VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Zelí šlapou v kunovické Frutě od roku 1925

Kunovice - Šlapání zelí není ani v dnešní moderní době pouhou výsadou ukázek starých lidových zvyků. Našlapáno pravděpodobně bylo i kysané zelí, které máte doma v ledničce.

3.11.2012
SDÍLEJ:
Fotogalerie
14 fotografií

Tradiční zpracování zelí ve firmě Hamé v Kunovicích.Foto: DENÍK/Jan Karásek

Tradiční metodou vyrábí oblíbenou pochoutku také česká jednička v prodeji zeleninových produktů, kunovická Slovácká Fruta. Princip zpracování zelných hlávek se zde nezměnil od roku 1925. Před několika dny tak v kunovickém závodě odstartovala sedmaosmdesátá zelná sezona, která většinou trvá od října do března. „Nepoužíváme moderní technologie. Zelí kvasí spontánně díky přítomnosti mikroorganismů na povrchu zeleniny, po přidání soli s kmínem započne mléčné kvašení. Je to čistě přírodní produkt," uvádí David Kladroba, ředitel výrobního závodu Slovácká Fruta, jenž patří do koncernu Hamé. Celý proces od přivezení beden s hlávkami až po zabalení do sklenic nebo sáčků trvá osm týdnů. Začíná na pásovém dopravníku, který hlávky doveze k vyvrtávači košťálů. Brigádní síly ručně odstraní lupení a takto očištěné hlávky pak mohou házet do velkého krouhadla. Odtud padají do spodního patra přímo do kvasných tanků.

Pracovníci za směnu vytvoří asi deset tun krouhanky, do každého z několika tanků se přitom vejde od osmnácti do čtyřiceti tun materiálu. V těchto bazénech operují ženy v gumácích, které nakrouhané zelí vždy po deseticentimetrových vrstvách pečlivě prošlapávají. Zpracovat vlastníma nohama celou velkou káď jim trvá asi dva dny.

Našlapané zelí se zakryje plachtou

„Podstatou této činnosti je vytěsnění vzduchu a uvolnění zelné šťávy, jež vytváří základ pro začátek spontánní fermentace. Za přítomnosti vzduchu by došlo k nemléčnému kvašení, zelí by zhnědlo a zkazilo se," vysvětluje ředitel Kladroba účel starého známého postupu. Našlapané zelí se zakryje plachtou a zalije vodou.

Pokud je kvašení bouřlivé, objeví se, podobně jako třeba u burčáku, pěna. Záleží na teplotě a obsahu cukrů v surovině.

Protože firma navíc odebírá zelí od různých dodavatelů, je obsah každého tanku originální. Drobné odchylky může zkušený konzument rozlišit v barvě i chuti zelí.

Ve sklenicích vydrží tři roky

Po zkvašení putuje již hotová potravina do zásobníku a na balicí linku. Do sáčků či dóz se tepelně ošetřená plní spolu s nálevem z vody, octu, cukru a soli.

Ve sklenicích vydrží tři roky, v sáčcích rok. Díky tomu výrobce nemusí do kysaného zelí přidávat žádné chemické látky prodlužující trvanlivost.

Podnik v Kunovicích založil v roce 1905 Antonín Horsák, který zde nejdříve vyráběl sodovou vodu a ocet. S nárůstem technologických možností společnost rozšířila svou nabídku o nakládanou zeleninu, kvašené okurky a zelí.

Dnes se v kunovické Frutě ročně vyrobí na dva tisíce tun kysaného zelí.

Autor: Michael Lapčík

3.11.2012 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

EET ilustrační foto
5

Zmatení řezníci či pekaři. Nevědí, zda mají povinně dávat účtenky

Ilustrační foto.

Policie v Porsche. Muži zákona jezdí zabavenými auty

Pohledem Realistů: Naše ambice jsou realistické

V minulých dnech jsme začali s představováním naší strany. Máme za sebou Prahu, Ostravu a Brno, další místa nás čekají. Svým příznivcům i široké veřejnosti podrobně vysvětlujeme svá východiska, plány i cíle. I naše ambice. 

DOTYK.CZ

Evropa, daňový ráj to na pohled

Španělsko a další země EU by podle MMF hospodařily s přebytkem. Kdyby část jejich daní nemizela za hranicemi.

Deště a tající sníh zvedají na desítce mít v Česku hladiny toků

Povodňový stupeň pohotovosti dnes brzo ráno hlásily tři měřicí stanice, Dalečín a Veverská Bítýška na Svratce a Pertoltice na Liberecku na Panenském potoce. V některých případech za to může nahromaděný led. Vyplývá to z informací Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Zákaz vjezdu starým autům. Brno zvažuje nízkoemisní zónu uvnitř velkého okruhu

Brno /INFOGRAFIKA, ANKETA/ – Změnit trasu při cestování po Brně budou muset řidiči starých automobilů pokud magistrát zavede nízkoemisní zóny. Jejich studii v úterý brněnští radní schválili. Auta s vysokým množstvím škodlivin ve výfukových plynech podle plánu čeká zákaz vjezdu do významné části města.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies