Deník
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Školní jídelny na Kroměřížsku vaří moderněji než dříve

Kroměřížsko – Jít s dobou: to je trend, kterým se snaží kromě komerčních restaurací řídit také školní kuchyně. Malým strávníkům tak i na Kroměřížsku nabízí moderní jídla, těch tradičních se ovšem tak docela nevzdávají.

11.10.2012
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: archiv

Vedoucích stravovacích zařízení v regionu se shodují na tom, že se za posledních deset či dvacet let jejich nabídka výrazně obměnila. Například Ústřední školní jídelna v Holešově tak nabízí dvakrát týdně výběr ze dvou jídel.

„Myslím, že dnes je ta strava obecně pestřejší a nabídka rozmanitější. Jídla měníme postupně, ale tu změnu systematičtěji pozoruji asi pět let," odhadla tamní ředitelka Milena Michalcová.

Jedním z důvodů změn je také povinné plnění takzvaného spotřebního koše, kterým se musí vedoucí jídelen řídit.

„Na jídelníček zařazujeme nejrůznější věci, fantazii se meze nekladou. Jediné, co nás může trochu přibrzdit, jsou technická omezení. Například nemůžeme dělat smažené hranolky, protože bychom to z provozních důvodů nezvládli. Zařazujeme ale i taková jídla, jako je kuskus nebo pohanka. Dříve jsme vůbec nenabízeli pizzu nebo lasagně, které jsou dnes u našich strávníků velmi oblíbené," pochlubila se Michalcová.

Posun ve změnách školních jídelníčků potvrzuje i vedoucí jídelny ze Střílek Ladislava Hořínková.

„Podle mě se vaří zdravěji. Rodiče na to, co jedí jejich děti, dost dbají. Na jejich žádost jsme zařadili zeleninové nebo luštěninové pomazánky. Pokud to jde, tak vaříme maso co nejméně, protože to bylo jejich přání," říká Hořínková. To v Koryčanech rodiče dětí nemají na vedoucí tamní školní kuchyně žádné konkrétní požadavky.

„Snažíme se co nejméně dělat smažené věci, takže třeba hranolky nebo smažené sýry nevedeme, naopak nabízíme hodně luštěnin a rýže. Od nového školního roku jsme se více zaměřili na čerstvou zeleninu a ovoce," zmínila vedoucí Sylvia Kočířová.

A co vévodí žebříčku neoblíbenosti u dětí? Prý jednoznačně ryby. „Je to škoda, protože jsou zdravé a dobré. Dospělí strávníci je jedí rádi, ale žáci je nechtějí. Je jedno, jestli to je treska nebo pangasius, jediné, čím je potěšíme, jsou rybí prsty. Ty děláme jednou za čas," uzavřela Kočířová. 

JANA PŘIKRYLOVÁ

Autor: Redakce

11.10.2012 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Melbourne, ilustrační foto
2 10

Kde se žije nejlépe? Vítězí Melbourne a Vídeň. Praha uzavírá šestou desítku

Finská policie (ilustrační snímek)
AKTUALIZOVÁNO
6

Útočník ve finském Turku pobodal devět lidí, dva nepřežili

AKTUALIZOVÁNO

Elitní čeští vojáci trénovali s Izraelci městský boj. V Malé Gaze

/VIDEO/ Vojáci z prostějovské 601. skupiny speciálních sil a elitní izraelské jednotky Duvdevan společně cvičili na vojenské základně Tze’elim v Negevské poušti. Dvoutýdenní trénink zaměřený na boj ve městě se uskutečnil v části základny, která se příznačně nazývá Malá Gaza. Informovaly o tom izraelské servery.

Velká světlometová krádež: zaměstnanci ukradli zboží za statisíce

Velkou krádež vyšetřují policisté ve firmě na výrobu světlometů v Mohelnici. Skupina devíti lidí zde kradla výrobky. Celkově způsobili škodu za devět set tisíc korun.

AKTUALIZOVÁNO

D1 opět stojí. Nehoda auta, autobusu a náklaďáku si vyžádala třináct zraněných

Osobní vozidlo spolu s autobusem a nákladním autem se v pátek po 16. hodiny srazily na dálnici D1 na 49. kilometru. Ve směru na Brno, u výjezdu na Říkovice, se tak tvoří kolony.

Španělé zatkli čtvrtého podezřelého, řidič dodávky ale stále utíká

Španělská policie v souvislosti s teroristickými útoky v Barceloně a v Cambrils zatkla už čtvrtého podezřelého. Řidič vražedné dodávky je však stále na útěku. Útoky si do této chvíle vyžádaly 14 lidských životů a víc než stovku zraněných.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení