VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Školní jídelny na Kroměřížsku vaří moderněji než dříve

Kroměřížsko – Jít s dobou: to je trend, kterým se snaží kromě komerčních restaurací řídit také školní kuchyně. Malým strávníkům tak i na Kroměřížsku nabízí moderní jídla, těch tradičních se ovšem tak docela nevzdávají.

11.10.2012
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: archiv

Vedoucích stravovacích zařízení v regionu se shodují na tom, že se za posledních deset či dvacet let jejich nabídka výrazně obměnila. Například Ústřední školní jídelna v Holešově tak nabízí dvakrát týdně výběr ze dvou jídel.

„Myslím, že dnes je ta strava obecně pestřejší a nabídka rozmanitější. Jídla měníme postupně, ale tu změnu systematičtěji pozoruji asi pět let," odhadla tamní ředitelka Milena Michalcová.

Jedním z důvodů změn je také povinné plnění takzvaného spotřebního koše, kterým se musí vedoucí jídelen řídit.

„Na jídelníček zařazujeme nejrůznější věci, fantazii se meze nekladou. Jediné, co nás může trochu přibrzdit, jsou technická omezení. Například nemůžeme dělat smažené hranolky, protože bychom to z provozních důvodů nezvládli. Zařazujeme ale i taková jídla, jako je kuskus nebo pohanka. Dříve jsme vůbec nenabízeli pizzu nebo lasagně, které jsou dnes u našich strávníků velmi oblíbené," pochlubila se Michalcová.

Posun ve změnách školních jídelníčků potvrzuje i vedoucí jídelny ze Střílek Ladislava Hořínková.

„Podle mě se vaří zdravěji. Rodiče na to, co jedí jejich děti, dost dbají. Na jejich žádost jsme zařadili zeleninové nebo luštěninové pomazánky. Pokud to jde, tak vaříme maso co nejméně, protože to bylo jejich přání," říká Hořínková. To v Koryčanech rodiče dětí nemají na vedoucí tamní školní kuchyně žádné konkrétní požadavky.

„Snažíme se co nejméně dělat smažené věci, takže třeba hranolky nebo smažené sýry nevedeme, naopak nabízíme hodně luštěnin a rýže. Od nového školního roku jsme se více zaměřili na čerstvou zeleninu a ovoce," zmínila vedoucí Sylvia Kočířová.

A co vévodí žebříčku neoblíbenosti u dětí? Prý jednoznačně ryby. „Je to škoda, protože jsou zdravé a dobré. Dospělí strávníci je jedí rádi, ale žáci je nechtějí. Je jedno, jestli to je treska nebo pangasius, jediné, čím je potěšíme, jsou rybí prsty. Ty děláme jednou za čas," uzavřela Kočířová. 

JANA PŘIKRYLOVÁ

Autor: Redakce

11.10.2012 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.
6

Ultimátum pro Katar je v rozporu s mezinárodním právem, tvrdí Erdogan

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš.
87 11

Babiš opět zrušil návštěvu České televize. Mám důležitější věci, sdělil

AKTUALIZOVÁNO

Kvitová opět šampionkou. Svůj návrat dokonala triumfem v Birminghamu

/VIDEO/ O takovém návratu se jí ani nesnilo. Tenistka Petra Kvitová korunovala svůj comeback po prosincovém napadení neznámým útočníkem triumfem na trávě v Birminghamu. Pro českou lvici šlo přitom o teprve druhý turnaj od zranění. V novém vydání žebříčku se posune na dvanáctou příčku.

Za kávu mu platí místo penězi dobrým skutkem. Inspirovala ho dalajlámova kočka

Dostat kávu, aniž by museli sáhnout do peněženky, mohou lidé od června na Zelném trhu. „U nás všichni platí dobrým skutkem," říká autor nápadu Libor Hoření.

AKTUALIZOVÁNO

V Newcastlu najelo auto do muslimů, na místě zůstalo šest zraněných

Šlo o další teroristický útok? V Newcastlu najel u sportovního centra Westgate automobil do chodců. Podle nejnovějších informací řidička zranila šest lidí, z toho tři děti. Na místě zrovna probíhaly oslavy konce ramadánu.

Hurá do plavek! Ale do jakých? Hitem jsou jednodílné, radí ostravský stylista

Léto. Rtuť teploměru šplhá výš a výš. Oblékáme se do koupacího oděvu, jehož historie sahá až do antického Řecka. Po jakém typu plavek ale letos mají ženy sáhnout? Co zrovna letí?

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies