Deník
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Se svým školním menu předčí i kdejakou restauraci

Otrokovice – Jednu gratulaci za druhou sklízí tým kuchařek z otrokovické Základní školy Mánesova. Menu ve složení dýňovo-mrkvový krém s čočkou, králičí burger s bylinkami, houbová pohanka s rýží, salát z červené řepy a ovoce v jogurtu z nich v úterý odpoledne udělalo ty nejlepší kuchařky školních obědů v Česku.

29.8.2015 3
SDÍLEJ:

Lenka Hastíková, jedna ze tří kuchařek školní jídelny ZŠ Mánesova Otrokovice, které v úterý 25. srpna 2015 vyhrály 1. místo ve finále soutěže O nejlepší školní oběd.Foto: DENÍK/Jarmila Kuncová

O úspěchu školních kuchařek z Otrokovic si přečtěte zde: Otrokovické kuchařky ze ZŠ Mánesova jsou nejlepší

Právě jejich menu totiž ze všech nejvíce nadchlo odbornou porotu ve finále soutěže O nejlepší školní oběd, které se v úterý konalo v pražských Stodůlkách.

Když se trojice otrokovických kuchařek ve složení Anna Vičánková (vedoucí jídelny), Lenka Hastíková a Marie Bittnerová v pondělí kolem poledne vydala na cestu do Prahy, netušily, že se na druhý den budou vracet obtěžkány pohárem či peněžní odměnou, telefony jim budou neustále vyzvánět kvůli gratulacím. Soutěže O nejlepší školní oběd se přitom ve stejném složení zúčastnily už celkem pětkrát, letos ale poprvé vyhrály.

„Jsme sice už ostřílené, ale obavy jsou vždycky. Člověk nikdy neví, jak to všechno dopadne," říká pro Zlínský deník jedna z členek, dvaačtyřicetiletá Lenka Hastíková z Halenkovic.

Ze všeho nejhorší to podle ní bylo poprvé, tehdy nevěděly, do čeho jdou. „Teď už ovšem víme, co porota chce a nechce, zda zahušťovat, či ne, jak si přejí naservírovaný zeleninový salát. To je už naše výhoda, i když je to každým rokem jinak," usmívá se kuchařka.

Na úterní soutěž kuchařky, které přenocovaly v jednom z hotelů, dorazily o půl osmé ráno, do dvouhodinového vaření se pustily coby pátý tým v pořadí přesně úderem desáté hodiny. Připravit všechno do 120 minut je náročné, ale dalo se to. Dělaly jsme jednu ukázkovou normální porci

a třináct degustačních, polovičních. Celkem jsme uvařily asi dvacet porcí," vzpomíná Lenka Hastíková.

Menu vařily ve velké prosklené kuchyni, takže diváci je měli doslova jako na dlani. Dovnitř prý směli jen fotografové a kameramani.

„Tréma určitě byla, ale na naši práci a výsledek to žádný vliv nemělo. Všechno nám šlo pěkně od ruky, povedlo se, chutnalo, byly jsme se sebou hodně spokojené. Každý si ale samozřejmě myslí, že jeho meníčko je nejlepší," říká kuchařka.

Vyhlášení výsledků přišlo na řadu kolem páté hodiny odpolední, nejdříve ovšem ocenili týmy za nejlepší polévku, moučník a hlavní chod. A právě za to poslední vyhodnotila odborná porota jako nejlepší otrokovické kuchařky. V tom okamžiku si prý říkaly, že by zlato letos mohly dostat zrovna ony.

„Pak už nás napínali. Jestli bychom prý chtěly druhé místo, ať si pro něj tedy přijdeme. Vzápětí nám zase řekli, že ještě chodit nemáme. Laškovali s námi," líčí zážitky Lenka Hastíková.

Když je opravdu nakonec označili za vítěze, dámy zažívaly pocity štěstí, radosti, překvapení. „Ani jsme tomu nechtěly věřit. Bylo to nepopsatelné, byly jsme hodně šťastné a takový výsledek ani nečekaly," vzpomíná.

Zpátky domů kuchařky dorazily kolem půl druhé ráno, za pár hodin se už ovšem zase sešly v práci, v otrokovické školní jídelně, kde se pustily do vaření oběda pro učitele. „Ti nám hned gratulovali, stejně jako naše kolegyňky. Bylo to krásné a jsme šťastné," dodává Lenka Hastíková. 

Lenka Hastíková, jedna ze tří kuchařek školní jídelny ZŠ Mánesova Otrokovice, které v úterý 25. srpna 2015 vyhrály 1. místo ve finále soutěže O nejlepší školní oběd.

Autor: Jarmila Kuncová

29.8.2015 VSTUP DO DISKUSE 3
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Následky zemětřesení na ostrově Kos.
AKTUALIZUJEME

Zemětřesení na ostrově Kos: nejméně dva mrtví, stovky zraněných

Jaromír Jágr.
25

Číslo 68 žije. Bude Jágr dál pokračovat za velkou louží?

Psi žijí v otřesných podmínkách. Až mi je vezmou, pořídím si další, říká majitel

/FOTOGALERIE/ Vstup do domu Na Kozině, jenž patří Václavovi Hrbáčkovi, který vlastní několik psů, je jen na vlastní nebezpečí. Ještě před dveřmi vás přivítá nesnesitelný zápach a hlasité štěkání a kňučení několika desítek psů, kteří tu žijí v naprosto otřesných podmínkách. 

Dvě třetiny Čechů grilují. Nezanevřeli ani na špekáčky

/INFOGRAFIKA, ANKETA/ O pozici nejoblíbenějšího masa na ohni se dělí vepřové s kuřecím. Na hovězí – například steaky – si kuchtíci příliš netroufají.

AKTUALIZOVÁNO

Zpěvák kapely Linkin Park spáchal sebevraždu, oběsil se

/VIDEO/ Smutná zpráva pro fanoušky rockové hudby. Frontman světoznámé skupiny Linkin Park Chester Bennignton se podle serveru TMZ.com oběsil ve své losangeleské residenci v Palos Verdes Estate.

Země zaslíbená pro imigranty: Švýcarsko je třetí na světě

Americký deník US News & World Report se pokusil sestavit žebříček zemí, které jsou k imigrantům nejpřívětivější. Stanovil si čtyři kategorie: ekonomická stabilita, dobrý pracovní trh, příjmová nerovnost a pocit, že tohle je „místo, kde bych chtěl žít“.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení