VYBERTE SI REGION

Ve Slováckém muzeu v Uherském Hradišti navodilo pohodu sváteční cukroví vánoční

Uherské Hradiště – Čas, kdy naše domovy provoní vůní upečeného cukroví, je tady. Několik tipů, které mohou ženám i mužům práci usnadnit, jim do Slováckého muzea Uherské Hradiště přinesly Věra Matušková s Dagmar Matyášovou, kantorky výrobního výcviku v oboru cukrář, a sedm jejich studentek druhého ročníku Střední průmyslové, hotelové a zdravotnické školy Uherské Hradiště.

6.12.2014
SDÍLEJ:

VÁNOČNÍ PEČENÍ. Do tajů pečení vánoční zákusků zasvětí ve Slováckém muzeu budoucí cukrářky i jejich kantorky. Foto: DENÍK/Zdeněk Skalička

Stalo se tak při veřejností oblíbené akci Tvoříme v muzeum, tentokrát s podtitulem Naše cukroví vánoční, navodí pohodu sváteční. Navodily ji vanilkové rohlíčky, domácí čokoláda, slepované ořechy, medvědí tlapky, vídeňské foukané rohlíčky a žloutkový řez.

„A že jde o cukroví opravdu sváteční, které pekly už naše prababičky, to dokazuje Zlatá kniha hospodyňky z roku 1930. Už v ní jsou uvedeny recepty na zmíněné cukroví," potvrdila učitelka Věra Matušková. Podle ní nebyly za našich prababiček suroviny k výrobě cukroví ještě chemicky ošetřované, jako je tomu dnes. A tak při pečení cukroví je velice důležitá kvalita moučkového cukru.

Učitelky odborného výcviku v oboru cukrář přišly se studentkami do muzea proto, aby se s jeho návštěvníky podělily o fígle, které z pečení vánočního cukroví sejmou punc těžké a tvrdé práce. „Ne všechno cukroví jsme mohly vyrábět před zraky lidí. Výroba některých druhů by byla v muzeu velice náročná, takže jsme přivezly už hotové cukroví. Jiné jsme začaly přípravou surovin a těsta až v muzeu," svěřila se Věra Matušková.VÁNOČNÍ PEČENÍ. Do tajů pečení vánoční zákusků zasvětí ve Slováckém muzeu budoucí cukrářky i jejich kantorky.

Návštěvníci muzea nejrůznějšího věku mohli koukat budoucím cukrářkám pod ruce, aby se dozvěděli, jak při výrobě sladkostí postupovat, ale také je ochutnat ve stylové kavárně Na Staré střelnici.

Ta byla zařízena v duchu třicátých let minulého století. Ochutnat tam mohli meltu a bílou kávu, které byly kdysi připravovány jako náhražky drahé pražené kávy. Než muzeum opustili, mohli si prohlédnout výstavy Káva aneb Velké kouzlo malého zrnka a Stromečku, ustroj se, je Štědrý den.

„Před několika dny na mě začala doléhat potřeba shánět si recepty na vánoční cukroví. Když jsem se dozvěděla, že ve Slováckém muzeu bude tvořivá akce na téma vánoční cukroví, rozhodla jsem se, že se jí zúčastním. A nelituju," svěřila se třicetiletá Jiřina Korvasová z Kunovic.

V muzeu byla na správné adrese. Domů si nejen ona, ale i další návštěvníci akce odnášeli několik receptů na vánoční cukroví.

RECEPT NA VÍDEŇSKÉ ROHLÍČKYSuroviny: 300 gramů lískových oříšků, stejné množství moučkového cukru, 250 gramů másla a 50 gramů pravé čokolády.
Výrobní postup: lískové oříšky a čokoládu postrouháme, smícháme dohromady s moučkovým cukrem a máslem. Pečeme ve formičkách tvaru rohlíčků při teplotě 180 až 200 stupňů Celsia asi 20 minut. Vlažné vyklepáváme z formiček. Konce rohlíčků máčíme v čokoládové polevě. Tu si připravíme nad vodní lázní, a to rozmícháním tří dílů polevy a jednoho dílu ztuženého pokrmového cukru.

Autor: Zdeněk Skalička

6.12.2014 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

Předseda ODS Fiala: Zemanův projev ukázal na jeho sbližování s Babišem

Praha - Projev prezidenta Miloše Zemana ve Sněmovně při projednávání státního rozpočtu ukázal na jeho sbližování s ministrem financí Andrejem Babišem (ANO). Novinářům to dnes řekl předseda opoziční ODS Petr Fiala s tím, že to nepokládá za šťastné pro Česko. Zeman podle Fialy svými závěry popřel některé teze, které sám v projevu přednesl.

Nazí brněnští veslaři nafotili kalendář. Třásli jsme se jak ratlíci, smáli se

Brno /FOTOGALERIE/ – Namísto pravidelného tréninku zapózovali před objektivy fotoaparátů. Veslaři z brněnského ČVK se svlékli při tvorbě týmového kalendáře s cílem rozšířit povědomí o tradičním jihomoravském klubu a zvýšit zájem o veslování.

Devatero originálních adventních trhů

S blížícími se Vánocemi zaplavují náměstí evropských měst stánky s rozmanitými vánočními dárky, dekoracemi i místními specialitami. Ne všechny adventní trhy ale nabízejí tu samou atmosféru. Vánoční atmosféra se dá zažít i za polárním kruhem, pod zemí či na vodě, zjistil hotelový vyhledávač trivago.cz.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies