VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Školní jídelny na Kroměřížsku vaří moderněji než dříve

Kroměřížsko – Jít s dobou: to je trend, kterým se snaží kromě komerčních restaurací řídit také školní kuchyně. Malým strávníkům tak i na Kroměřížsku nabízí moderní jídla, těch tradičních se ovšem tak docela nevzdávají.

11.10.2012
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: archiv

Vedoucích stravovacích zařízení v regionu se shodují na tom, že se za posledních deset či dvacet let jejich nabídka výrazně obměnila. Například Ústřední školní jídelna v Holešově tak nabízí dvakrát týdně výběr ze dvou jídel.

„Myslím, že dnes je ta strava obecně pestřejší a nabídka rozmanitější. Jídla měníme postupně, ale tu změnu systematičtěji pozoruji asi pět let," odhadla tamní ředitelka Milena Michalcová.

Jedním z důvodů změn je také povinné plnění takzvaného spotřebního koše, kterým se musí vedoucí jídelen řídit.

„Na jídelníček zařazujeme nejrůznější věci, fantazii se meze nekladou. Jediné, co nás může trochu přibrzdit, jsou technická omezení. Například nemůžeme dělat smažené hranolky, protože bychom to z provozních důvodů nezvládli. Zařazujeme ale i taková jídla, jako je kuskus nebo pohanka. Dříve jsme vůbec nenabízeli pizzu nebo lasagně, které jsou dnes u našich strávníků velmi oblíbené," pochlubila se Michalcová.

Posun ve změnách školních jídelníčků potvrzuje i vedoucí jídelny ze Střílek Ladislava Hořínková.

„Podle mě se vaří zdravěji. Rodiče na to, co jedí jejich děti, dost dbají. Na jejich žádost jsme zařadili zeleninové nebo luštěninové pomazánky. Pokud to jde, tak vaříme maso co nejméně, protože to bylo jejich přání," říká Hořínková. To v Koryčanech rodiče dětí nemají na vedoucí tamní školní kuchyně žádné konkrétní požadavky.

„Snažíme se co nejméně dělat smažené věci, takže třeba hranolky nebo smažené sýry nevedeme, naopak nabízíme hodně luštěnin a rýže. Od nového školního roku jsme se více zaměřili na čerstvou zeleninu a ovoce," zmínila vedoucí Sylvia Kočířová.

A co vévodí žebříčku neoblíbenosti u dětí? Prý jednoznačně ryby. „Je to škoda, protože jsou zdravé a dobré. Dospělí strávníci je jedí rádi, ale žáci je nechtějí. Je jedno, jestli to je treska nebo pangasius, jediné, čím je potěšíme, jsou rybí prsty. Ty děláme jednou za čas," uzavřela Kočířová. 

JANA PŘIKRYLOVÁ

Autor: Redakce

11.10.2012 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Marine Le Penová a Emanuel Macron
1 5

Le Penová, nebo Macron? Francouzským adolescentům se nezavděčil ani jeden

Premiér Bohuslav Sobotka během rozhovoru Deníku.
26 12

Sobotka počká na Babišovo vysvětlení do konce dubna, pak rozhodne

Česká reprezentace na úvod porazila Finsko

Vítězstvím 3:2 nad Finskem vstoupili čeští hokejisté do závěrečného turnaje Euro Hockey Tour, kterým jsou Carlson Hockey Games v Českých Budějovicích. Druhý zápas odehraje náš národní tým v sobotu proti Švédsku (17).

Nejvyšší soud zrušil rozsudek nad Dalíkem kvůli právní kvalifikaci

Nejvyšší soud zrušil odsuzující verdikt nad lobbistou Markem Dalíkem poté, co vyhověl jeho dovolání i dovolání šéfa žalobců Pavla Zemana. Případ vrátil pražskému vrchnímu soudu, který Dalíka poslal na čtyři roky do vězení za pokus o podvod. Odvolací soud bude muset znovu přezkoumat právní kvalifikaci, na jejímž základě byl odsouzen. Oznámil to předseda trestního kolegia NS František Púry. Podle něj může soud trest zmírnit, ponechat stejný i zpřísnit.

Policie zatkla ve vládní čtvrti v Londýně muže ozbrojeného noži

V britské vládní čtvrti v Londýně došlo ve čtvrtek 27. dubna k incidentu, při němž policie zadržela muže, jenž byl ozbrojen dvěma noži. Informovala o tom BBC. 

DOTYK.CZ

Hašek vysvětluje Bubníka: každý autor má svůj rukopis

Bývalý brankář a současný podnikatel Dominik Hašek obhajoval na facebookových stránkách svého nápoje Smarty Drink reklamu s nekrologem Augustina Bubníka.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies