Deník
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Není vyjímkou že houbaři končí v nemocnici

Region – Houbaři mají žně, ale záchranáři a nemocnice v regionu o starost navíc. V poslední době řeší stále častěji otravu houbami.

17.8.2014
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: DENÍK/Archiv

Své si zažili v neděli večer členové jedné rodiny ze Zlínska. Potom, co snědli smaženici z holubinek, jeli všichni do jednoho do Baťovy nemocnice. Diagnóza? Podezření na otravu houbami.

„Jednalo se o manžele a jejich dvě nezletilé děti. Všichni údajně snědli holubinky, proto se podrobili výplachu žaludku a vzorky pozřených hub byly zaslány do Brna k rozboru," zmínila mluvčí zlínské nemocnice Karla Havlíková.

Dodala, že muž byl hospitalizovaný na pozorování na JIP interně a v úterý propuštěn domů. Manželka se starším dítětem jsou už od úterka také doma. Mladší z dětí, které údajně nesnědlo větší množství hub, bylo vyšetřeno jenom ambulantně.

Podle mluvčí nemocnice naštěstí nebyla otrava prokázána, jednalo se jen o nedostatečně tepelně upravené holubinky.

Podle záchranářů se rodiče zachovali správně a v době, kdy se u nich a jejich dětí objevily po požití hub první potíže, ihned kontaktovali lékaře.

K případům, jakými jsou podezření na otravu houbami, vyjíždějí záchranáři v kraji nyní častěji, doplnil mluvčí záchranné služby Petr Olšan.

„Právě v pátek po poledni jsme převáželi pacientku z Uherského Brodu, která měla požít kousek hřibu satan," přiblížil záchranář.

Přesná čísla podezření na otravu houbami případně otravy není možné stanovit. Lidé totiž někdy kontaktují své lékaře, nebo zajedou do nemocnice rovnou sami. „Nejlepší je snažit se co nejdřív vyvolat zvracení a ihned kontaktovat lékaře. Je dobré s sebou vzít také vzorek houby, kterou požili," radí Petr Olšan.

Abychom předešli případným zdravotním problémům, je nutné držet se nejdůležitější houbařské zásady: „Co neznám, nesbírám." To radí i předseda Hřibařského spolku Francovy Lhoty Luděk Hřib. K této zásadě přidává ještě další radu: „Lidé by hříbky měli sbírat do vzdušných košíků a ne například do igelitové tašky. Tam se mohou snadno zapařit a lidem se může udělat zle i z jedlých hub," upozorňuje Luděk Hřib.

Zopakoval, že lidé by měli věnovat zvýšenou pozornost tepelné úpravě hub, právě jejich nedostatečnou úpravou mohou mít zdravotní potíže.

Zkušený houbař také upozornil na to, že i když je kvůli suchům letošní houbařská opožděná, její první vlna začala právě v těchto dnech. Třeba na Valašsku začaly růst hřiby smrkové, ale právě s tím souvisí i fakt, že začaly růst houby jedovaté, jako například muchomůrky zelené.

Na vápencové půdě a v teplejším podnebí také satan. Kdo houby dobře nezná, ať se určitě poradí se svým úlovkem se zkušeným houbařem nebo v příslušné mykologické poradně, radí Luděk Hřib.

Kdo naopak nemá čas na sbírání hub nebo se mu do lesa nechce, může je koupit třeba na trhu, nebo ve větším supermarketu. Dagmar Červenková z Krajské hygienické stanice Zlínského kraje ujistila, že všichni prodejci a dodavatelé musejí mít od hygieny osvědčení.

„Pro to, aby zájemci o prodej hřibů toto osvědčení získali, musí u nás složit zkoušky znalosti," přiblížila Dagmar Červenková. Doplnila, že zkoušky skládají prodejci před komisí, jejichž členem je i zkušený mykolog. „Pokud prodejce prodává houby bez tohoto osvědčení, porušuje zákon," zdůraznila Dagmar Červenková.

Autor: Jana Zavadilová

17.8.2014 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Tomáš Procházka
9

Komentář Tomáše Procházky: Klíčové volby. Německo hot, Česko čehý

Ilustrační foto.
5

Dálnice se opravují podle plánu. Ale šnečím tempem

OBRAZEM: Nejlepší fotografie týdne

Prohlédněte si nejpovedenější snímky našich fotografů pořízené během uplynulého týdne.

AUTOMIX.CZ

Tatra postavila unikátní osmikolku se všemi řiditelnými koly. Hýbe se jako krab

Česká automobilka Tatra se pochlubila jednou unikátní novinkou. Pro jistého švýcarského zákazníka totiž postavila osmikolový podvozek se systémem řízení kol všech čtyř náprav. Vůz díky tomu umí mimo jiné takzvaný „krabí chod", tedy jízdu šikmo vpřed či vzad doleva nebo doprava při stejném úhlu natočení všech kol. Není divu, že novinka v Kopřivnici dostala právě přezdívku "Krab".

Když nemáte máslo, tak tam dejte sádlo. Deník srovnal ceny alternativ k máslu

/INFOGRAFIKA/ Při pohledu na titulní strany deníků či strkanice v obchodech by se mohlo zdát, že Česko zasáhla máslová apokalypsa. Čtvrtkilová kostka se prodává v průměru za 52 korun, za poslední dva roky cena narostla skoro o 15 korun. Výrazně prý proto zdraží i vánoční cukroví.

Soud se zastal „zakleknuté firmy“. Bude Česko platit milionové odškodné?

Daňoví poplatníci by se v blízké budoucnosti mohli „prohnout“ a nechtěně zaplatit stovky milionů korun jako odškodné soukromé firmě za přílišnou horlivost úředníků a celníků.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení