Například ředitel Vyšší odborné školy pedagogické a sociální a Střední pedagogické školy v Kroměříži Jaromír Beran tvrdí, že u nich na škole žádné problémy s agresivitou nemají. „Možná je to tím, že jsme převážně dívčí škola. Obecně se ale dá říct, že agresivita roste, důvodů je hodně. Může to být latentní agrese, která se dostane na povrch pod nějakým tlakem či napětím," krčí rameny ředitel.

To podle něj může být i případ chlapce z Rakovníka. „Co vím, tak s ním nebyly žádné problémy, choval se normálně. Agrese se může objevit nečekaně a je otázkou, co je příčinou: jestli rodinné prostředí nebo konflikt ve škole. To vše jsou ale jen spekulace," upozorňuje Beran.

Podle něj se hrozící nebezpečí mnohdy nedá rozpoznat. „Máme školního psychologa i výchovného poradce, ale myslím, že v tomto případě je zapotřebí hlavně klinického psychologa, který provede odborné vyšetření. Případ v Rakovníku je individuální záležitost. Je potřeba, aby útočník byl diagnostikován u odborníka. Je zajímavé, že se to stalo na gymnáziu a ještě u tak mladého kluka. Bude tam nějaký velký problém v osobnosti," míní Beran.

Ředitel kroměřížského Centra odborné přípravy technické (COPT) soudí, že událost je nejspíš vlivem prostředí, ve kterém děti žijí a jaké mají aktivity.

„Nejen ve školství se vychází z toho, jak působí rodiče na děti a jak je vychovávají. Poslední dobou tu výchovu stále častěji přenáší na školu. Myslím si ale, že ta by hlavně měla vzdělávat, vychovávat také, ale až v druhé řadě. Podstatné je to, jaký vliv mají na děti rodiče," tvrdí Bronislav Fuksa .

Podle něj je dobré, aby děti už na základních školách měly mimoškolní aktivity a nevěnovaly se jen sezení u počítače a sledování filmů.

„Je to také otázkou medií, jak informují o společnosti. Pokud přináší informace pouze z oblasti kriminality, zprávy o tom, jak se krade, přepadává a vraždí, se přenášejí i na děti," tvrdí ředitel.

Podle ředitele kroměřížského COPT chybějí pozitivní zprávy o věcech, které se podařily. „Ty přitom motivují," podotýká Fuksa.

Sám se prý nesetkal s tím, že by ve škole byli žáci přehnaně agresivní. „Nicméně ve školním řádu máme napsáno, že do školy nemohou nosit věci, které by mohly poškodit cizí zdraví, tedy nože a podobné věci," dodal ředitel převážně chlapecké školy.

Také podle ředitele holešovského gymnázia Zdeňka Janalíka je rakovnický případ velmi politováníhodný a tragický.

„Nemám ale pocit, že by u studentů rostla agresivita. Nedokážu odpovědět, jestli je to ojedinělý případ nebo jestli se to může v budoucnu stávat častěji. Vlastně jsem o tom ani nepřemýšlel. Spíše je to otázka nějakého zkratkovitého jednání toho studenta," uzavřel Janalík.

JANA PŘIKRYLOVÁ