V průběhu soboty a neděle jej v opevněném slovanském hradišti prožilo i s bitvami a následnými bojovými ukázkami 2350 lidí z České republiky a ze zahraničí.

„Vrcholem akce, která se už jedenáctým rokem nazývá Veligrad, si pořadatelé vybrali dobovou scénu, která se skutečně odehrála. Přenesme se tedy do roku 871, do doby, kdy Velká Morava prožívala jedno z nejkrizovějších období svých dějin," řekl v úvodu ranně středověké bitvy Luděk Galuška, vedoucí centra Slovanské archeologie Moravského zemského muzea.

Zápletka, která se pak začala odvíjet v opevněném hradisku, vycházela z událostí, kdy po Svatoplukově zradě a zajetí Rostislava následovalo typické období nestability po „převratu".

Toto období bylo poznamenáno zajetím nového knížete Svatopluka Franky, jejich ovládnutí Moravy, následným vyhnáním Franků Moravany a trestnou výpravou Franků proti Moravanům v čele se Svatoplukem. Ten opětovně zradil, tentokráte Franky, a zcela zničil francké vojsko před velkou Rostislavovou pevností, snad přímo Veligradem.

Po bitvě následovaly mezi palisádami slovanského hradiště ukázky tréninkových bojů v liniích, v kruzích zrady a kruzích cti, při nichž netekla virtuální krev.

Na dvoudenním festivalu se kromě stovky bojovníků v historických kostýmech podílel stejný počet účinkujících z oživených historických skupin Česka, Slovenska a Polska. Byli mezi nimi takzvaní trhovci s dobovými stánky, ženy, muži a děti v časových kostýmech.

Návštěvníci skanzenu se mohli procházet oživeným slovanským hradištěm, seznámit se v něm s dobovými řemesly našich předků a sami si je vyzkoušet.

Zhlédnout mohli také řadu doprovodných aktivit, jakými byla třeba premiéra ojedinělé dětské bitvy na Moravě, špalíkovaná, přednáška o Velké Moravě, lukostřelecký turnaj nebo velkomoravský trojboj.

„Jeho součástí byla střelba z katapultu, který jsme poprvé při festivalu představili před čtyřmi roky, zápas a konečně i přetahování lanem. V závěru se o něj přetahovala padesátka diváků a stejný počet bojovníků v dobových kostýmech. Ti nakonec zvítězili," řekl s úsměvem Jaroslav Křivánek, jednatel občanského sdružení Velkomoravané.

Radost z ukázky raně středověké bitvy neskrýval Jiří Nováček se svými třemi vnuky z Kroměříže. „Ti se nejvíc těšili z toho, jak Velkomoravané vytáhli do boje s vrhacím strojem, jediným exemplářem tohoto druhu v naší vlasti," řekl s nadšením kroměřížský senior.