„Jsem nejenom za sebe, ale i za místní ráda, že se tak stalo. Faktem je, že jsme u nás už dlouho řešili spory, protože pětadvacet domácností platilo stočné a pětadvacet neplatilo. Sama bydlím v Bzové, nicméně stočné jsem ani tak neplatila, protože máme vlastní jímku," uvedla Marie Zemánková, předsedkyně Osadního výboru Bzová.

Celkem jednašedesát domácností, v nichž žije na sto devět obyvatel, ročně ušetří čtyřicet tisíc korun. Právě s takovou ztrátou totiž vedení města počítá v rozpočtu.

SPORY MEZI SOUSEDY

Právě na nejasnosti kolem toho, kdo má platit stočné a kdo ne, poukazoval při odůvodňování rozhodnutí starosta Bojkovic Petr Viceník.

„V těchto městských částech sice kanalizace je, ale je na ni napojena jenom část domácností, které to férově přiznávají. Ostatní na ni buď nejsou napojeni vůbec, nebo jsou napojeni načerno, čímž už delší dobu vznikaly pře a tahanice o to, kdo by měl platit a kdo ne. Zastupitelstvo se proto rozhodlo osvobodit od platby všechny, aby nadále nedocházelo k pomluvám a obviňování se mezi sousedy," vysvětlil.

Pro většinu domácností se však nic nemění. Ten, kdo dodnes měl vlastní jímku, nebude platit tak, jak neplatil dodnes. Ti, co jsou připojeni na novou kanalizaci odvádějící vody do čističky, platit budou i po Novém roce. Změna se tak týká pouze domů, které byly připojeny na starou kanalizaci vypouštějící vody stokou do místního potoka. Stočné zadarmo tak může výrazně zhoršit jeho čistotu, jelikož lidé nebudou mít motivaci šetřit či pořídit si vlastní jímku. A to se některým lidem vůbec nelíbí.

NA ZBUDOVÁNÍ KANALIZACE NEJSOU PENÍZE

„V Bojkovicích mají vlastní kanalizaci a městským částem něco takového opravdu chybí. Chápu, že ti, kdo vlastní jímky a musejí je na vlastní náklady vyvážet, nemají platit stočné, protože se o odpady starají sami. Ale to, že některé domácnosti budou moci zadarmo vypouštět svůj odpad do potoka bez jakékoliv motivace šetřit životní prostředí, rozhodně v pořádku není," podotkla členka Osadního výboru Krhov Kateřina Bačová.

Podle jejích slov je takové schválení předčasné, zvláště ve chvíli, kdy není vymyšlen žádný alternativní plán, jak šetřit životní prostředí.

„Vybudovat kanalizaci nebo kořenovou čističku, to by měly být cíle Bojkovic v nejbližší době," podotkla.

Dotace na vybudování nové kanalizace však nejsou podle Petra Viceníka dostatečné, aby mohlo město pohlížet na podobnou investici. „Finanční náročnost je neúnosná. Dotace přitom nejsou nijak vysoké a navíc je třeba vše napojit na čističku, což jsou další náklady navíc," poznamenal Petr Viceník.

Z dotace Ministerstva životního prostředí lze aktuálně získat příspěvek ve výši 64 procent způsobilých výdajů na novou kanalizaci nebo čističku vod.

„Dotace jsou ponížené především kvůli tomu, že se jedná o projekty, které nadále obcím generují příjmy," vysvětlil Petr Valdman, ředitel Státního fondu životního prostředí ČR.