Deník
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Zelí šlapou v kunovické Frutě od roku 1925

Kunovice - Šlapání zelí není ani v dnešní moderní době pouhou výsadou ukázek starých lidových zvyků. Našlapáno pravděpodobně bylo i kysané zelí, které máte doma v ledničce.

3.11.2012
SDÍLEJ:

Tradiční zpracování zelí ve firmě Hamé v Kunovicích.Foto: DENÍK/Jan Karásek

Tradiční metodou vyrábí oblíbenou pochoutku také česká jednička v prodeji zeleninových produktů, kunovická Slovácká Fruta. Princip zpracování zelných hlávek se zde nezměnil od roku 1925. Před několika dny tak v kunovickém závodě odstartovala sedmaosmdesátá zelná sezona, která většinou trvá od října do března. „Nepoužíváme moderní technologie. Zelí kvasí spontánně díky přítomnosti mikroorganismů na povrchu zeleniny, po přidání soli s kmínem započne mléčné kvašení. Je to čistě přírodní produkt," uvádí David Kladroba, ředitel výrobního závodu Slovácká Fruta, jenž patří do koncernu Hamé. Celý proces od přivezení beden s hlávkami až po zabalení do sklenic nebo sáčků trvá osm týdnů. Začíná na pásovém dopravníku, který hlávky doveze k vyvrtávači košťálů. Brigádní síly ručně odstraní lupení a takto očištěné hlávky pak mohou házet do velkého krouhadla. Odtud padají do spodního patra přímo do kvasných tanků.

Pracovníci za směnu vytvoří asi deset tun krouhanky, do každého z několika tanků se přitom vejde od osmnácti do čtyřiceti tun materiálu. V těchto bazénech operují ženy v gumácích, které nakrouhané zelí vždy po deseticentimetrových vrstvách pečlivě prošlapávají. Zpracovat vlastníma nohama celou velkou káď jim trvá asi dva dny.

Našlapané zelí se zakryje plachtou

„Podstatou této činnosti je vytěsnění vzduchu a uvolnění zelné šťávy, jež vytváří základ pro začátek spontánní fermentace. Za přítomnosti vzduchu by došlo k nemléčnému kvašení, zelí by zhnědlo a zkazilo se," vysvětluje ředitel Kladroba účel starého známého postupu. Našlapané zelí se zakryje plachtou a zalije vodou.

Pokud je kvašení bouřlivé, objeví se, podobně jako třeba u burčáku, pěna. Záleží na teplotě a obsahu cukrů v surovině.

Protože firma navíc odebírá zelí od různých dodavatelů, je obsah každého tanku originální. Drobné odchylky může zkušený konzument rozlišit v barvě i chuti zelí.

Ve sklenicích vydrží tři roky

Po zkvašení putuje již hotová potravina do zásobníku a na balicí linku. Do sáčků či dóz se tepelně ošetřená plní spolu s nálevem z vody, octu, cukru a soli.

Ve sklenicích vydrží tři roky, v sáčcích rok. Díky tomu výrobce nemusí do kysaného zelí přidávat žádné chemické látky prodlužující trvanlivost.

Podnik v Kunovicích založil v roce 1905 Antonín Horsák, který zde nejdříve vyráběl sodovou vodu a ocet. S nárůstem technologických možností společnost rozšířila svou nabídku o nakládanou zeleninu, kvašené okurky a zelí.

Dnes se v kunovické Frutě ročně vyrobí na dva tisíce tun kysaného zelí.

Autor: Michael Lapčík

3.11.2012 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Vězeňský volební autobus Pirátů
2 3

Piráti podobiznu Nečasové ze svého "vězeňského autobusu" neodstraní

Andrej Babiš.
14

Kauza Čapí hnízdo: Babiš i Faltýnek se mohou podívat do žádosti o své vydání

Před 75 lety se začal hroutit Hitlerův sen. Němci zaútočili na Stalingrad

Zničehonic jsme uslyšeli děsivé burácení. Uviděla jsem nebe plné letadel. Bylo tečkované, jako by to byly puntíky na látce. Pak jsem spatřila výbuch. A tak to celé začalo. Vzduch byl plný kouře. Takto popsala pro stanici RT Evženie Siliverstová své vzpomínky na jeden z prvních náletů německých bombardérů na Stalingrad.

K bazénu v Chomutově přišly oblečené muslimky. Plavce to rozhořčilo

/ANKETA/ Ženy neměly burkiny, což jsou speciální plavky, ale dlouhé černé hábity.

AKTUALIZOVÁNO

Odkoupíme vepřín v Letech, schválila vláda

Česko odkoupí vepřín v Letech na Písecku, který stojí na místě bývalého protektorátního koncentračního tábora pro Romy. Vláda dnes krok schválila. Cenu, na níž se shodla s majiteli, odtajní po uzavření kupní smlouvy, řekl po jednání novinářům ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL).

AKTUALIZOVÁNO

V pardubické Explosii vybuchl střelný prach, tři dělníci jsou zranění

Tři zaměstnanci utrpěli v pondělí před polednem zranění při výbuchu střelného prachu v pardubické Explosii.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení