VYBERTE SI REGION

Slivovice ze Sulimova? Jako plzeň mezi pivy, chválí tamní starosta

Sulimov – „V roce 1906 jsem postavil pálenici na pálení slivovice na dolním konci dědiny u sv.Trojice, poněvadž jsem viděl, že jest jí tu potřeba by nemuseli občané jezdit všude jinde daleko pálit slivovici a pak když jsem viděl, že je u nás a v okolí hodně trnkového stromoví."

9.9.2013
SDÍLEJ:

SEZONA UŽ JE TADY. Petr Daněk je v sulimovské pálenici každý den. Jak sám řiká, když se dobře urodí, provoz se tady nezastaví až do ledna příštího roku. Foto: DENÍK/repro

Když psal tyto řádky František Daněk do kroniky, možná ani sám netušil, že zakládá pro svou rodinu a obec Sulimov tradici, jenž přesáhne jedno století: přesněji 107 let nepřetržitého pálení kvalitní slivovice a dalších pálenek.

„V naší rodině se vždy našel někdo, kdo se pálení věnuje. Třeba já jsem ke kotlům chodil už jako malé dítě, s babičkou jsme nosívali dědovi obědy," vzpomíná Petr Daněk, současný majitel a provozovatel sulimovské pálenice.

Přestože si rychle vybudovala mezi výrobci kvasů výbornou pověst, musela přežít i zlé roky. Třeba dvě světové války, změnu politických režimů, vyvlastnění v 50. letech minulého století, stěhování, jednou ji smetla povodeň, přišly i neúrody ovoce. Pálit se ale nikdy nepřestalo a dá se říci, že nyní prožívá pálenice idylické časy. Sezona začíná v srpnu a když se urodí, nezastaví se do ledna.

„Letos očekávám výborné kvasy, počasí ovoci přeje. Pálíme většinou meruňky, pak přijdou na řadu trnky, jablka a hrušky," prozradil Daněk.

Jako všemu, i pálení slivovice je potřeba se naučit. Podle současného nositele páleničářské tradice je vůbec nejdůležitější poznat, kdy se pálenka vytékající z destilační kolony „láme" z kvalitní do takzvané kyselky, vhodné ke všemu, jen ne k pití.

Také sami Daňkovi každý rok pálí a i když tvrdí, že žádný rodinný recept nemají, jejich produkty patří každoročně na místním koštu k nejlepším. Slivovice byla hvězdou mnoha svateb či oslav a pochutnávali si na ní třeba i na zlínské radnici nebo v sídle kraje.

„Prostě to umí, století praxe je poznat. Tajný recept možná nemají, ale velmi dobře ví, jak pracovat s kvasem a perfektně znají i průběh pálení. Slivovice od Daňků má u nás v obci stejný zvuk jako plzeňská dvanáctka mezi pivaři. A to je co říci, protože tady pálí skoro každý," upozornil sulimovský starosta Zdeněk Dvořák.

Ti ze zákazníků, kteří do sulimovské pálenice jezdí pravidelně, budou navíc letos překvapeni: její interiér prošel možná největší změnou od plynofikace obou kotlů v roce 1997. Nové je obložení stěn, dlažba nebo třeba nábytek.

„Pálení slivovice, to je i společenské setkání, příležitost si povykládat. Vždy jsme si zakládali na pěkném prostředí a to jsme teď ještě vylepšili. Takže věříme, že k nám lidé budou jezdit rádi dál, třeba i další století," dodal Daněk. (lpa)

Autor: Lukáš Pařenica

9.9.2013 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Záchranné práce u hotelu Rigopiano, který zavalila lavina.
25

Klienti mají strach. Šéf hotelu žádal hodiny před lavinou o pomoc

Přemysl Šíma.
5

Soud se začal zabývat prodejem pozemků v pražském Zeleném údolí

Fašistický převrat měl začít v Brně. Cíl? Totalitní stát podobný Itálii

Brno - Čtyřiaosmdesát let uplynulo v neděli od neúspěšného pokusu o fašistický převrat v brněnských Židenicích. Událost si na místě připomenou lidé v prvorepublikových uniformách.

Desátek už nestačí. Církvi mají pomoci vyšší příspěvky od farníků

Církvím v Česku sice začal stát v posledních letech vracet majetek, který jim od padesátých let minulého století zestátňoval komunistický režim, ale na druhou stranu nyní církvím postupně klesají státní příspěvky určené na jejich chod a dále budou klesat až k nule.

Motorový surf z Moravy dobyl svět, výroba se blíží továrnám formule 1

Holdujete surfování? Pak máte na českých rybnících problém. Ale jde to i bez mořského příboje. Brněnský inženýr Martin Šula vsadil na vývoj motorizovaného surfu, který si poradí bez vln. Dnes dominuje světovému trhu.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies