VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Skautští kuchtíci vařili jídla v chýších Slovanů

Modrá – Vůně nejrůznějších pokrmů se v sobotu mísila mezi palisádami slovanského opevněného sídliště v Modré, kde se konal jedenáctý ročník skautského zimního vaření.

1.2.2015
SDÍLEJ:

V CHÝŠÍCH SLOVANŮ. Skautíci se museli starat o oheň i přípravu jídla. Potraviny jim však Slované do jejich příbytků nepřivezli. Ty si museli přinést ze svých domovů.Foto: DENÍK/Zdeněk Skalička

Na ojedinělé akci svého druhu ve Zlínském kraji i v Česku, jejímž pořadatelem bylo už tradičně Skautské středisko Modrá, se sešlo na sto mladých skautských kuchtíků a kuchtiček z osmi družin a oddílů z Tupes, Jalubí a Modré. A hlady by podle hlavních pořadatelů a starostů obcí Velehrad, Tupesy a Modrá, Aleše Mergentala, Oldřicha Vávry a Miroslava Kováříka, rozhodně neumřeli.

„Uvařit teplé jídlo v zimní přírodě patří k základním dovednostem každého skauta," informuje Miroslav Kovářík, vůdce Skautského střediska Modrá a starosta obce.

Chlapcům a holkám ve věku od šesti do patnácti let se to i letos podařilo, byť to neměli vůbec jednoduché. Docela obyčejná jídla starých Slovanů, ale také ta, která dnes jedí doma, museli uvařit na veřejném prostranství Archeoskanzenu Modrá a v sedmi objektech sídlištně hospodářského a řemeslnického areálu.Tedy v příbytcích, v jakých kdysi žili Slované.

„Pokrmy dnes skauti připravovali v běžných zimních podmínkách. Ale zažili jsme zde v tomto období i minus 12 stupňů Celsia, loni zase bylo 13 stupňů nad nulou," zavzpomínal na minulá skautská vaření Miroslav Kovářík.

„Uvařit jídlo na otevřeném ohništi nebo v peci, jaké měli naši předkové v devátém století, nebylo pro skautské kuchtíky vůbec jednoduché. Ale zvládali to bravurně," vzdala hold skautským kuchtíkům Tereza Hrabincová z Modré, která i s maminkou ochutnávala speciality, které skauti připravili. A olizovaly se až za ušima.

Výsledkem kuchařského snažení jalubských skautů a skautek byla gulášová dobrůtka, divotvorný hrnec, guláš pesmajstro a psuláš. Kluci a děvčata z Modré zase uvařili modřanské pipi v těstíčku, smažené kamzičníky, benjalévku, slovenské placky a pomněnkové lívance. Starší skautky z Tupes se pochlubily banánovým tajemstvím.

Zatímco v prvních ročnících zimního vaření dostali skauti od pořadatelů suroviny k výrobě jídel, už několik let si je přinášejí z domu včetně kotlíků, ešusů a dalšího kuchyňské náčiní.

„Dali jsme větší prostor nápadům a fantazii dětí," nechal se slyšet Miroslav Kovářík, jeden z hlavních pořadatelů akce.
Po třech hodinách vaření vyrazila jury hodnotit připravené pokrmy. Všechny jí chutnaly, takže vítěznou krmi nevyhlásila. „Ti skauti jsou tak dobří, že by mohli jít vařit do nějakého interhotelu," složil jim poklonu porotce Oldřich Vávra.

Autor: Zdeněk Skalička

1.2.2015 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Francouzský prezident Emmanuel Macron s manželkou
8

Macron se poprvé sejde s Putinem. Tvrdí, že půjde o tvrdý rozhovor

Ilustrační foto.
8 8

Řepka vynáší, myslivci jsou z ní ale nešťastní, je zabijákem pro srny

AKTUALIZUJEME

ON-LINE: Pro zelené aktivisty vytvořme rezervaci, řekl Zeman na jihu Moravy

/ANKETA/ Prezident Miloš Zeman dorazil na návštěvu Jihomoravského kraje. Před vstupem do budovy krajského úřadu ho vítalo několik protestujících s plakáty odkazujícími na jeho nedávnou cestu do Číny.

AKTUALIZOVÁNO

V Balkové na Plzeňsku se vzbouřili cizinci. Na místě zasahuje policie

Část cizinců v záchytném zařízení v Balkové na Plzeňsku dnes zahájila vzpouru a zabarikádovala se. Zasahuje proti nim policejní zásahová jednotka.

Jako z hororu: cyklostezku u Olomouce obklopily pavučiny housenek

Přemnožené housenky předivky zhoubné si pochutnávají na listnáčích podél vyhledávané cyklostezky spojující Olomouc – Černovír a Hlušovice.

Odstartovaly dotace na dešťovou vodu. Zájem je obrovský

Během prvních dvou hodin od otevření nového dotačního programu Dešťovka přijal stát přes 800 žádostí za zhruba 39,5 milionu korun. Je to zhruba 40 procent celkového rozpočtu programu, ve kterém chce stát přerozdělit 100 milionů korun.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies