„Policisté na ubytovnách a při silničních kontrolách zkontrolovali celkem 1 700 osob jak z ČR tak cizinců, z toho 268 cizinců z třetích zemí, především z Ukrajiny. Kolegové prošli a zkontrolovali desítky ubytoven v Holešově, Bystřici pod Hostýnem, Malenovicích, Otrokovicích, Napajedlech, Starém Městě, Uherském Brodě, Valašském Meziříčí, Rožnově pod Radhoštěm, Horní Bečvě a Velkých Karlovicích," upřesnila za krajskou policii tisková mluvčí Lenka Javorková. Podle ní během akce policisté zadrželi v Uherském Brodě jednoho cizince s padělaným rumunským dokladem totožnosti.

„Falešný doklad si třiadvacetiletý cizinec obstaral k tomu, aby legalizoval svůj pobyt v ČR a snadněji našel uplatnění na pracovním trhu. Poté, co specialista na doklady potvrdil, že rumunský doklad, kterým se mladý muž prokázal je skutečně padělek, předložil cizinec moldavský cestovní pas. Policisté cizinci sdělili podezření ze spáchání trestného činu padělání a pozměnění veřejné listiny s trestní sazbou do tří let," přiblížila krajská policejní mluvčí.

Doplnila, že také policisté v průběhu akce našli i drogy, a to na ubytovně v Holešově. S pomocí speciálně vycvičeného psa objevili několik gramů sušené rostliny, s největší pravděpodobností marihuany, jež patřila sedmadvacetiletému muži, který si na okně v pokoji pár rostlinek i pěstoval. „Je podezřelý z přestupku na úseku toxikomanie. Nasušenou rostlinu jsme odeslali na nezbytné zkoumání ke zjištění, jaké množství účinné látky rostlina obsahuje," vysvětlila Javorková. Při akci také policisté mimo padělaný doklad a marihuanu, zjistili i tři osoby v pátrání a dále několik dalších porušení v oblasti dokladů u cizinců, a to především poškození celistvosti či „ propadlé" doklady a také řešili správní delikty ubytovatelů, kteří nesplnili svoji ohlašovací povinnost vůči ubytovaným cizincům.