VYBERTE SI REGION

Výbuch v restauraci v Napajedlích: Baltaci s ním není spojeno

Napajedla – Na nedělní odpoledne po páté hodině v Napajedlích občané jen tak nezapomenou. Zvláště ne hosté a personál restaurace Baltaci. Obrovská detonace a za ní druhá, všude dým a plno kouře. Hosté restaurace Baltaci a její personál vybíhají ven. V kuchyni vybuchl plynový vařič. 

26.3.2015
SDÍLEJ:

Výbuch kotle v restauraci v NapajedlíchFoto: HZS ZK

Dva kuchaři vyvázli bez zranění, pomocná kuchařka tolik štěstí nemá. Polévka která se vařila na plynovém kotli jí spařila 25 procent těla, zejména obličej a končetiny.

Záchranáři proto rozhodli o jejím okamžitém leteckém transportu na popáleninové centrum v Brně. Na místě události začíná práce vyšetřovatelů hasičů a policie. Požár byl lokalizován v krátké době, místo, kde bývala kuchyň hlídá termokamera.

Související: Výbuch kotle v restauraci v Napajedlích: Na místo výbuchu přiletěl i vrtulník

Na místě neštěstí zasahuje i posttraumatický tým krajských zlínských hasičů. Obraz zkázy dokoná zřícený strop kuchyně. Dobré jméno Baltaci je ohroženo.

Veřejnost chce vědět podrobnosti. Ty jim však ředitel Baltaci Lukáš Žaludek sdělit nemůže.

„Nemáme konkrétní informace pro veřejnost, nejsme stranou, která by byla účastníkem tohoto šetření," říká. Nemovitost v Napajedlích, která patří Baltaci si totiž od ní pronajal provozovatel restaurace která zde byla a nesla její jméno: „Baltaci".

„Je hrozné co se stalo, nicméně byť jde o vážnou věc, tak se formálně netýká Baltaci," upozornil ředitel. Jak také zdůraznil, Baltaci není původcem škody, a všichni pracovníci restaurace jsou zaměstnanci provozovatele restaurace.

„ My zde pouze figurujeme z titulu majitele nemovitosti. Vybavení kuchyně a restaurace je nájemce. Vlastníme dům, zdi, dveře, okna a jméno," vysvětlil.

Lukáš Žaludek v tuto chvíli doufá a věří že za příčinou výbuchu plynového kotle byla „jen" technická závada.

Podle něj měl provozovatel restaurace tento kotel krátce a byl nový. Policie jej odvezla k expertize. „Předpokládám také, že měl všechny potřebné revize," věří za provozovatele restaurace ředitel Baltaci.

Sám vyčíslil škodu v řádech jednotek milionů.

„Škoda je na nemovitosti, na střeše, ale nejdůležitější je, aby paní která byla při výbuchu zraněna byla v pořádku," přeje si Lukáš Žaludek.

Na závěr připomněl, že se Baltaci snaží dělat dlouhodobě kvalitní práci v rámci celého regionu na vysoké úrovni.

„Nevíme, co se stalo, ale rozhodně to není v naší dikci. Veškeré revize jsou u nás v pořádku. Předpokládám, že i provozovatel restaurace měl vše v pořádku a dbal na dodržování všech bezpečnostních předpisů.

Kuchař z kuchyně po výbuchu:

„Jsem povaha, která nakonec vše zvládne"

Napajedla – Byl to klasický pracovní den. Dva kuchaři a jejich pomocnice v restauraci Baltaci v Napajedlích chystali v neděli odpoledne jídla na další den.

„I polévku, aby druhý den další směna vše stihla," vzpomíná na neuvěřitelné okamžiky kuchař, který zažil dramatické chvíle výbuchu plynového vařiče na vlastní kůži. Jméno si nepřál zveřejnit, v redakci jej máme k dispozici.

„Přesně si pamatuji, co jsem v tom okamžiku dělal. Vedle kotle jsem vymíchával sekanou a pak jsem si šel do umývárny umýt ruce. To bylo asi mé velké štěstí. Když jsem byl ještě v kuchyni asi tři metry dál od kotle, začaly se přede mnou zvedat předměty. Slyšel jsem výbuch a okamžitě jsem vyběhl ven z restaurace," popisuje okamžik výbuchu mladý muž. Když vyběhl ven zjistil, že z kuchyně je tam sám.

„V kuchyni jsme byli tři, Tak jsem šel zpátky, zjistit co se děje, co se stalo. Uviděl jsem tam naší pomocnou kuchařku, jak tam stála, úplně nehybně. Tak jsem ji chytil za ruku a vytáhl ji ven," přiblížil kuchař.

Popsal, na místo dorazili hasiči, záchranáři a policisté. Vzpomínal, jak pro zraněnou ženu přiletěl vrtulník záchranné služby.

„Byli jsme v šoku. Později nám byl k dispozici i člen posttraumatického týmu, ale přece jen až druhý den na mne všechno dolehlo. A dostalo mě to," svěřil se mladý kuchař z restaurace.

Až ve středu viděl co, vše výbuch způsobil.

„Nejsilnější pro mne asi bylo to, když jsem přicházel do práce a venku jsem viděl kontejner, ve kterém byly vyhozeny spálené věci z kuchyně," dodal. Přesto se pousmál

„Jsem povaha, která nakonec vše zvládne. Podle něj tato situace na druhou stranu kolektiv stmelila a všichni se těší, až bude provoz restaurace obnoven.

Autor: Jana Zavadilová

26.3.2015 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Čechům chutná. Přibrzdili ale v alkoholu

Praha – „Spotřeba potravin nabrala dobrý trend. Zdá se, že lidé nemají hlad, ale chuť," zhodnotil poslední čísla šéf odboru statistiky zemědělství, lesnictví a životního prostředí Jiří Hrbek. Poukázal na to, že v Česku i v roce 2015 rostla spotřeba potravin. Má to jen jednu vadu na kráse, bohužel tu podstatnou. Zatímco z Česka mířily do zahraničí suroviny, z ciziny k nám putovaly hotové výrobky.

Dřevo je drahé. Krade se rovnou v lese

Beroun – Topná sezona jede naplno a policisté na nejrůznějších místech republiky znovu vyšetřují krádeže dřeva v lesních porostech.Mnohým lidem se za palivové dříví nechce utrácet a raději si pro něj zajedou do lesa. Zloději odvážejí nejen kulatinu, která je nařezaná u lesních cest, ale také stromy, které si sami pokácí.

Britové poprvé utratili více za vinyly než za stažené desky

Londýn - Příjmy z prodeje vinylových desek v Británii minulý týden poprvé předstihly příjmy ze stahování nahrávek, oznámilo britské sdružení maloobchodníků v zábavním průmyslu (ERA). Za vinylové desky lidé podle ERA utratili 2,4 milionu liber (asi 76 milionů Kč), zatímco za stahování 2,1 milionu liber (zhruba 66,5 milionu Kč). Loni ve stejném období přitom tento poměr činil 1,2 milionu liber za vinyly ku 4,4 milionu liber za digitální hudbu.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies