Deník
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Valašský frgál bude chránit značka. Tradiční koláč bude opravdu z Valašska

Valašsko Slovní spojení valašský frgál se stane oficiálním ochranným zeměpisným označením. Do budoucna takto své tradiční koláče budou moci označovat jen skutečně valašští výrobci. Přesná pravidla budou platit také pro výrobní postup a složení frgálu.

30.9.2013
SDÍLEJ:

Valašský frgál. Ilustrační foto.Foto: DENÍK/archiv

Lidé na Valašsku existenci ochranného označení vítají. „Je určitě dobře, že se podařilo vznik ochranné známky prosadit. Valašské frgály tím získají jakýsi svůj punc a větší prestiž," míní například Zbyněk Hurtík z Kateřinic. Jak sám říká, má frgály velmi rád. Podle něj by obdobná regionální označení měly mít i jiné tradiční výrobky.

„Nemyslím tím jen na Valašsku, ale ve všech regionech, kde je možné na krajově typické pochoutky narazit," je přesvědčen Zbyněk Hurtík.

S viditelně menším nadšením pohlíží na novinku někteří regionální výrobci.

Již nyní mají jasno v tom, že o ochrannou známku ani žádat nebudou. Nesplňují totiž potřebná kritéria a své výrobní postupy měnit nechtějí.

„Naše receptura se s tou, která je ve specifikaci, neshoduje. Po delší úvaze jsem se rozhodla, že ji nebudu přizpůsobovat," řekla například Věra Kundrátová z Cyrilova pekařství v Hrachovci, které patří mezi nejznámější výrobce frgálů v regionu.

Firma bude nadále používat název Cyrilovy frgály, což je také již deset let registrovaná ochranná známka.

„Bohužel budeme muset vynechávat slovo valašské, i když je to absurdní. Na Valašsku pečeme od roku 1996," poukázala Věra Kundrátová.

Podle jejích slov se to na zákaznících nijak neprojeví. „Lidé jsou rozumní a vracejí se tam, kde jim chutná. Každý výrobce má svou originální recepturu a nebude ji přece měnit," myslí si Věra Kundrátová.

Zcela v souladu s detailně předepsanými specifikacemi není ani recept dalšího z výrobců Jaroslava Mikulce ze Lhoty u Vsetína.

„U určitých druhů frgálů se lišíme náplní nebo těstem. Jsou to ale jen velmi malé odchylky třeba o jeden a půl procenta," nastínil Jaroslav Mikulec s tím, že ani on tedy prozatím o ochranné označení nestojí.

Nechává si však otevřená zadní vrátka.

„Nechci říkat nikdy. Zatím je to čerstvá věc. Já například vlastním doménu valasskefrgaly.cz. To je jediná věc, která mne nutí nad tím nyní hlouběji přemýšlet, zda se do budoucna nepřizpůsobit," řekl Jaroslav Mikulec.

Boj o získání ochranného označení pro valašský frgál trval čtyři roky.

Nynější vítězství však má poněkud hořkou příchuť, a to nejen kvůli regionálním výrobcům, kteří nesplňují předepsanou podobu frgálu.

Hlavní propagátorka projektu a představitelka Pekařství Valašské frgály Jana Kasalová z Velkých Karlovic, která stála za formální žádostí o udělení značky, totiž na počátku letošního roku zemřela.

„Sdružení zaniklo, i její pekárna, a nemá pokračovatele. Získanou značka tak vlastně není komu předat," upozornil na nečekané úskalí Pavel Vašut z palačovské Pekárny Anežka.

Sám se proto chce pokusit valašské pekaře zmobilizovat. „Je nutné to oživit. Chceme svolat všechny pekaře, již budou chtít přijít, a budeme ve sdružení paní Kasalové pokračovat nebo založíme nové, partnerské," nastínil plány Pavel Vašut.

Podle něj nemá být žádný z výrobců diskriminován. Žádost o udělení regionálního označení vznikala na základě historických pramenů. „Chceme, aby označení bylo pro kohokoliv na území Valašska, kdo dodržuje tradiční postupy. Ne pro privilegované. To bylo cílem a musí to být cílem," řekl Pavel Vašut. Kdo se ale ke značce přihlásí, musí počítat s tím, že může být EU prostřednictvím Státní zemědělské a potravinářské inspekce zkontrolován. Nyní už se čeká jen na to, až Evropská komise rozhodne o zapsání značky Valašský frgál na oficiální seznamy. Nic by tomu nemělo bránit. „Začátkem září totiž skončila lhůta, ve které mohly ostatní evropské státy i subjekty mimo unii předkládat své námitky. Žádné nepřišly," potvrdila Michala Krýslová z Úřadu průmyslového vlastnictví.

Podle jejích slov si o chráněné zeměpisné označení může zažádat buď skupina výrobců či zpracovatelů, nebo i jednotlivec.

Podmínkou, aby žadatel mohl označení používat, je splnění přesně daných specifik, ať už se jedná o regionální původ, či výrobní postup a použité suroviny. „Pokud značku někdo bude užívat neoprávněně, může mu Státní zemědělská a potravinářská inspekce například zakázat užívání tohoto označení," varovala Michala Krýslová. Hrozí ale také pokuta až do výše tří milionů korun.

Autor: Michal Burda

30.9.2013 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Miloš Zeman a Jiří Ovčáček.
13

Zeman nadále tvrdí, že jeho výjezdy do krajů nejsou volební kampaň

Ponorka Nautilus postavená Dánem Peterem Madsenem
AKTUALIZUJEME
4

Tělo novinářky z Madsenovy ponorky někdo záměrně rozřezal a potopil

Babiš na další nahrávce: „Copak Sobotka s Haškom může řídit tuto zemi?“

/AUDIONAHRÁVKA/ Krátce před vznikem hnutí ANO, v roce 2012, se Andrej Babiš rozhovořil o svých názorech na politické elity a vztazích s nimi. Nahrávku získali reportéři Českého rozhlasu (ČRo) a zazní na ní i to, proč majitel Agrofertu vstoupil do politiky.

Minimální mzda roste. Tisícům lidí kvůli tomu zdraží pojistné

Sobotkova vláda tlačí na vyšší výdělky. Pro studenty, maminky či brigádníky je to ale danajský dar. Zaplatí stovky korun navíc. 

Netradiční VIP louka v centru Ostravy budí pozornost. Proč?

/FOTOGALERIE/ Květinový experiment v ostravských Komenského sadech budí zaslouženou pozornost nejen obyvatel města, ale také jeho návštěvníků. Kolem VIP louky budou i koně chodit „po špičkách“.

Nominujte Deník v anketě Křišťálová Lupa 2017!

Nominujte Deník.cz do ankety českého internetu Křišťálová Lupa 2017! Díky vám bude mít Váš regionální Deník šanci dostat se do finálního hlasování v kategorii "Zpravodajství".

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení