VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Slivovice ze Sulimova? Jako plzeň mezi pivy, chválí tamní starosta

Sulimov – „V roce 1906 jsem postavil pálenici na pálení slivovice na dolním konci dědiny u sv.Trojice, poněvadž jsem viděl, že jest jí tu potřeba by nemuseli občané jezdit všude jinde daleko pálit slivovici a pak když jsem viděl, že je u nás a v okolí hodně trnkového stromoví."

9.9.2013
SDÍLEJ:

SEZONA UŽ JE TADY. Petr Daněk je v sulimovské pálenici každý den. Jak sám řiká, když se dobře urodí, provoz se tady nezastaví až do ledna příštího roku. Foto: DENÍK/repro

Když psal tyto řádky František Daněk do kroniky, možná ani sám netušil, že zakládá pro svou rodinu a obec Sulimov tradici, jenž přesáhne jedno století: přesněji 107 let nepřetržitého pálení kvalitní slivovice a dalších pálenek.

„V naší rodině se vždy našel někdo, kdo se pálení věnuje. Třeba já jsem ke kotlům chodil už jako malé dítě, s babičkou jsme nosívali dědovi obědy," vzpomíná Petr Daněk, současný majitel a provozovatel sulimovské pálenice.

Přestože si rychle vybudovala mezi výrobci kvasů výbornou pověst, musela přežít i zlé roky. Třeba dvě světové války, změnu politických režimů, vyvlastnění v 50. letech minulého století, stěhování, jednou ji smetla povodeň, přišly i neúrody ovoce. Pálit se ale nikdy nepřestalo a dá se říci, že nyní prožívá pálenice idylické časy. Sezona začíná v srpnu a když se urodí, nezastaví se do ledna.

„Letos očekávám výborné kvasy, počasí ovoci přeje. Pálíme většinou meruňky, pak přijdou na řadu trnky, jablka a hrušky," prozradil Daněk.

Jako všemu, i pálení slivovice je potřeba se naučit. Podle současného nositele páleničářské tradice je vůbec nejdůležitější poznat, kdy se pálenka vytékající z destilační kolony „láme" z kvalitní do takzvané kyselky, vhodné ke všemu, jen ne k pití.

Také sami Daňkovi každý rok pálí a i když tvrdí, že žádný rodinný recept nemají, jejich produkty patří každoročně na místním koštu k nejlepším. Slivovice byla hvězdou mnoha svateb či oslav a pochutnávali si na ní třeba i na zlínské radnici nebo v sídle kraje.

„Prostě to umí, století praxe je poznat. Tajný recept možná nemají, ale velmi dobře ví, jak pracovat s kvasem a perfektně znají i průběh pálení. Slivovice od Daňků má u nás v obci stejný zvuk jako plzeňská dvanáctka mezi pivaři. A to je co říci, protože tady pálí skoro každý," upozornil sulimovský starosta Zdeněk Dvořák.

Ti ze zákazníků, kteří do sulimovské pálenice jezdí pravidelně, budou navíc letos překvapeni: její interiér prošel možná největší změnou od plynofikace obou kotlů v roce 1997. Nové je obložení stěn, dlažba nebo třeba nábytek.

„Pálení slivovice, to je i společenské setkání, příležitost si povykládat. Vždy jsme si zakládali na pěkném prostředí a to jsme teď ještě vylepšili. Takže věříme, že k nám lidé budou jezdit rádi dál, třeba i další století," dodal Daněk. (lpa)

Autor: Lukáš Pařenica

9.9.2013 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto.
10

Chyba za miliony. Pojišťovny platily za léky i dvojnásobek

Jan Klička
12

Pohledem Jana Kličky: Akademie českých prezidentů

Úkol pro exekutory: vymoci tolik, jako je čtvrtina státního rozpočtu

/INFOGRAFIKA/- Políčeno mají hlavně na lidi mezi 28 a 47 lety. Těch je mezi dlužníky víc než polovina. Převažují muži.

Stánky ve Znojmě jsou prázdné. Trhovkyně: Nechci se učit novoty kvůli EET

Brambory, cibuli, jablka nebo třeba česnek od místních prodejců si mohli obyvatelé Znojma donedávna koupit na stáncích na Masarykově náměstí. Zhruba desítka prodejců zde nabízela zboží každé dopoledne vždy od pondělí do soboty. Nyní zůstala prodejní místa opuštěná, i když na konci března již vždy trhovci bývali na svých místech.

Legendy vzpomínají na derby: Vítězství 5:0, prohry i plný dům

Včera tomu bylo na den přesně 121 let, kdy se proti sobě poprvé postavili fotbalisté Sparty a Slavie. Nikdo tehdy ještě netušil, že se zrodila největší fotbalová tradice a zároveň také rivalita na našem území. Od 29. března roku 1896 se bitva dvou nesmiřitelných soupeřů odehrála již téměř třísetkrát. Pokračování s pořadovým číslem 287 je na programu v Edenu již tuto neděli.

Poslední rozloučení s loutkoherečkou Helenou Štáchovou, "maminkou" Hurvínka

Ve velké obřadní síni strašnického krematoria v Praze se dnes rodina, přátelé a veřejnost rozloučí s ředitelkou Divadla Spejbla a Hurvínka Helenou Štáchovou. Loutkoherečka, scenáristka, režisérka a dabérka zemřela po těžké nemoci 22. března ve věku 72 let.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies