VYBERTE SI REGION

Práce v hřebčíně v Napajedlích sice nevoní, ale baví je

Napajedla – Krmení, ošetření, čištění boxů a zase krmení. Každodenní pracovní kolotoč zaměstnanců hřebčína v Napajedlích může někomu připadat banální a nenáročný. Zase tak jednoduchá a pohodová práce to ale ve skutečnosti není. Navíc tamní pracovníci říkají, že by ji za teploučké místo v kanceláři u počítače nevyměnili. A to ani kvůli tomu, že by si mohli přispat. Jejich pracovní den v hřebčíně totiž začíná se svítáním.

21.10.2012
SDÍLEJ:
Fotogalerie
14 fotografií
V Hřebčíně Napajedla pracuje 19 zaměstnanců, kteří se starají o 180 koní. Na snímku je jeden ze zaměstnanců s koněm, který se jmenuje Egerton.

V Hřebčíně Napajedla pracuje 19 zaměstnanců, kteří se starají o 180 koní. Na snímku je jeden ze zaměstnanců s koněm, který se jmenuje Egerton.Foto: DENÍK/Kuncová Jarmila

„Teď, mimo připouštěcí sezonu, se tu všichni scházíme v šest hodin ráno. Jako první se vrhneme na krmení. Koním podáváme seno, pak jim ještě namícháme jadrnou směs. Ohled při krmení bereme na to, zda je klisna jalová či březí. Také rozlišujeme, jestli má už před porodem. Konkrétně třeba v takovém případě dostává speciální vitaminy, speciální směs," popisuje počátek pracovního dne zootechnička Hřebčína Napajedla Michaela Prausová.

Zatím je počasí ještě přívětivé, takže ihned po krmení a nezbytných ošetřeních koně vypouštějí ven na pastvu – zdravé do travnatého výběhu, koně se zdravotními obtížemi pouštějí do pískových výběhů.

„Pokud některému něco je, ať už má nemocnou nohu, či oči, snažíme se, aby byl dotyčný ve výběhu sám. Je to jako s lidmi, když vám něco je, také nevyhledáváte společnost," vysvětluje zootechnička.

Pak už mají chvíli klidu také pracovníci zařízení. Během půlhodinové pauzy se mohou nasnídat či nasvačit. Třicet minut ale uběhne jako voda, do ruky musejí vzít vidle, košťata a jiné pomůcky a vyrážejí vyčistit jednotlivé boxy. Čistou slámu nastelou pod kobyly a také ve stájích pro hřebce.

Kolem poledne si všichni dají pauzu na oběd, pak pokračují v čištění boxů, které plně připraví pro koně z výběhu. V šestnáct hodin jsou už zpátky a opět je na řadě krmení.

„Musíme koně zkontrolovat, zda si nepřivodili nějaká zranění jako třeba oděrky. Přece jen se celý den pohybují venku na pastvinách, domů je stahujeme jen v poledne na jídlo. Mimo krmení je vždycky někdo z nás chodí kontrolovat a minimálně dvakrát denně dopouští vodu. Teď je to už jednodušší, zato v létě se jim musí voda dopouštět každou hodinu," vypráví Prausová.

V sedmnáct hodin přichází noční hlídač, pod jehož dozorem jsou zvířata celou noc. V areálu také přespává veterinář, který je v hřebčíně k dispozici čtyřiadvacet hodin denně. Pokud je u jiných klientů, je i tak neustále na telefonu.

„Přes celou noc koně kontroluje stejně jako my přes den. V boxu může snadno dojít k zavalení, což znamená těsné vklínění končetin mezi stěnu boxu. Zvíře také může stihnout kolika," popisuje Prausová.

Mladá zootechnička pracuje v napajedelském hřebčíně teprve pár měsíců, rychle si však zvykla. Ke koním měla od dětství blízko, svou vášeň k nim zpečetila studiem chovu koní na brněnské univerzitě. „Od útlého věku jsem na koních jezdila, věnovala se jim. Když ze strany hřebčína přišla nabídka práce, bylo to pro mě jednoduché rozhodnutí," usmívá se zootechnička. Její práce prý spočívá hlavně v papírování, což jí ale nevadí.

„Vedu evidenci každého koně, jeho příchodu, odchodu či návratu k nám. Věnuji se našim zákazníkům, jednám s nimi, uzavírám smlouvy," přibližuje Prausová.

V napajedelském hřebčíně je aktuálně ustájeno sto osmdesát koní, kterým se věnuje devatenáct zaměstnanců.

„Naše stádo čítá jen kolem padesáti klisen, pětadvaceti hříbat a několik ročků, což je kůň od jednoho do dvou let. Jedná se hlavně o hřebce, kteří zajišťují plemenitbu, a chovné klisny. Ostatní koně tam za poplatek mají ustájené soukromé osoby. Za den zaplatí v rozmezí od sto do dvou set korun, záleží na tom, jakých služeb od hřebčince využijí. S majiteli neustále komunikujeme. Není nic, co bychom udělali bez jejich vědomí," ujišťuje Prausová.

Letos tam zatím přivedli na svět pětačtyřicet hříbátek. U jejich mámy je ponechávají jen šest měsíců, pak je odstaví.

„Odstavení provádíme zároveň u dvou hříbátek, která potom společně sdílejí jednu stáj. Jsou kamarádi a není to pro ně takový šok, když máma od nich odejde," říká s něhou v očích zootechnička.

Těžké je prý odhadnout, zda když se opět sejdou, se vzájemně poznají. „Někteří lidé tvrdí, že to možné je, já si ale myslím, že ne. Pouto odpadne. My ale o jejich vazbách víme, na boxech mají uvedena svá jména," uzavírá vyprávění.

Autor: Jarmila Kuncová

21.10.2012 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Vojenský historický ústav má nově opravenou stíhačku MiG-15

Praha - Vojenský historický ústav (VHÚ) bude moct vystavit nově opravený stíhací bombardér MiG-15. V uplynulých pěti měsících ho zrekonstruovali pracovníci Vojenského technického ústavu (VTÚ). Představitelé VTÚ, VHÚ a ministerstva obrany ve čtvrtek opravený stroj na vojenské základně ve Kbelích představili novinářům.

Rakušan: Hnutí STAN je připraveno soudit se o mandát Drábové

Praha - Hnutí STAN je podle středočeského lídra Víta Rakušana připraveno soudit se o mandát krajské zastupitelky Dany Drábové, pokud by ho někdo napadl. Drábová je totiž předsedkyní Státního úřadu pro jadernou bezpečnost (SÚJB), ačkoli podle ministerstva vnitra mohou být zastupiteli jen řadoví státní zaměstnanci. STAN tvrdí, že souběh funkcí je podle zákona možný. I kdyby hnutí u soudu neuspělo, výsledkem bude alespoň precedentní rozhodnutí, které vyjasní současný stav, řekl dnes Rakušan novinářům.

Hasiči přejeli hocha, chvátali k požáru. Policie: Nešťastná náhoda

Krucemburk – Havlíčkobrodští kriminalisté uzavřeli vyšetřování nehody z letošního června, při níž hasiči na závodech dračích lodí v Krucemburku na Havlíčkobrodsku přejeli desetiletého chlapce.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies