VYBERTE SI REGION

MP Krásno z Valašského Meziříčí v červnu oslavilo 21 let na trhu

Valašské Meziříčí - Firma zpracovávající maso. Většina smrtelníků si představí jatka a pak nějaké dílny, kde je maso zpracováváno. Kdysi to tak skutečně bylo. Platilo to i pro zpracovnu masa ve Valašském Meziříčí. Dnešek je ale zcela jiný. Zpracovatelské provozy sice zůstaly, ale to ostatní zmizelo.

7.7.2014
SDÍLEJ:

MP KRÁSNO, a.s. – masný průmysl ve Valašském Meziříčí.Foto: DENÍK/Jan Karásek

Všechna ta výroba má svůj začátek v bourárně. Ta v MP Krásno patří k nejmodernějším v České republice. Směna počítá kolem třiceti pracovníků. „Nakupujeme především suroviny z České republiky, ostatní vstupy jsou dováženy ze zemí EU, zejména ze Španělska, z Francie, Německa a z Holandska. Každý den přijmeme čtyři až pět plně naložených kamionů," povídá výrobní ředitel MP Krásno Vladimír Dospěl.

Přestože je práce v bourárně z velké části automatizována, bez lidské ruky se to tady neobejde. Překvapuje mě, že práci s nožem v ruce tu zastávají i ženy. Ať žena či muž, během krátké doby je několik kilo vážící kus masa vykostěn, zbaven kůže a maso prvotně roztříděno. Všechno ostatní už zajistí linka, která maso automaticky třídí podle jeho dalšího účelu zpracování. „Denně tu připravíme přibližně sedmdesát tun masa," reaguje na můj udivený výraz v obličeji Vladimír Dospěl.

Výhodou systému užívaného v bourárně je snížení námahy pracovníků. Jsou tu vytvořeny všechny předpoklady pro zlepšení pracovních podmínek a vysokou kvalitu opracované suroviny pro masnou výrobu.

„Maso putuje z bourárny do další části výroby," informuje mě ředitel Dospěl. Tady ve své podstatě získává surovina chuť, která uspokojuje chuťové buňky zákazníků. Prostoru dominují nerezové nádoby plné masa a dva kutry. Díky jim je maso promícháno s kořením a dalšími surovinami do směsi, z níž pak vznikají párky, klobásy a další uzeninové produkty. „Každý z kutrů má obsah pět set litrů. Během čtyřiadvaceti hodin zpracují až padesát tun suroviny," dozvídám se od výrobního ředitele.

Voňavá směs plná masa, koření a dalších ingrediencí se z míchárny dostává do narážkárny. Co se tady děje, napovídá název pracoviště. Směs masa a koření stroje pod dohledem lidí pěchují či narážejí do střev. „Vyrobíme tady na sedmi narážecích strojích až čtrnáct tun na jedné směně, tři tuny měkkých masných výrobků, osmnáct kilogramů klobás na jedné narážce během jedné směny," poznamenal k denní produkci Vladimír Dospěl.

Pak už přichází na řadu závěrečná fáze výroby všech těch klobás, párků, šunek, špekáčků, grilovacích specialit, salámů a dalších masných pochoutek. Patří mezi ně i exkluzivní výrobek MP Krásno, uzená kýta s kostí.

Všechny ty masné pochoutky musejí projít tepelnou úpravou. Dozvídám se, že každý výrobek to má nastaveno jinak. Obecně tepelné režimy závisejí na kalibru výrobku, pohybují se od 30 minut do sedmi hodin. „Výrobek tepelně opracovaný musí mít v jádře teplotu 70°C po dobu 10 minut. Zpracovávají se v osmnácti udírnách," prozrazuje ředitel Dospěl.

Výrobek odsud putuje do některé z jedenácti chladících komor. Chlazení je prováděno vodou, vzduchem, nebo kombinací obou možností. Platí to například pro párky, které v komoře napřed osprchují a potom dochlazují vzduchem. „Řídíme se přitom zásadou, že jak dlouho je výrobek tepelně zpracováván, tak dlouho jej i chladíme," říká výrobní ředitel. Ani tady ještě ale není konec. Výrobek je třeba zabalit a odeslat k zákazníkovi. Balení se v MP Krásno provádí dvěma způsoby: vakuováním a balením v ochranné atmosféře. Denně je tu takto ošetřeno či zabaleno sto tun výrobků.

Pro snadnější krájení šunek a měkkých salámů je využíváno krustovací zařízení, které slouží k povrchovému zamražení výrobků před krájením. Umožňuje krájení velmi jemných plátků s prodlouženou údržností a vysokou bezpečností pro spotřebitele.

Výrobky z MP Krásno jsou připraveny vydat se na cestu k zákazníkovi. Každý den jich odtud vypraví 50 aut. Produkty MP Krásno jsou mimo jiné dodávány také téměř do všech obchodních řetězců působících v ČR, do nezávislých prodejen a také na pulty mnoha specializovaných prodejen. Přibližně třetina produkce je pak určena pro zahraničí.

Veškeré výrobky jsou v MP Krásno vyráběny v podmínkách, které garantují ty nejvyšší bezpečnostní a zdravotní standardy. Společnost je plně certifikována pro společný trh EU. Technologickým vybavením se vyrovná špičkovým evropským podnikům. Zaveden je tu systém HACCP. Jeho úkolem je vyloučit všechny negativní vlivy na zdravotní nezávadnost surovin a výrobků. Společnost nepoužívá geneticky upravené suroviny. Všechny suroviny, přísady a obaly odpovídají zdravotní nezávadnosti.

Vzhledem ke stále se zvyšujícímu počtu výskytu různých alergií činí MP Krásno kroky i v tomto směru. Například 95 % sortimentu je vhodných pro bezlepkovou dietu. Firma se rovněž snaží o eliminaci alergenů.

MP Krásno se zaměřuje na výrobky s vysokým obsahem masa a také na dětské zákazníky. Dítěti se snaží nabídnout to nejlepší a nejzdravější. Mezi zdravou alternativu svačiny pro děti patří například Dětská šunka.

Autor: Dušan Póč

7.7.2014 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

Babiš: Jsem manažer obyvatel této země a mám co nabídnout

Spuštění první fáze EET i snahy o zavedení různých výjimek udaly tón veřejné debatě končícího týdne. Kromě toho byl přijat zákon o střetu zájmů, který bude mít pro Andreje Babiše dalekosáhlé důsledky. Není divu, že během rozhovoru občas křičel, odbíhal pro různé materiály a maily od občanů, kroutil hlavou, ale také se srdečně smál. I když tvrdí, že je naštvaný, hlavně na Bohuslava Sobotku, evidentně je odhodlaný poprat se o vítězství ve volbách a další čtyři roky vést zemi.  

Muž, který postupně přestává ovládat své nohy a ruce: Chci žít naplno

Pracuje jako právník a každý den několik hodin cvičí, aby kvůli své nemoci neskončil nehybný na lůžku. Bojuje, a přes všechny obtíže s postupující ztrátou hybnosti rukou a nohou, které mu způsobuje nemoc nazvaná Charcot-Marie-Tooth (C-M-T), považuje svůj život za šťastný.

Prosinec bude teplotně průměrný, nejchladněji bude mezi svátky

Praha - Následující čtyři týdny budou teplotně průměrné, nejchladnější by mělo být období mezi svátky. Nejvíce srážek má spadnout už příští týden, celkový prosincový úhrn by ale neměl vybočit z dlouhodobého průměru. Vyplývá to z předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies