Deník
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

MP Krásno z Valašského Meziříčí v červnu oslavilo 21 let na trhu

Valašské Meziříčí - Firma zpracovávající maso. Většina smrtelníků si představí jatka a pak nějaké dílny, kde je maso zpracováváno. Kdysi to tak skutečně bylo. Platilo to i pro zpracovnu masa ve Valašském Meziříčí. Dnešek je ale zcela jiný. Zpracovatelské provozy sice zůstaly, ale to ostatní zmizelo.

7.7.2014
SDÍLEJ:

MP KRÁSNO, a.s. – masný průmysl ve Valašském Meziříčí.Foto: DENÍK/Jan Karásek

Všechna ta výroba má svůj začátek v bourárně. Ta v MP Krásno patří k nejmodernějším v České republice. Směna počítá kolem třiceti pracovníků. „Nakupujeme především suroviny z České republiky, ostatní vstupy jsou dováženy ze zemí EU, zejména ze Španělska, z Francie, Německa a z Holandska. Každý den přijmeme čtyři až pět plně naložených kamionů," povídá výrobní ředitel MP Krásno Vladimír Dospěl.

Přestože je práce v bourárně z velké části automatizována, bez lidské ruky se to tady neobejde. Překvapuje mě, že práci s nožem v ruce tu zastávají i ženy. Ať žena či muž, během krátké doby je několik kilo vážící kus masa vykostěn, zbaven kůže a maso prvotně roztříděno. Všechno ostatní už zajistí linka, která maso automaticky třídí podle jeho dalšího účelu zpracování. „Denně tu připravíme přibližně sedmdesát tun masa," reaguje na můj udivený výraz v obličeji Vladimír Dospěl.

Výhodou systému užívaného v bourárně je snížení námahy pracovníků. Jsou tu vytvořeny všechny předpoklady pro zlepšení pracovních podmínek a vysokou kvalitu opracované suroviny pro masnou výrobu.

„Maso putuje z bourárny do další části výroby," informuje mě ředitel Dospěl. Tady ve své podstatě získává surovina chuť, která uspokojuje chuťové buňky zákazníků. Prostoru dominují nerezové nádoby plné masa a dva kutry. Díky jim je maso promícháno s kořením a dalšími surovinami do směsi, z níž pak vznikají párky, klobásy a další uzeninové produkty. „Každý z kutrů má obsah pět set litrů. Během čtyřiadvaceti hodin zpracují až padesát tun suroviny," dozvídám se od výrobního ředitele.

Voňavá směs plná masa, koření a dalších ingrediencí se z míchárny dostává do narážkárny. Co se tady děje, napovídá název pracoviště. Směs masa a koření stroje pod dohledem lidí pěchují či narážejí do střev. „Vyrobíme tady na sedmi narážecích strojích až čtrnáct tun na jedné směně, tři tuny měkkých masných výrobků, osmnáct kilogramů klobás na jedné narážce během jedné směny," poznamenal k denní produkci Vladimír Dospěl.

Pak už přichází na řadu závěrečná fáze výroby všech těch klobás, párků, šunek, špekáčků, grilovacích specialit, salámů a dalších masných pochoutek. Patří mezi ně i exkluzivní výrobek MP Krásno, uzená kýta s kostí.

Všechny ty masné pochoutky musejí projít tepelnou úpravou. Dozvídám se, že každý výrobek to má nastaveno jinak. Obecně tepelné režimy závisejí na kalibru výrobku, pohybují se od 30 minut do sedmi hodin. „Výrobek tepelně opracovaný musí mít v jádře teplotu 70°C po dobu 10 minut. Zpracovávají se v osmnácti udírnách," prozrazuje ředitel Dospěl.

