Deník
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Školní jídelny na Kroměřížsku vaří moderněji než dříve

Kroměřížsko – Jít s dobou: to je trend, kterým se snaží kromě komerčních restaurací řídit také školní kuchyně. Malým strávníkům tak i na Kroměřížsku nabízí moderní jídla, těch tradičních se ovšem tak docela nevzdávají.

11.10.2012
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: archiv

Vedoucích stravovacích zařízení v regionu se shodují na tom, že se za posledních deset či dvacet let jejich nabídka výrazně obměnila. Například Ústřední školní jídelna v Holešově tak nabízí dvakrát týdně výběr ze dvou jídel.

„Myslím, že dnes je ta strava obecně pestřejší a nabídka rozmanitější. Jídla měníme postupně, ale tu změnu systematičtěji pozoruji asi pět let," odhadla tamní ředitelka Milena Michalcová.

Jedním z důvodů změn je také povinné plnění takzvaného spotřebního koše, kterým se musí vedoucí jídelen řídit.

„Na jídelníček zařazujeme nejrůznější věci, fantazii se meze nekladou. Jediné, co nás může trochu přibrzdit, jsou technická omezení. Například nemůžeme dělat smažené hranolky, protože bychom to z provozních důvodů nezvládli. Zařazujeme ale i taková jídla, jako je kuskus nebo pohanka. Dříve jsme vůbec nenabízeli pizzu nebo lasagně, které jsou dnes u našich strávníků velmi oblíbené," pochlubila se Michalcová.

Posun ve změnách školních jídelníčků potvrzuje i vedoucí jídelny ze Střílek Ladislava Hořínková.

„Podle mě se vaří zdravěji. Rodiče na to, co jedí jejich děti, dost dbají. Na jejich žádost jsme zařadili zeleninové nebo luštěninové pomazánky. Pokud to jde, tak vaříme maso co nejméně, protože to bylo jejich přání," říká Hořínková. To v Koryčanech rodiče dětí nemají na vedoucí tamní školní kuchyně žádné konkrétní požadavky.

„Snažíme se co nejméně dělat smažené věci, takže třeba hranolky nebo smažené sýry nevedeme, naopak nabízíme hodně luštěnin a rýže. Od nového školního roku jsme se více zaměřili na čerstvou zeleninu a ovoce," zmínila vedoucí Sylvia Kočířová.

A co vévodí žebříčku neoblíbenosti u dětí? Prý jednoznačně ryby. „Je to škoda, protože jsou zdravé a dobré. Dospělí strávníci je jedí rádi, ale žáci je nechtějí. Je jedno, jestli to je treska nebo pangasius, jediné, čím je potěšíme, jsou rybí prsty. Ty děláme jednou za čas," uzavřela Kočířová. 

JANA PŘIKRYLOVÁ

Autor: Redakce

11.10.2012 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
Aleš Juchelka dnes.
5 9

Aleš Juchelka o Kalouskovi a Babišovi: Jsou si podobní, mají buldočí povahy

Nabíjení elektromobilů Tesla. Ilustrační foto.
12

Norsku začínají vadit velké elektromobily, země zavádí daň za Teslu

AKTUALIZOVÁNO

Jiří Hynek získal potřebnou podporu poslanců, kandiduje na prezidenta

/ANKETA/ Jiří Hynek podal u ministerstva vnitra kandidaturu na prezidenta republiky. Podpořilo ho 22 poslanců z pěti politických stran, řekl prezident Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu. Nejvíce poslanců je podle něj ze sněmovního branného výboru. Hynek na Hrad kandiduje s podporou Realistů. Stal se prvním prezidentským kandidátem, který oznámil, že kandidaturu u ministerstva vnitra podal.

DOTYK.CZ

Kulka ze samopalu zasáhla koleno, se sportem byl nadobro konec

Ve spolupráci s neziskovou organizací Post Bellum přinášíme vzpomínky pamětníků komunistické zvůle. Dnešní příběh věnujeme Petře Erbanové, která doufala, že Dubčekův „socialismus s lidskou tváří“ přinese svobodu. Přišli ale sovětští okupanti a ti jí „darovali“ kulku do nohy.

Novinářské eso zabila bomba v autě. Galiziová šetřila kauzu Panama Papers

/VIDEO/ Malta je v šoku. Ostrov známý svým poklidnou, až rodinnou atmosférou, se vzpamatovává z vraždy investigativní novinářky Daphne Caruana Galiziové. K neštěstí došlo v úterý večer, krátce poté co oběť nastartovala svůj vůz. Galiziová, tvrdá kritička maltského premiéra Josepha Muscata si před nedávnem stěžovala na výhrůžky smrtí. 

Herečka Gabriela Mikulková: Baví mě udržet "poker face"

/ROZHOVOR/ Dělat rozhovor s herečkou Gabrielou Mikulkovou je potěšení. Nevykrucuje se, netaktizuje, odpovídá upřímně na každou otázku a nebojí se mluvit i o věcech velmi osobních.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení