Policejní hlídky muže neprovokovaly a situaci řešily zpovzdálí. Jedna z policistek se telefonicky spojila s vyhrožujícím důchodcem, aby zjistila vážnost situace. „Byl opilý a opakoval, že nechce u domu žádné policisty, jinak začne střílet. Vyžádal si, aby k němu přišla policistka ve žluté bundě a donesla mu láhev alkoholu. To samozřejmě nebylo možné," uvedl zlínský policejní mluvčí Petr Jaroš.

„Policejní vyjednavači již během cesty ze Zlína do Tlumačova získali všechny informace. Jednomu z vyjednavačů se podařilo navázat s mužem přes telefon užší kontakt a přesvědčit jej, aby oba pustil do domu," popsal Jaroš. Z kontaktu s důchodcem byla jeho opilost zjevná. Nechtěl se s vyjednávači příliš bavit, později se však svěřil, že jej život již nebaví a opravdu uvažuje o sebevraždě.

„Policistům ovšem chybělo zjistit to nejdůležitější – kde má ukrytou zbraň. Nespustili z muže oči, neustále na něj mluvili a snažili se dozvědět více," informoval o postupu vyjednávačů Jaroš. Ostražitost policistů se ještě zvýšila v momentě, kdy začal důchodce neustále opakovat, že musí přiložit do kotle. Oba vyjednavači šli opatrně za ním a sledovali každý jeho pohyb. A právě v kotelně byla ukryta pistole.

Ta muži skončila v ruce namísto uhlí, kterým chtěl přiložit. Policisté však zachovali klid a s důchodcem nadále hovořili. Vyjednávání dopadlo úspěšně - netrvalo dlouho a zbraň jim potencionální sebevrah dobrovolně vydal. „Tím drama skončilo a psychicky nalomeného muže vyjednávači předali lékařům. Až po zákroku zjistili, že ukrytá pistole byla „pouze" plynová," uzavřel policejní mluvčí Petr Jaroš.