VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Valašské pálenice letos zachraňují opomíjená jablka

Valašsko – Provozovatelé valašských pálenic mají důvod k radosti. Po slabším začátku sezony s malou úrodou trnek jim lidé začali vozit jablečné kvasy. Někteří mají za týden až čtyřicet zákazníků.

17.10.2012
SDÍLEJ:

Ilustrační fotografie.Foto: DENÍK/Attila Racek

„Před třemi týdny už jsme je očesali a jablka našrotovali. Teď se kvasí v sudu, zbylo dokonce i na buchty. Pomalu se chystám objednávat do pálenice," svěřil se padesátiletý Pavel Kopecký z Valašskomezi­říčska.

Ne všude však byly podmínky stejně dobré. „Statistiky si neděláme, takže nemůžu objektivně posoudit situaci v celém regionu. Ale z vlastní zkušenosti mohu říct, že ve Vsetíně byla úroda letos horší. Na stromu jsem neměl ani jedno jablko," prozradil ředitel Agrární komory Valašsko Josef Radílek. I tak pálenice nezahálí. „Oproti jiným letem je to sice později, ale už nám začínají vozit jablečné kvasy. Po letošních mrazech je jablek nejvíc ze všech druhů ovoce," řekl Pavel Červenka z pálenice Červenka ve Valašských Příkazech.

Jeho slova potvrzuje také Jiří Bublík z pěstitelské pálenice Bublík v Poličné.

„Jablka nám letos vlastně zachraňují sezonu. Máme až čtyřicet zákazníků týdně," prozradil Bublík. Výroba jablečného destilátu je podle odborníků podobná jako u ostatních druhů ovoce. „Jablka je potřeba nejprve takzvaně našrotovat, protože do sudu nemohou jít vcelku. Někteří je třeba jennakrájí," řekl Michal Kovář ze společnosti Nakape pro, která provozuje pálenici v Hovězí.

Poté se směs nechá na pár týdnů kvasit a může se pálit. „Zákazníci u nás nejprve podepíší prohlášení, ve kterém uvedou také katastr, odkud jablka pochází.

Opatření by mělo zamezit tomu, aby u nás někdo pálil ovoce, které mu nepatří," doplnil Kovář.

Autor: Martin Fojtík

17.10.2012 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Hrůza,  kterou po sobě zanechal zatím neznámý pytlák v Trojanovicích.
7

Otřesný případ! Pytlák vyhodil vnitřnosti srny, ta ale byla březí

Ilustrační foto
29

EET, vysoké nájmy a další problémy: Hospody bez personálu a hostů zavírají

AKTUALIZUJEME

Pohřeb kardinála Vlka: lidé se scházejí na Hradě, musí projít kontrolou

První desítky lidí čekají před chrámem svatého Víta na Pražském hradě kvůli pohřbu kardinála Miloslava Vlka. Katedrála, ve které se bude rozloučení konat, se otevře v 9:45, lidé do ní budou moci vstupovat do 10:45. Samotná zádušní mše má být zahájena v 11:00 po průvodu církevních hodnostářů z Arcibiskupského paláce do chrámu. Mši bude sloužit pražský arcibiskup Dominik Duka. Vlk zemřel po těžké nemoci minulou sobotu ve věku 84 let.

Zlatý Ámos Lukáš Lis: Nechtěl jsem být učitelem, ale neměnil bych

/VIDEO/ Nový držitel titulu Zlatý Ámos pro nejoblíbenějšího učitele Lukáš Lis ze základní školy Soběslav původně nechtěl být učitelem, ale svou práci by už neměnil. Učitel by podle něj neměl být jen oblíbený, ale také dobrý. Svůj úspěch přičítá kombinaci přísnosti a přátelského přístupu k dětem.

OBRAZEM: Nejlepší fotografie týdne

Prohlédněte si nejpovedenější snímky našich fotografů, pořízené během uplynulého týdne.

Experti: připlácení na péči vylepší zdraví i rozpočet státu

Čeští pacienti jsou rekordmany ve zdravotní turistice. Ke svému lékaři zajdou i dvanáctkrát za rok. Přitom Skandinávcům to stačí jen třikrát a rakouským sousedům sedmkrát. Česko to stojí zbytečných dvacet miliard korun navíc.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies