VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Karlovský gastrofestival navštívilo 40 tisíc lidí, vyvrcholil soutěží o nejlepší

Velké Karlovice – Soutěž o nejlepší valašský frgál a od loňského roku také klání o nejlepší klobásu jsou zpestřením Karlovského gastrofestivalu, který se letos posedmé konal v údolí Léskové ve Velkých Karlovicích.

4.10.2015 AKTUALIZOVÁNO 4.10.2015
SDÍLEJ:

Karlovských gastrofestival ve Velkých Karlovicích, sobota 3. října 2015Foto: DENÍK/Burda Michal

Soutěž o nejlepší klobásu se konala v Penzionu Pod Pralesem a letos se do ní přihlásilo dvanáct účastníků se sedmnácti vzorky. Tři z nich byly od profesionálních řezníků, čtrnáct od samovýrobců – amatérů.

Drtivá většina přihlášených klobás byla vyrobena z vepřového masa, pouze v jednom případě se objevila klobása ze zvěřiny. Ta ale do medailových pozic nezasáhla.

Pětičlenná porota složená z odborníků v oblasti gastronomie a hotelnictví, v jejímž čele zasedl šéfkuchař gastro týmu Bidvest Tomáš Avrat, vzorky hodnotila anonymně.

Body se přidělovaly nejen za chuť, ale také vůni, povrchový vzhled, konzistence či vzhled nákroje a vypracování, jedním z kritérií bylo i takzvané hodnocení za tepla.

Nejvíce porotcům zachutnala klobása amatérského výrobce Alana Valentoviče z Přerova. Druhý skončil Petr Valchář z Liptálu a třetí Jiří Staněk z Kateřinic.

„Klobása pana Valentoviče byla jednoznačným vítězem, rozhodnutí poroty bylo jednomyslné. Získala výrazně více bodů než ostatní," prozradil Lubor Gášek z Penzionu Pod Pralesem.

Z profesionálních výrobců si v celkovém hodnocení nejlépe vedl loňský vítěz Jaroslav Singer ze Lhotska.

„Když jsme loni vyhlašování výsledky, konstatovali jsme, že amatérským výrobcům v hodnocení uškodilo přílišné solení. Letos si to nejspíš vzali k srdci a v chuti a poté i celkových výsledcích se to výrazně promítlo," konstatoval Lubor Gášek.

Druhá soutěž – o nejlepší frgál – se konala v neděli. Sedm porotců letos hodnotilo 68 koláčů různých náplní. „Nejvíc bylo jako vždy tvarohových, hruškových a makových. Z méně častých příchutí tu byla rebarbora a zelí, poprvé jsme měli frgál z fíků," uvedla Zuzana Vašutová, vedoucí Spa hotelu Lanterna, který soutěž pořádá.

V čele poroty jako každý rok zasedl Ladislav Frgal.

„Pekařky se opět činily, soutěžní frgály jsou rok od roku lepší a pro nás tím pádem rozhodování stále složitější," konstatoval šéf poroty. Posouzení všech koláčů porotě zabralo tři hodiny, práci porotce si letos vyzkoušel také herec Jan Budař.

„Byl to zážitek chutí. A nakonec ani to množství nebylo tak hrozné. Mými favority jsou frgály hruškové a makové a ty tu byly nejlepší na světě," nechal se slyšet Jan Budař.

Pečení frgálů je na Valašsku spíše doménou žen, vítězství si ale letos odvezl muž – sedmadvacetiletý Zdeněk Filák z Francovy Lhoty, který je profesí instalatér.

„Pečení a vaření jsou mými koníčky od dětství, ale frgály peču až poslední tři roky. Naučila mě je maminka, která mi předala rodinný recept," prozradil Zdeněk Filák. Sám má nejraději frgál tvarohový, se kterým také v Karlovicích uspěl.

„Peču z běžného tvarohu z obchodu. Důležité je umět ho dochutit," prozradil Zdeněk Filák.

Soutěž frgálů je tradičně vrcholem Karlovského gastrofestivalu, který se ve Velkých Karlovicích konal od 2. do 4. října. Letos jej provázelo mimořádně příznivé počasí. Podle prvních odhadů pořadatelů festival za víkend navštívilo na 40 tisíc lidí, až o 10 tisíc víc než loni.

„Ocitáme se již na hranici kapacity našeho údolí Léskové, hlavně z pohledu parkování. Letos výrazně přibylo hostů ze Slovenska, mají to k nám jen pár kilometrů a nahrává jim i současný kurz eura," uvedl ředitel Karlovského gastrofestivalu a pořádajícího Resortu Valachy Tomáš Blabla.

Gurmánský svátek ve Velkých Karlovicích odstartovalo už v pátek podvečerní posezení s kapelou Dareband u Penzionu U Dorňáků.

V sobotu a neděli nabídl gastrofestival ochutnávky specialit na dvanácti gastro zastávkách u místních hotelů a penzionů, mezinárodní farmářský trh, kuchařské show, řemeslný jarmark, lidové veselice, frgálovou manufakturu s možností vyrobit si vlastní frgál a další doprovodné programy pro dospělé i děti.

Velkému zájmu se opět těšily také tradiční galavečeře pro milovníky vysoké gastronomie, zvláště Michelinská galavečeře a Michelinský oběd ve Spa hotelu Lanterna od hostujícího šéfkuchaře Pavla Pospíšila, prvního českého držitele michelinské hvězdy, který trvale žije v Německu. Podobných akcí se neúčastní a na pozvání pořadatelů kývl hlavně proto, že se koná v jeho rodném regionu – pochází totiž z nedalekého Zlína.

„Ve Velkých Karlovicích jsem byl poprvé, jsem nadšený ze zdejší krásné a čisté přírody, nádherných chaloupek, množství lidí, kteří se sem přijeli radovat z dobrého jídla. Atmosféra, kterou jsem tu zažil, byla úžasná, to jsem na konci světa nečekal," svěřil se Pavel Pospíšil. Kvůli přípravě degustací si s sebou z Německa přivezl jen jednoho pomocníka, zbylou část týmu sestavil z kuchařů Lanterny.

„Je skvělé, jak ty lidi tady práce baví, dělají ji s chutí a vervou, máte obrovskou kliku, to vám závidím," konstatoval Pavel Pospíšil, který sám provozuje v Německu penzion s restaurací.

Obě jeho degustace, předem vyprodané, návštěvníky nadchly. A na čem si nejvíc pochutnal on sám? „Na frgálech. Zkusil jsem ořechový, povidlový a makový, ten byl obzvlášť dobrý. A pak daňčí klobása na hotelu Horal! Řeknu vám, že ta byla světová," uzavřel Pavel Pospíšil.

Autor: Michal Burda

4.10.2015 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Vladimír Mečiar
AKTUALIZOVÁNO
6

Sporné Mečiarovy amnestie. Slovenští poslanci otevřeli cestu k jejich zrušení

Mapa republiky
6

Na sněhovém poli Mapa republiky je téměř 10 metrů sněhu

Vyceněné zuby a vypoulené oči. Ronaldova busta terčem vtípků

Při slavnostním pojmenování letiště na Madeiře po Portugalci Cristianu Ronaldovi vzbudila velkou pozornost fotbalistova busta, která se stala terčem kritiky i mnoha internetových vtípků. Sochař Emanuel Santos hájí výtvor tím, že se řídil zadáním hvězdného útočníka Realu Madrid, a tvrdí, že sám Ronaldo byl s výsledkem spokojený.

AKTUALIZOVÁNO

Rusnok: Konec intervencí může nastat prakticky kdykoli

/ANKETA/- Konec režimu devizových intervencí může nastat kdykoliv po konci tzv. tvrdého závazku, tedy od dubna, řekl dnes guvernér ČNB Jiří Rusnok. Zároveň upozornil, že centrální banka již nebude zveřejňovat možné scénáře načasování konce kurzového závazku.

Marksová: Opatření vůči řidičům hraničí se šikanou. Oplatíme stejnou mincí

Česká republika a Slovensko jsou připraveny zavést protiopatření vůči některým zemím kvůli jejich požadavkům na české řidiče při vyslání do ciziny. Šoféři z některých starých unijních států by tak pro jízdu po českém a slovenském území potřebovali různé doklady v češtině a slovenštině. Novinářům to dnes řekla ministryně práce Michaela Marksová.

Sobotka zdůraznil nutnost kompromisů, aby se neopakoval brexit

/ANKETA/- Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) na dnešním společném jednání české a slovenské tripartity zdůraznil nutnost najít kompromis ohledně směrnice o vysílání pracovníků. Zasedání na zámku ve Štiříně u Prahy se předpisem zabývalo, účastníci ho kritizovali. Sobotka zdůraznil, že se země musejí v rámci Evropské unie navzájem poslouchat. Jinak mohou podle něj nastat další podobné zlomy, jako byl brexit, což by si nepřál.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies