VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Valašský frgál bude chránit značka. Tradiční koláč bude opravdu z Valašska

Valašsko Slovní spojení valašský frgál se stane oficiálním ochranným zeměpisným označením. Do budoucna takto své tradiční koláče budou moci označovat jen skutečně valašští výrobci. Přesná pravidla budou platit také pro výrobní postup a složení frgálu.

30.9.2013
SDÍLEJ:

Valašský frgál. Ilustrační foto.Foto: DENÍK/archiv

Lidé na Valašsku existenci ochranného označení vítají. „Je určitě dobře, že se podařilo vznik ochranné známky prosadit. Valašské frgály tím získají jakýsi svůj punc a větší prestiž," míní například Zbyněk Hurtík z Kateřinic. Jak sám říká, má frgály velmi rád. Podle něj by obdobná regionální označení měly mít i jiné tradiční výrobky.

„Nemyslím tím jen na Valašsku, ale ve všech regionech, kde je možné na krajově typické pochoutky narazit," je přesvědčen Zbyněk Hurtík.

S viditelně menším nadšením pohlíží na novinku někteří regionální výrobci.

Již nyní mají jasno v tom, že o ochrannou známku ani žádat nebudou. Nesplňují totiž potřebná kritéria a své výrobní postupy měnit nechtějí.

„Naše receptura se s tou, která je ve specifikaci, neshoduje. Po delší úvaze jsem se rozhodla, že ji nebudu přizpůsobovat," řekla například Věra Kundrátová z Cyrilova pekařství v Hrachovci, které patří mezi nejznámější výrobce frgálů v regionu.

Firma bude nadále používat název Cyrilovy frgály, což je také již deset let registrovaná ochranná známka.

„Bohužel budeme muset vynechávat slovo valašské, i když je to absurdní. Na Valašsku pečeme od roku 1996," poukázala Věra Kundrátová.

Podle jejích slov se to na zákaznících nijak neprojeví. „Lidé jsou rozumní a vracejí se tam, kde jim chutná. Každý výrobce má svou originální recepturu a nebude ji přece měnit," myslí si Věra Kundrátová.

Zcela v souladu s detailně předepsanými specifikacemi není ani recept dalšího z výrobců Jaroslava Mikulce ze Lhoty u Vsetína.

„U určitých druhů frgálů se lišíme náplní nebo těstem. Jsou to ale jen velmi malé odchylky třeba o jeden a půl procenta," nastínil Jaroslav Mikulec s tím, že ani on tedy prozatím o ochranné označení nestojí.

Nechává si však otevřená zadní vrátka.

„Nechci říkat nikdy. Zatím je to čerstvá věc. Já například vlastním doménu valasskefrgaly.cz. To je jediná věc, která mne nutí nad tím nyní hlouběji přemýšlet, zda se do budoucna nepřizpůsobit," řekl Jaroslav Mikulec.

Boj o získání ochranného označení pro valašský frgál trval čtyři roky.

Nynější vítězství však má poněkud hořkou příchuť, a to nejen kvůli regionálním výrobcům, kteří nesplňují předepsanou podobu frgálu.

Hlavní propagátorka projektu a představitelka Pekařství Valašské frgály Jana Kasalová z Velkých Karlovic, která stála za formální žádostí o udělení značky, totiž na počátku letošního roku zemřela.

„Sdružení zaniklo, i její pekárna, a nemá pokračovatele. Získanou značka tak vlastně není komu předat," upozornil na nečekané úskalí Pavel Vašut z palačovské Pekárny Anežka.

Sám se proto chce pokusit valašské pekaře zmobilizovat. „Je nutné to oživit. Chceme svolat všechny pekaře, již budou chtít přijít, a budeme ve sdružení paní Kasalové pokračovat nebo založíme nové, partnerské," nastínil plány Pavel Vašut.

Podle něj nemá být žádný z výrobců diskriminován. Žádost o udělení regionálního označení vznikala na základě historických pramenů. „Chceme, aby označení bylo pro kohokoliv na území Valašska, kdo dodržuje tradiční postupy. Ne pro privilegované. To bylo cílem a musí to být cílem," řekl Pavel Vašut. Kdo se ale ke značce přihlásí, musí počítat s tím, že může být EU prostřednictvím Státní zemědělské a potravinářské inspekce zkontrolován. Nyní už se čeká jen na to, až Evropská komise rozhodne o zapsání značky Valašský frgál na oficiální seznamy. Nic by tomu nemělo bránit. „Začátkem září totiž skončila lhůta, ve které mohly ostatní evropské státy i subjekty mimo unii předkládat své námitky. Žádné nepřišly," potvrdila Michala Krýslová z Úřadu průmyslového vlastnictví.

Podle jejích slov si o chráněné zeměpisné označení může zažádat buď skupina výrobců či zpracovatelů, nebo i jednotlivec.

Podmínkou, aby žadatel mohl označení používat, je splnění přesně daných specifik, ať už se jedná o regionální původ, či výrobní postup a použité suroviny. „Pokud značku někdo bude užívat neoprávněně, může mu Státní zemědělská a potravinářská inspekce například zakázat užívání tohoto označení," varovala Michala Krýslová. Hrozí ale také pokuta až do výše tří milionů korun.

Autor: Michal Burda

30.9.2013 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Andrej Babiš
DOTYK.CZ

Jste zloděj formátu, jaký tu nikdy nebyl, uslyšel Babiš na svém mítinku

Kybernetický útok, ilustrační foto
AKTUALIZOVÁNO
12 8

Ukrajina hlásí kyberútok. Nebezpečný email se šíří světem, zasáhl i Česko

Stříbrný tým z Eura pohledem vedoucího: Pohodář, srdcař i dva mimozemšťané

Je to takový renesanční muž českého reprezentačního áčka v malém fotbale. Stará se o chod týmu jako jeho vedoucí, trénuje gólmany, do toho na mistrovství Evropy v Brně zajištoval komunikaci se zahraničními účastníky.

Ostatky Horákové jsou 67 let po její popravě stále neznámo kde

Ani 67 let po justiční vraždě právničky Milady Horákové není zřejmé, jak komunistický režim naložil s jejími ostatky.

Záhadná smrt bezdomovce Indiána: viděl jsem, jak ho surově mlátí, tvrdí svědek

Smrt ústeckého bezdomovce Jaroslava Dvořáka začala šetřit krajská kriminálka. Přihlásil se jí mladík, který viděl, jakým způsobem bývalý hokejista zemřel. Redaktor Deníku mluvil se svědkem, ještě než se přihlásil na policii.

AUTOMIX.CZ

Teď umřu... Richard Hammond se konečně vyjádřil k nehodě, co přesně se stalo?

Jsou to už více než dva týdny, co moderátor Richard Hammond ošklivě boural ve Švýcarsku s elektromobilem Rimac Concept One. Na konci vrchařské trati vyletěl ze silnice, a urazil 300 metrů dolů z kopce, než se auto zastavilo a shořelo.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies