VYBERTE SI REGION

Zelí šlapou v kunovické Frutě od roku 1925

Kunovice - Šlapání zelí není ani v dnešní moderní době pouhou výsadou ukázek starých lidových zvyků. Našlapáno pravděpodobně bylo i kysané zelí, které máte doma v ledničce.

3.11.2012
SDÍLEJ:
Fotogalerie
14 fotografií
Tradiční zpracování zelí  ve firmě Hamé v Kunovicích.

Tradiční zpracování zelí ve firmě Hamé v Kunovicích.Foto: DENÍK/Jan Karásek

Tradiční metodou vyrábí oblíbenou pochoutku také česká jednička v prodeji zeleninových produktů, kunovická Slovácká Fruta. Princip zpracování zelných hlávek se zde nezměnil od roku 1925. Před několika dny tak v kunovickém závodě odstartovala sedmaosmdesátá zelná sezona, která většinou trvá od října do března. „Nepoužíváme moderní technologie. Zelí kvasí spontánně díky přítomnosti mikroorganismů na povrchu zeleniny, po přidání soli s kmínem započne mléčné kvašení. Je to čistě přírodní produkt," uvádí David Kladroba, ředitel výrobního závodu Slovácká Fruta, jenž patří do koncernu Hamé. Celý proces od přivezení beden s hlávkami až po zabalení do sklenic nebo sáčků trvá osm týdnů. Začíná na pásovém dopravníku, který hlávky doveze k vyvrtávači košťálů. Brigádní síly ručně odstraní lupení a takto očištěné hlávky pak mohou házet do velkého krouhadla. Odtud padají do spodního patra přímo do kvasných tanků.

Pracovníci za směnu vytvoří asi deset tun krouhanky, do každého z několika tanků se přitom vejde od osmnácti do čtyřiceti tun materiálu. V těchto bazénech operují ženy v gumácích, které nakrouhané zelí vždy po deseticentimetrových vrstvách pečlivě prošlapávají. Zpracovat vlastníma nohama celou velkou káď jim trvá asi dva dny.

Našlapané zelí se zakryje plachtou

„Podstatou této činnosti je vytěsnění vzduchu a uvolnění zelné šťávy, jež vytváří základ pro začátek spontánní fermentace. Za přítomnosti vzduchu by došlo k nemléčnému kvašení, zelí by zhnědlo a zkazilo se," vysvětluje ředitel Kladroba účel starého známého postupu. Našlapané zelí se zakryje plachtou a zalije vodou.

Pokud je kvašení bouřlivé, objeví se, podobně jako třeba u burčáku, pěna. Záleží na teplotě a obsahu cukrů v surovině.

Protože firma navíc odebírá zelí od různých dodavatelů, je obsah každého tanku originální. Drobné odchylky může zkušený konzument rozlišit v barvě i chuti zelí.

Ve sklenicích vydrží tři roky

Po zkvašení putuje již hotová potravina do zásobníku a na balicí linku. Do sáčků či dóz se tepelně ošetřená plní spolu s nálevem z vody, octu, cukru a soli.

Ve sklenicích vydrží tři roky, v sáčcích rok. Díky tomu výrobce nemusí do kysaného zelí přidávat žádné chemické látky prodlužující trvanlivost.

Podnik v Kunovicích založil v roce 1905 Antonín Horsák, který zde nejdříve vyráběl sodovou vodu a ocet. S nárůstem technologických možností společnost rozšířila svou nabídku o nakládanou zeleninu, kvašené okurky a zelí.

Dnes se v kunovické Frutě ročně vyrobí na dva tisíce tun kysaného zelí.

Autor: Michael Lapčík

3.11.2012 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Starosta Příbrami: Krampuslauf? Žádná akce nevyvolala tolik diskuzí

Příbram - Žádná společenská akce v historii Příbrami nevyvolala tolik diskuzí, a to před jejím konáním, i po jejím skončení. Ať už si lidé o ní myslí cokoli, byla bezesporu vyvrcholením letošních oslav 800. výročí založení města. Jaké je ohlédnutí starosty Příbrami Jindřicha Vařeky po Krampuslaufu?

Ve Sněmovně opět zasedla komise k policii, má dokončit výslechy

Praha - Ve Sněmovně zasedla dnes odpoledne na další schůzi vyšetřovací komise ke sporné reorganizaci policie. Na programu jsou zejména poslední výslechy svědků. Před komisí nyní vypovídá policejní prezident Tomáš Tuhý, po něm dorazí olomoucký vrchní státní zástupce Ivo Ištvan a někdejší Tuhého náměstek Zdeněk Laube. Komise by dnes měla výslechy dokončit.

EET padá na zákazníky, restaurace zdražují

Berounsko - V jaké míře zasahuje nová povinnost elektronické evidence tržeb hospodským do provozu restaurací? Je jim na obtíž, nebo se s ní po sedmi dnech už sžili? Na Berounsku převažují zastánci prvního názoru.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies