VYBERTE SI REGION

V Kunovicích a Buchlovicích proměňují letní kvasy v pálenku

Slovácko – Většina obyvatel Slovácka si mezi nabídkou nejrůznějších alkoholických nápojů potrpí na ty domácí, nejlépe vypálené z vlastní úrody v pěstitelských pálenicích zahrádkářů. Dvě z nich, v Kunovicích a Buchlovicích, už dva týdny přeměňují letní kvasy z meruněk, třešní a višní v chutné pálenky.

15.8.2015
SDÍLEJ:
Fotogalerie
2 fotografie
U KOTLŮ. Pálenice v Kunovicích začala jako první na Slovácku přeměňovat kvasy v destilát.

U KOTLŮ. Pálenice v Kunovicích začala jako první na Slovácku přeměňovat kvasy v destilát. Foto: DENÍK/Zdeněk Skalička

„Na plné obrátky jsme začali jako první na Slovácku s pálením kvasů z letního ovoce 25. července, což bylo o týden dříve než v loňském roce. Nejprve to bylo ve čtvrtek a v sobotu, od tohoto týdne už i v úterý," informoval dlouholetý vedoucí kunovické pálenice Jiří Šácha.

V pálenici s ním budou zpracovávat vykvašené ovoce Josef Vávra a Zdeněk Hradský, v čase, kdy takzvaně „pojedou" na tři kotly budou mít k ruce ještě pomocníka.

V pěstitelské pálenici, která je plynofikována, je na přeměňování kvasů na destilát jedna klasická souprava dvoukotlová, třistalitrový surovinový kotel, rektifikační kotel 150 litrů a dvě kolony o obsahu 120 a 150 litrů, na kterých je možno zpracovat kvas od 70 litrů. Vypálení jednoho litru absolutního lihu přijde v Kunovicích na 240 korun.

„Zatímco letní ovoce sucho nepoznamenalo, horší to bude s ,modrým´ ovocem, které vlivem sucha předčasně ze stromů padá. Švestek bude asi málo, prostě žádná sláva to nebude," vyložil vyhlídky na letošní páleničářskou sezonu Jiří Šácha.

Pěstitelům ovoce, kteří jej přeměňují v destilát, připomenul, že ten se ze zákona nesmí prodávat. Lidé, kteří v Kunovicích kvasy pálí, jsou o tom spraveni v přihláškách ke zpracování ovoce a stvrzují ji svým podpisem.

Sezona v buchlovické pálenici je denně v plném proudu od 31. července. Kvasy z letního ovoce do ní přivážejí lidé nejen ze Slovácka.

„Před zahájením sezony jsme dokončili z prostředků zahrádkářské organizace renovaci pálenice v hodnotě 690 tisíc korun. Vybudovali jsme nové sociální zařízení, kuchyňku, nálevnu pálenek a rozšířili jsme kancelář, která bude sloužit i celníkům," informoval Jan Štokman, vedoucí pálenice v Buchlovicích, která má mezi sadaři a zahrádkáři dobrý zvuk, protože v ní zpracovávají přebytečné plody, i když jich mají menší množství, na oblíbenou pálenku.

Spolu s pracovníky pálenice, Jaroslavem Šedou, Janem Žufánkem a Františkem Hrabinou se shodl na tom, že švestky jsou místy seschlé, mají málo dužiny a ze stromů vlivem velkého sucha padají na zem.

„Zdá se, že alespoň na Buchlovicku bude pěkná úroda jablek, takže ty, které lidé nezkonzumují, přemění v destilát," nechal se slyšet Jaroslav Šeda.

Pochlubil se, že buchlovická pálenice patří mezi nejlevnější ve Zlínském kraji. Za vypálení jednoho litru absolutního alkoholu tam účtují 230 korun.
Pěstitelé i páleničáři se obávají, že letošní úroda modrého ovoce nemusí být kvůli rozmarům počasí na jaře a zvláště pak kvůli tropickým letním vedrům nic moc.

„Část švestek v mém sadu na jaře špatně odkvetla a teď nedozrálé plody švestek vlivem velkého sucha padají na zem. Kéž by už dobře zapršelo, aby stromy měly vláhu," řekl s nadějí Libor Vranka, předseda boršických zahrádkářů, ale také vinař. Letní vedra jsou podle něj pro vinaře na pováženou. Na jednu stranu zatím vinice neohrožovaly plísně, ale na druhou stranu, pokud nebude vláha, vinné bobule seschnou a budou malé.

„Jenže srážkové předpovědi na srpen nejsou nic moc a doposud bylo srážek několikrát méně než v jiných letech," smutnil Libor Vranka.

POZNÁMKA ZDEŇKA SKALIČKY

Budou švestky zdrojem potěšení?

Do destilačních kolon pěstitelských pálenic na Slovácku už dva týdny putují kvasy z letního ovoce. Tedy z třešní, višní a meruněk. Kvůli jejich letošní dobré úrodě odstartovali v kunovické palírně sezónu dokonce o týden dřív než loni.

„Hodně třešní ale lidem spadlo už zaschlých na zem a přišlo tak vniveč. Udělat třešňový kvas dá hodně práce. Ovoce je potřeba ze žebříku otrhat a navíc v bečce moc nepřibývá. Jablka, hrušky nebo trnky ze stromu setřepete a posbíráte," řekl zahrádkář Martin Králík.

Patří k těm lidem na Slovácku, který miluje dobrou slivovici z modrých švestek. Letos to ale podle sadařů a zahrádkářů nevypadá se švestkami příliš dobře. Pokud nepoprší, švestkové výnosy budou vlivem letních extrémních veder slabé. Modrající se plody jsou malé, seschlé a začínají předčasně padat na zem, a to hlavně následkem nedostatku srážek a velkého poklesu spodních vod.

Kdyby ale v nejbližších dnech zapršelo, mohly být švestky ještě zdrojem potěšení. Pro muže, kteří tvrdí, že patří do beček, zatímco ženy jsou neoblomné a chtějí ze švestek navařit povidla černá jako uhel. A teď, babo raď, na čí stranu se přiklonit.

Autor: Zdeněk Skalička

15.8.2015 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

předseda představenstva OSA Roman Strejček
6

OSA utřela nos. Poplatky o 50 procent neporostou

Automatické sněhové řetězy Gecko.

VIDEO: Automatické sněhové řetězy. Nový vynález pochází z Česka

Déčko může mít ze začátku jen dvě stanice. Sousedící

Praha /INFOGRAFIKA/ - Problémy s výkupem pozemků komplikují stavbu metra D. Dopravní podnik nyní vypracovává analýzu, v jakém pořadí by se měly stanice trasy budovat. V úvahu přichází i varianty, které nepočítají s tím, že by vozy z počátku jezdily až do Písnice.

Muž se snažil přebrodit řeku. Zabil ho krokodýl

Sedmačtyřicetiletého muže zabil krokodýl na severu Austrálie, když se muž společně se dvěma ženami snažil přebrodit řeku. Informovala o tom agentura AP s odvoláním na místní policii.

Ze zavaleného hotelu v Itálii vytáhli další čtyři živé lidi

Z trosek lavinou zasypaného hotelu ve střední Itálii záchranáři v noci na dnešek vyprostili další čtyři živé lidi, což zvyšuje počet zachráněných na devět. Informovala o tom dnes italská záchranná služba. Pět lidí bylo vyproštěno už v pátek. Lavina na hotel, v němž bylo kolem 30 lidí, spadla ve středu krátce po zemětřesení, které zasáhlo střední Itálii.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies