VYBERTE SI REGION

Skautští kuchtíci vařili jídla v chýších Slovanů

Modrá – Vůně nejrůznějších pokrmů se v sobotu mísila mezi palisádami slovanského opevněného sídliště v Modré, kde se konal jedenáctý ročník skautského zimního vaření.

1.2.2015
SDÍLEJ:

V CHÝŠÍCH SLOVANŮ. Skautíci se museli starat o oheň i přípravu jídla. Potraviny jim však Slované do jejich příbytků nepřivezli. Ty si museli přinést ze svých domovů.Foto: DENÍK/Zdeněk Skalička

Na ojedinělé akci svého druhu ve Zlínském kraji i v Česku, jejímž pořadatelem bylo už tradičně Skautské středisko Modrá, se sešlo na sto mladých skautských kuchtíků a kuchtiček z osmi družin a oddílů z Tupes, Jalubí a Modré. A hlady by podle hlavních pořadatelů a starostů obcí Velehrad, Tupesy a Modrá, Aleše Mergentala, Oldřicha Vávry a Miroslava Kováříka, rozhodně neumřeli.

„Uvařit teplé jídlo v zimní přírodě patří k základním dovednostem každého skauta," informuje Miroslav Kovářík, vůdce Skautského střediska Modrá a starosta obce.

Chlapcům a holkám ve věku od šesti do patnácti let se to i letos podařilo, byť to neměli vůbec jednoduché. Docela obyčejná jídla starých Slovanů, ale také ta, která dnes jedí doma, museli uvařit na veřejném prostranství Archeoskanzenu Modrá a v sedmi objektech sídlištně hospodářského a řemeslnického areálu.Tedy v příbytcích, v jakých kdysi žili Slované.

„Pokrmy dnes skauti připravovali v běžných zimních podmínkách. Ale zažili jsme zde v tomto období i minus 12 stupňů Celsia, loni zase bylo 13 stupňů nad nulou," zavzpomínal na minulá skautská vaření Miroslav Kovářík.

„Uvařit jídlo na otevřeném ohništi nebo v peci, jaké měli naši předkové v devátém století, nebylo pro skautské kuchtíky vůbec jednoduché. Ale zvládali to bravurně," vzdala hold skautským kuchtíkům Tereza Hrabincová z Modré, která i s maminkou ochutnávala speciality, které skauti připravili. A olizovaly se až za ušima.

Výsledkem kuchařského snažení jalubských skautů a skautek byla gulášová dobrůtka, divotvorný hrnec, guláš pesmajstro a psuláš. Kluci a děvčata z Modré zase uvařili modřanské pipi v těstíčku, smažené kamzičníky, benjalévku, slovenské placky a pomněnkové lívance. Starší skautky z Tupes se pochlubily banánovým tajemstvím.

Zatímco v prvních ročnících zimního vaření dostali skauti od pořadatelů suroviny k výrobě jídel, už několik let si je přinášejí z domu včetně kotlíků, ešusů a dalšího kuchyňské náčiní.

„Dali jsme větší prostor nápadům a fantazii dětí," nechal se slyšet Miroslav Kovářík, jeden z hlavních pořadatelů akce.
Po třech hodinách vaření vyrazila jury hodnotit připravené pokrmy. Všechny jí chutnaly, takže vítěznou krmi nevyhlásila. „Ti skauti jsou tak dobří, že by mohli jít vařit do nějakého interhotelu," složil jim poklonu porotce Oldřich Vávra.

Autor: Zdeněk Skalička

1.2.2015 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

Bída přišla na pálenice. Ovoce na jaře pomrzlo

Tradice je znát. Zatímco na Uherskohradišťsku je 38 palíren, v Praze není ani jedna.

Pes vběhl na cizí pozemek, majitel mu ustřelil přirození. Teď jej soudí

Klatovsko – Nelehký úkol stojí před klatovským okresním soudem. Musí rozhodnout, zda je Zdeněk Skalický (53 let) nebezpečný pistolník, který ustřelil samonabíjecí pistolí psu přirození jen proto, že vběhl na jeho pozemek, nebo šlo jen o nešťastnou náhodu, když se chovatel snažil bránit své ovce před útočícím predátorem.

Hra s ohněm skončila. Rakousko to zvládlo

Berlín – Němečtí komentátoři vesměs pozitivně hodnotí výsledek rakouských voleb, kdy v nedělních volbách vyhrál kandidát Zelených Alexander Van der Bellen nad Norbertem Hoferem ze Svobodné strany Rakouska (FPÖ).

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies