„Pojedeme letos buď na Slovensko či do Maďarska. Tam se snad nějakých teroristických útoků obávat nemusíme," říká Šárka Jakšíková ze Starého Města.

Výběr bližších a klidnějších lokalit potvrzují zástupci cestovních kanceláří. „Letošní zájem o zahraniční dovolené je zatím opravdu mizerný. U lidí je znát opatrnost a vyčkávání. Bylo to patrné už vloni, ovšem letos je to ještě výraznější. O to větší zájem je ale o Česko a Slovensko, o penziony a chaty třeba na Šumavě. Obecně lidé hodně poptávají cyklistické destinace," informovala Milena Schneyderová, majitelka CK Veligradtour.

Souhlasí s ní i Přemysl Bukvald z hradišťské cestovní kanceláře B&B Travel. „Lidé hodně žádají penziony i chaty kdekoliv u nás. Pokud už chtějí zahraničí, je to hlavně Bulharsko, Chorvatsko a Itálie," poznamenal Přemysl Bukvald.

Dříve tradiční, dnes ale rizikové destinace, nejsou v kurzu. „Dění ve světě se nás hodně dotklo. Původně jsme si plánovali dovolenou v Egyptě, ale stále jsme váhali kvůli tamní bezpečnostní situaci. Poslední kapkou byl pád letadla, které tam letělo. Proto nakonec jedeme do Černé hory," popsala Slováckému deníku své rozhodování Petra Tichá z Mistřic.

Velké výkyvy zájmu zaznamenávají cestovní kanceláře na Slovácku především v souvislosti s Egyptem, Tureckem, Tuniskem či Řeckem.

„Možná rizika jsou většinou spojena jen s některými oblastmi. U Řecka není zájem o ostrovy Lesbos a Leros, jinak se ale poměrně prodává. V případě Egypta jsou obavy hlavně z vnitrozemí kolem Káhiry, ale přímořská letoviska Hurghada či Marsa Alam si lidé kupují," sdělila své postřehy Lenka Pavlicová z cestovní agentury Invia. Znatelně letos podle ní upadl zájem hlavně o Turecko.

Co kupodivu cestovním kancelářím příliš nezvedlo tržby, je evropský fotbalový šampionát, který před pár dny začal ve Francii.

„V posledních týdnech jsme u Francie nezaznamenali vůbec žádný zvýšený zájem, a to ani u pouhých poptávek," shoduje se trojice oslovených pracovníků v cestovním ruchu. Ačkoliv je Slovácko fotbalovými fanoušky doslova protkáno, i ti raději vsadili na jistotu domova.

„Fotbal mám velice rád a i finančně bych si mohl dovolit do Francie na nějaký zápas zajet, ale moc mě neuklidňují časté informace ohledně možných útoků. Takže televize to jistí," netají své obavy Petr Talášek z Uherského Hradiště.