VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Skautští kuchtíci vařili jídla v chýších Slovanů

Modrá – Vůně nejrůznějších pokrmů se v sobotu mísila mezi palisádami slovanského opevněného sídliště v Modré, kde se konal jedenáctý ročník skautského zimního vaření.

1.2.2015
SDÍLEJ:
Fotogalerie
21 fotografií

V CHÝŠÍCH SLOVANŮ. Skautíci se museli starat o oheň i přípravu jídla. Potraviny jim však Slované do jejich příbytků nepřivezli. Ty si museli přinést ze svých domovů.Foto: DENÍK/Zdeněk Skalička

Na ojedinělé akci svého druhu ve Zlínském kraji i v Česku, jejímž pořadatelem bylo už tradičně Skautské středisko Modrá, se sešlo na sto mladých skautských kuchtíků a kuchtiček z osmi družin a oddílů z Tupes, Jalubí a Modré. A hlady by podle hlavních pořadatelů a starostů obcí Velehrad, Tupesy a Modrá, Aleše Mergentala, Oldřicha Vávry a Miroslava Kováříka, rozhodně neumřeli.

„Uvařit teplé jídlo v zimní přírodě patří k základním dovednostem každého skauta," informuje Miroslav Kovářík, vůdce Skautského střediska Modrá a starosta obce.

Chlapcům a holkám ve věku od šesti do patnácti let se to i letos podařilo, byť to neměli vůbec jednoduché. Docela obyčejná jídla starých Slovanů, ale také ta, která dnes jedí doma, museli uvařit na veřejném prostranství Archeoskanzenu Modrá a v sedmi objektech sídlištně hospodářského a řemeslnického areálu.Tedy v příbytcích, v jakých kdysi žili Slované.

„Pokrmy dnes skauti připravovali v běžných zimních podmínkách. Ale zažili jsme zde v tomto období i minus 12 stupňů Celsia, loni zase bylo 13 stupňů nad nulou," zavzpomínal na minulá skautská vaření Miroslav Kovářík.

„Uvařit jídlo na otevřeném ohništi nebo v peci, jaké měli naši předkové v devátém století, nebylo pro skautské kuchtíky vůbec jednoduché. Ale zvládali to bravurně," vzdala hold skautským kuchtíkům Tereza Hrabincová z Modré, která i s maminkou ochutnávala speciality, které skauti připravili. A olizovaly se až za ušima.

Výsledkem kuchařského snažení jalubských skautů a skautek byla gulášová dobrůtka, divotvorný hrnec, guláš pesmajstro a psuláš. Kluci a děvčata z Modré zase uvařili modřanské pipi v těstíčku, smažené kamzičníky, benjalévku, slovenské placky a pomněnkové lívance. Starší skautky z Tupes se pochlubily banánovým tajemstvím.

Zatímco v prvních ročnících zimního vaření dostali skauti od pořadatelů suroviny k výrobě jídel, už několik let si je přinášejí z domu včetně kotlíků, ešusů a dalšího kuchyňské náčiní.

„Dali jsme větší prostor nápadům a fantazii dětí," nechal se slyšet Miroslav Kovářík, jeden z hlavních pořadatelů akce.
Po třech hodinách vaření vyrazila jury hodnotit připravené pokrmy. Všechny jí chutnaly, takže vítěznou krmi nevyhlásila. „Ti skauti jsou tak dobří, že by mohli jít vařit do nějakého interhotelu," složil jim poklonu porotce Oldřich Vávra.

Autor: Zdeněk Skalička

1.2.2015 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Když Essie Bartelsová z Ghany přijela do Spojených států, rozhodla se, že tradiční západoafrické pokrmy představí celému světu
2

Ghanská kuchařka seznamuje USA s africkou gastronomií

Oskar Hollywood

USA a Turecko nepustí na Oscary syrského filmaře

FOTO: Masopustní maškary vozil v Homoli speciální autobus

Homole u Panny - Sobota byla v obci Homole u Panny ve znamení masopustního veselí. Specifikem místních oslav byl speciální autobus, který převážel účastníky po jednotlivých částech obce.

Rychlobruslařka Erbanová je druhá na pětistovce

Rychlobruslařka Karolína Erbanová vstoupila do mistrovství světa ve sprintu v Calgary druhým místem v závodě na 500 metrů. V čele je favorizovaná Japonka Nao Kodairová, která jako jediná zajela čas pod hranici 37 sekund. Čtyřiadvacetiletá česká reprezentantka si časem 37,06 vytvořila nový osobní rekord.

Šafářová si v Budapešti zahraje finále dvouhry. Osmý titul v kariéře je blízko

Budapešť - Tenistka Lucie Šafářová porazila v semifinále turnaje v Budapešti Němku Carinu Witthöftovou 6:4, 6:3 a poprvé od loňského triumfu v Praze ve Stromovce si zahraje finále dvouhry. Brněnská rodačka bude usilovat o osmý titul v kariéře.

Andrej Babiš: Havel měl u nás zavést prezidentský systém

Hnutí ANO se chystá na sněmovní volby, v sobotu a neděli si zvolí nové vedení a brzy už také představí svou vizi rozvoje České republiky v příštích dvaceti letech. Jeho předseda Andrej Babiš v rozhovoru s Deníkem tvrdí, že Česko by se mělo inspirovat v zahraničí a vzít si z něj to nejlepší – americký většinový systém, švýcarskou přímou demokracii a německý parlamentní jednací řád.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies