„Denně jsem zaplatila stovku jako regulační poplatek. Na jídlo jsem se nemohla ani podívat a dokonce jsem si musela vzít i vlastní toaletní papír," stěžuje si na přístup nemocnice 75letá důchodkyně. Regulační poplatky tvoří dvě procenta příjmu nemocnic ve Zlínském kraji. Za tyto „peníze navíc" by se měly snažit zkvalitnit pacientům pobyt v nemocnici. Nelze prý ale jednoznačně říct, co je z regulačních poplatků pořízeno.

Krajská nemocnice Tomáše Bati ve Zlíně přikládá podle mluvčí Karly Havlíkové stejnou důležitost stravě jako například běžnému provozu nemocnice. „Regulační poplatky jsou zahrnuty do celkového příjmu nemocnice, ze kterých hradíme různé nákupy, služby a jsou využívány na veškeré provozní výdaje nemocniční stravu nevyjímaje," reagovala mluvčí Havlíková.

Vyčíslila, že za regulační poplatky vybere nemocnice v průměru třicet milionů korun ročně.

Hlavní jídlo za sedmdesát korun

Na stravu pacientů dostávají nemocnice peníze od zdravotních pojišťoven. „Je součástí kalkulace hodnoty ošetřovacího dne. V nemocnicích je kalkulována jako samostatná položka ve výši sedmdesáti korun na suroviny a na přípravu stravy," přiblížil mluvčí Všeobecné zdravotní pojišťovny Jiří Rod.

Práce kuchařů a nákladů na ni jsou součástí režijních nákladů. Náklady na potraviny nejsou kalkulovány v případě, že je strava podávána jinak než ústy. Tak je tomu na jednotkách intenzivní péče a ARO, dále pokud dostává pacient umělou výživu, například do žíly.

Zcela jiný přístup než krajská zlínská zaujímá Vsetínská nemocnice. Ta si kvalitní stravu doslova hlídá. Zpracovává si vlastní studie na stravu.

„Kvalitou stravy se průběžně zabýváme s našimi nutričními terapeutkami. Máme řadu kontrolních mechanismů a podle zpětných vazeb jsou pacienti skutečně se stravou spokojeni," je přesvědčena mluvčí Vsetínské nemocnice Lenka Plačková.

Dodává také, že vsetínský stravovací pavilon patří k nejmodernějším v rámci nemocnic ve Zlínském kraji. „Pacienti mají navíc řadu možností dát nám své připomínky na vědomí. Jednou z možností jsou pravidelné dotazníky. Kritika se však vyskytuje velmi zřídka, a v takovém případě problém ihned řešíme," dodala Plačková. Ve Valašském Meziříčí dbají dokonce i na estetický vzhled stravy. „Každý den kontrolujeme, zda je strava pacientům podána úhledně. Obzvláště v období nemoci, kdy lidé často trpí nechutenstvím, je důležité, aby jídlo i pěkně vypadalo a podnítilo chuť k jídlu. Rovněž předtím, než jídla vydáme, pečlivě kontrolujeme jejich kvalitu. Když se dozvíme, že pacientovi strava nechutnala, tak jej na oddělení navštívíme a snažíme se odhalit, v čem byl problém a jak jej napravit," vysvětluje vedoucí tamního stravovacího provozu Eva Krutilová.

Ujišťuje, že personál rovněž kontroluje nejen kvalitu, ale také složení veškerých potravin, které jsou k přípravě pokrmů používány.

A co se málokde vidí, Valašskomeziříčská nemocnice preferuje domácí přípravu některých jídel. „Například houskové knedlíky si připravujeme sami. Vyrábíme si vlastní bezlepkový chléb a piškot, na večeři pečeme koláče," prozradil šéfkuchař nemocniční kuchyně Lubomír Randýsek, který čerpá inspiraci k práci podobně jako vedoucí provozu Eva Krutilová i v běžném životě.

„Kdykoliv vidíme nějaký zajímavý recept v časopise, snažíme se ho vyzkoušet a přiblížit ho i naším pacientům. Sledujeme poslední trendy v oblasti potravin, doma experimentujeme, nový recept následně zpracujeme do normy a zařadíme do jídelníčku. Vždy ale dáváme velký pozor na to, kteří pacienti takové novinky mohou konzumovat," říká Randýsek. Největší odměnou je prý pro celý tým upřímná pochvala, že pacientovi chutnalo.

V Kroměřížské nemocnici se nyní spíše vrtá, než vaří. Špitál totiž svou kuchyni rekonstruuje. „Se zkvalitněním stravy počítáme v souvislosti s dokončením rekonstrukce a navrácením stravovacího provozu zpět do Kroměřížské nemocnice," uvedla mluvčí Kateřina Martykánová. Za pobyt v nemocnici platí pacienti v ČR od roku 2008. Původní částka šedesát korun na den stoupla od prosince 2011 na stovku.

Zisky nemocnic z regulačních poplatků

Krajská nemocnice Tomáše Bati:

Zisk 30 milionů korun, 2% příjmu nemocnice.

Nemocnice Vsetín:

Zisk 7,2 milionu Kč, 1,5 % příjmu nemocnice.

Za první pololetí letošního roku se na poplatcích vybralo 5,752 milionu Kč. Předpoklad tržeb za celý letošní rok je 10,8 milionu Kč, což jsou 2,5 procenta odhadovaných plateb za zdravotní péči. Zdroj: nemocnice

Autor: Jakub Schmid