Výrobek odsud putuje do některé z jedenácti chladících komor. Chlazení je prováděno vodou, vzduchem, nebo kombinací obou možností. Platí to například pro párky, které v komoře napřed osprchují a potom dochlazují vzduchem. „Řídíme se přitom zásadou, že jak dlouho je výrobek tepelně zpracováván, tak dlouho jej i chladíme," říká výrobní ředitel. Ani tady ještě ale není konec. Výrobek je třeba zabalit a odeslat k zákazníkovi. Balení se v MP Krásno provádí dvěma způsoby: vakuováním a balením v ochranné atmosféře. Denně je tu takto ošetřeno či zabaleno sto tun výrobků.

Pro snadnější krájení šunek a měkkých salámů je využíváno krustovací zařízení, které slouží k povrchovému zamražení výrobků před krájením. Umožňuje krájení velmi jemných plátků s prodlouženou údržností a vysokou bezpečností pro spotřebitele.

Výrobky z MP Krásno jsou připraveny vydat se na cestu k zákazníkovi. Každý den jich odtud vypraví 50 aut. Produkty MP Krásno jsou mimo jiné dodávány také téměř do všech obchodních řetězců působících v ČR, do nezávislých prodejen a také na pulty mnoha specializovaných prodejen. Přibližně třetina produkce je pak určena pro zahraničí.

Veškeré výrobky jsou v MP Krásno vyráběny v podmínkách, které garantují ty nejvyšší bezpečnostní a zdravotní standardy. Společnost je plně certifikována pro společný trh EU. Technologickým vybavením se vyrovná špičkovým evropským podnikům. Zaveden je tu systém HACCP. Jeho úkolem je vyloučit všechny negativní vlivy na zdravotní nezávadnost surovin a výrobků. Společnost nepoužívá geneticky upravené suroviny. Všechny suroviny, přísady a obaly odpovídají zdravotní nezávadnosti.

Vzhledem ke stále se zvyšujícímu počtu výskytu různých alergií činí MP Krásno kroky i v tomto směru. Například 95 % sortimentu je vhodných pro bezlepkovou dietu. Firma se rovněž snaží o eliminaci alergenů.

MP Krásno se zaměřuje na výrobky s vysokým obsahem masa a také na dětské zákazníky. Dítěti se snaží nabídnout to nejlepší a nejzdravější. Mezi zdravou alternativu svačiny pro děti patří například Dětská šunka.

Autor: Dušan Póč

7.7.2014 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Barcelona, teroristický útok
AKTUALIZOVÁNO
1 22

Islamisté na videu oslavují katalánské útoky a hrozí Španělsku dalším terorem

Ilustrační foto.
3 10

Ženám s rakovinou chybí lék prodlužující život, v Česku už není hrazený

Humor vydělává. Hvězdy populárních seriálů berou desítky milionů dolarů

/VIDEO/ Hvězdy Teorie velkého třesku berou téměř milion dolarů za každou epizodu. Jsou jasnými králi mezi komediálními herci. Mezi dramaty překvapivě nevládnou herci ze Hry o trůny, ale jeden slavný herec, který se navíc v seriálu ještě ani neobjevil. Který?

STAN slibuje učitelům navýšení platu, občanům vysokorychlostní železnice

Hnutí Starostové a nezávislí (STAN) zahájilo v Praze jednodenní programovou konferenci, na které řeší finální podobu svého volebního programu.

SLEDUJEME ON-LINE

Reorganizace, nebo konkurz? Věřitelé rozhodnou o budoucnosti OKD

Bude se těžit dál, nebo je konec? Odpověď na tuto otázku by měli dnes svým hlasováním dát ve známost věřitelé společnosti OKD, kteří se hned ráno sešli u Krajského soudu v Ostravě.

Dvě třetiny školáků budou mít v dospělosti problémy s kostmi

/INFOGRAFIKA/ Vyžeňte děti na sluníčko a servírujte jim ryby, vyzývají lékaři české rodiče. Přišli totiž na alarmující věc: jen třetina českých školáků má dostatek vitaminu D. Ten se přitom do těla dostává právě ze slunečního svitu, ryb a mléka. Pokud ho děti nemají dostatek, hrozí jim v budoucnu závažné choroby. Například problémy s imunitou či špatný vývoj kostí.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení