Deník
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Skautští kuchtíci vařili jídla v chýších Slovanů

Modrá – Vůně nejrůznějších pokrmů se v sobotu mísila mezi palisádami slovanského opevněného sídliště v Modré, kde se konal jedenáctý ročník skautského zimního vaření.

1.2.2015
SDÍLEJ:

V CHÝŠÍCH SLOVANŮ. Skautíci se museli starat o oheň i přípravu jídla. Potraviny jim však Slované do jejich příbytků nepřivezli. Ty si museli přinést ze svých domovů.Foto: DENÍK/Zdeněk Skalička

Na ojedinělé akci svého druhu ve Zlínském kraji i v Česku, jejímž pořadatelem bylo už tradičně Skautské středisko Modrá, se sešlo na sto mladých skautských kuchtíků a kuchtiček z osmi družin a oddílů z Tupes, Jalubí a Modré. A hlady by podle hlavních pořadatelů a starostů obcí Velehrad, Tupesy a Modrá, Aleše Mergentala, Oldřicha Vávry a Miroslava Kováříka, rozhodně neumřeli.

„Uvařit teplé jídlo v zimní přírodě patří k základním dovednostem každého skauta," informuje Miroslav Kovářík, vůdce Skautského střediska Modrá a starosta obce.

Chlapcům a holkám ve věku od šesti do patnácti let se to i letos podařilo, byť to neměli vůbec jednoduché. Docela obyčejná jídla starých Slovanů, ale také ta, která dnes jedí doma, museli uvařit na veřejném prostranství Archeoskanzenu Modrá a v sedmi objektech sídlištně hospodářského a řemeslnického areálu.Tedy v příbytcích, v jakých kdysi žili Slované.

„Pokrmy dnes skauti připravovali v běžných zimních podmínkách. Ale zažili jsme zde v tomto období i minus 12 stupňů Celsia, loni zase bylo 13 stupňů nad nulou," zavzpomínal na minulá skautská vaření Miroslav Kovářík.

„Uvařit jídlo na otevřeném ohništi nebo v peci, jaké měli naši předkové v devátém století, nebylo pro skautské kuchtíky vůbec jednoduché. Ale zvládali to bravurně," vzdala hold skautským kuchtíkům Tereza Hrabincová z Modré, která i s maminkou ochutnávala speciality, které skauti připravili. A olizovaly se až za ušima.

Výsledkem kuchařského snažení jalubských skautů a skautek byla gulášová dobrůtka, divotvorný hrnec, guláš pesmajstro a psuláš. Kluci a děvčata z Modré zase uvařili modřanské pipi v těstíčku, smažené kamzičníky, benjalévku, slovenské placky a pomněnkové lívance. Starší skautky z Tupes se pochlubily banánovým tajemstvím.

Zatímco v prvních ročnících zimního vaření dostali skauti od pořadatelů suroviny k výrobě jídel, už několik let si je přinášejí z domu včetně kotlíků, ešusů a dalšího kuchyňské náčiní.

„Dali jsme větší prostor nápadům a fantazii dětí," nechal se slyšet Miroslav Kovářík, jeden z hlavních pořadatelů akce.
Po třech hodinách vaření vyrazila jury hodnotit připravené pokrmy. Všechny jí chutnaly, takže vítěznou krmi nevyhlásila. „Ti skauti jsou tak dobří, že by mohli jít vařit do nějakého interhotelu," složil jim poklonu porotce Oldřich Vávra.

Autor: Zdeněk Skalička

1.2.2015 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Injekční stříkačky. Ilustrační fotografie.
13 12

Stát chce zpřístupnit závislým náhražky za tvrdé drogy

Polský prezident Andrzej Duda
5

Reforma polské justice prošla Senátem, Duda ji nejspíš nezastaví

OBRAZEM: Nejlepší fotografie týdne

Prohlédněte si nejpovedenější snímky našich fotografů pořízené během uplynulého týdne.

Otázky a odpovědi. Juventus měl strach, teď Schick rybaří

Měl to být přestup léta. A nejen pro české fotbalové fanoušky. Ságou jménem Patrik Schick alias možná posila velkoklubu za třicet milionů eur dlouho žila celá Itálie.

Komentář Deníku: Sen o dvou premiantech Evropy nevyšel

Když přijde řeč na rozdělení Československa, nejčastěji se zdůrazňuje, že dobře dopadlo. A protože jsou vztahy Čechů a Slováků přátelské a stali jsme se nejlepšími sousedy, vyvozuje se z toho, že rozdělit stát bylo chytré, anebo že se klidným rozdělením státu předešlo jeho divokému rozpadu. 

Sedmimístná Dacia Duster nakonec nebude. Vedení ji zatrhlo

Už nějaký ten pátek se v souvislosti s novou generací Dacie Duster mluví o možné sedmimístné variantě. Podle oficiálního vyjádření ředitele prodeje a marketingu Francoise Mariotta se ovšem žádná taková verze nechystá.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení