VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Pokud obviněný pachatel spolupracuje, může dostat třeba jen podmínku

Zlín - Pro zločince je to jistá výzva a hlavně pak výhoda. Pokud totiž pomohou policii rozkrýt organizovaný zločin, mohou počítat s tím, že k nim soud bude shovívavější.

4.4.2012
SDÍLEJ:

Ilustrační foto.Foto: Deník/Jan Vraný

Pojem institut spolupracujícího obviněného použil zlínský krajský soud vloni vůbec prvně v kraji. „A velmi se nám to osvědčilo,“ pochvaluje si v rozhovoru pro Zlínský deník státní zástupce Roman Kafka.

Byl prý signálem pro další pachatele organizovaného zločinu, že také oni, pokud budou spolupracovat, mohou dostat výrazně nižší trest. Pojem spolupracujícího obviněného funguje v trestním zákoníku i trestním řádu od loňska.

Prvním pachatelem, který byl takto označen, se stal Patrik Bednář ze Zlína. Byl totiž členem gangu, který se „živil“ krádežemi luxusních BMW. Zřejmě i to, že pomohl policii rozkrýt, jakým způsobem parta fungovala, mu vyneslo nakonec pouze podmínku. Přitom mu hrozilo až desetileté vězení.

Jeho spolupachatelé ale moc dobře nedopadli. Všichni by totiž měli jít na řadu let za mříže. V tomto případě ale jejich tresty ještě nejsou pravomocné, protože se odvolali k vrchnímu soudu. Další podobné případy, při nichž by byl institut ve Zlínském kraji využit, zatím nejsou.

„Aby bylo možné jej použít, musí splňovat několik kritérií. Nicméně musím přiznat, že s ním zatím moc zkušeností nemáme. Je to dáno tím, že se v našem kraji s organizovaným zločinem tolik nesetkáváme,“ poznamenala zlínská krajská policejní mluvčí Jana Bartíková.

Použití institutu má však podle ní ještě jeden háček. „Obviněný se totiž musí sám doznat ke své vlastní trestné činnosti, což nebývá tak často,“ poznamenal Kafka. A navíc poslední slovo má vždy soud. Právě ten rozhodne, zda skutečně obžalovanému trest výrazně sníží.

Institut spolupracujícího obviněného vnímají pozitivně i na Vrchním soudě v Olomouci, který projednává případy, kdy obžalovaní či žalobci nesouhlasí s tresty krajských soudů.

„Už jsme měli na projednávání několik případů. A musím říct, že v případě dokazování nám to pomáhá, protože odhaluje vnitřní strukturu spolku,“ doplnil mluvčí Petr Angyalossy.

Autor: Šárka Šarmanová

4.4.2012 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Kuchař Michael Solnička alias Mr. Steak bude od podzimu šéfkuchařem nového steakového restaurantu v Olomouci.
1 2

Mr. Steak: Gastronomický boom? Olomouc teď dává zbytku republiky na frak

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.
2 6

Ultimátum pro Katar je v rozporu s mezinárodním právem, tvrdí Erdogan

AKTUALIZOVÁNO

Kvitová opět šampionkou. Svůj návrat dokonala triumfem v Birminghamu

/VIDEO/ O takovém návratu se jí ani nesnilo. Tenistka Petra Kvitová korunovala svůj comeback po prosincovém napadení neznámým útočníkem triumfem na trávě v Birminghamu. Pro českou lvici šlo přitom o teprve druhý turnaj od zranění. V novém vydání žebříčku se posune na dvanáctou příčku.

Babiš opět zrušil návštěvu České televize. Mám důležitější věci, sdělil

/ANKETA/ Předseda ANO Andrej Babiš se opět nedorazil na politickou debatu Otázky Václava Moravce v České televizi. Účast v dnešním přímém přenosu podle moderátora pořadu Moravce Babiš původně slíbil, ale pak ji zrušil kvůli nemoci člena rodiny.

AKTUALIZOVÁNO

V Newcastlu najelo auto do muslimů, na místě zůstalo šest zraněných

Šlo o další teroristický útok? V Newcastlu najel u sportovního centra Westgate automobil do chodců. Podle nejnovějších informací řidička zranila šest lidí, z toho tři děti. Na místě zrovna probíhaly oslavy konce ramadánu.

Hurá do plavek! Ale do jakých? Hitem jsou jednodílné, radí ostravský stylista

Léto. Rtuť teploměru šplhá výš a výš. Oblékáme se do koupacího oděvu, jehož historie sahá až do antického Řecka. Po jakém typu plavek ale letos mají ženy sáhnout? Co zrovna letí?

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies