchovu. Hmyz tvoří podstatnou část potravy v řadě míst světa. Přemýšlel jsem, jak eko olympiádu i výuku zpestřit," vysvětlil vznik nápadu Klátil. Eko olympiáda probíhala ve Štípě už popáté. Přilákala letos rekordní počet škol i soutěžících z celého kraje

Autor: Lukáš Fabián

Ochutnali byste hmyzí pokrm?

ANO

44 %

Nevím, asi ne

13 %

Nikdy

38 %

Nevím, možná

6 %

Hlasovalo: 16

Anketa byla ukončena

23.5.2013 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Dálnice D8, ministr dopravy Ťok, premiér Sobotka
20

Buďte trpěliví, prosí řidiče Ťok

Afričtí uprchlíci na ostrově Lampedusa. Prostředky na jejich život si pro sebe inkasovala italská mafie.
1

Libyjští pašeráci lidí cpou do lodí rekordní počty uprchlíků

Krev v mobilech? Suroviny pro baterie se těží v drastických podmínkách

Věděli jste, odkud pochází suroviny pro mobily, notebooky, nebo televize? Přichází totiž nová doba železná. O kontrolu nad těžbou a obchodem s kovy, ze kterých se vyrábí plošné spoje do elektronických přístrojů, se vedou tvrdé boje, na jejímž počátku jsou zubožené děti v afrických dolech a na konci spokojení uživatelé se smartphony. Z celosvětového byznysu profituje Čína, zásoby ale nejsou nekonečné.

Zeman má dalšího soupeře. Pana Škodu Vratislava Kulhánka

Miloši Zemanovi přibývají silní soupeři. Vedle bývalého předsedy Akademie věd ČR Jiřího Drahoše je to Vratislav Kulhánek, bývalý šéf mladoboleslavské Škody Auto. Jako prezidentského kandidáta ho zítra představí Občanská demokratická aliance podnikatele Pavla Sehnala.

DOTYK.CZ

První světovou válku roznítil nedomrlý intelektuál, který dožil v Čechách

Jeho kulka rozpoutala válku, které podlehlo 40 milionů nešťastníků. Sarajevský atentátník Gavrilo Princip byl bystrý chlapec, v Srbsku dodnes obdivovaný – jmenují se po něm ulice a náměstí. Ovšem mučedníkem se nestal, v době atentátu byl totiž nezletilý a tudíž nemohl dostat oprátku. Princip dožil v Čechách, v terezínské pevnosti, kde jeho tělo rozežírala tuberkulóza a duši sžírala samota i zlé zprávy o válečném osudu jeho milované země.

Stížností na zubaře přibývá, lidem vadí špatná čeština a drahé služby

Jsme zahlceni stížnostmi od pacientů, hlásí Česká stomatologická komora. Každý měsíc jich prý dostanou několik. Stížnosti směřují hlavně na kolegy z cizích zemí. Důvody: zubaři nerozumí dobře česky, další lidem nutí příliš drahé výkony. U některých lékařů se navíc provalilo, že nemají specializaci, kterou uvádějí na vizitce. To by mělo skončit, slibují stomatologové.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies