Společně se svou manželkou a rodinou se věnují sadbě brambor už řadu desítek let. Pěstují je na své zahradě a na pozemku od příbuzných.

„Brambory jsou celkem nenáročná rostlina. Vliv na ně má ale počasí. Klimaktické podmínky dost ovlivňují, jak velké brambory vyrostou. Když je sucho, bramborám se moc nedaří. Anebo sice vyrostou, ale jsou jakoby gumovité," vysvětluje.

Lubomír Konečný pěstuje hned několik odrůd této oblíbené zeleniny, povětšinou ale brambory druhu Princess a Marabel. „Princess jsou hnědé a musejí se trošku déle vařit, ale nerozvaří se. Marabel jsou naopak takové žluté a jsou rychleji uvařené," popisuje rozdíly.

S rodinou letos vypěstovali více než více než deset metráků brambor. Část prodali, něco rozdali rodině a známým. Také si něco uskladnili pro vlastní potřebu. Do sadby se Lubomír Konečný pouští tradičně už zjara, kdy se musí připravit půda 
a narýhovat záhonky. Poté přijde na řadu samotná výsadba.

„Zemáky vyrostou do určité výšky, a pak se musí okopat a přihnojit. Na polích v našem kraji bývá hodně mandelinek a plísně. Je proto nutné používat postřiky proti plísni i škůdcům. Ne vždy to ale pomůže – v sousedních Zborovicích, kde máme rovněž záhony, jsme tak učinili několikrát a nezabralo to," stýská si pěstitel.

Sadbové brambory objednává každým rokem 
z Vysočiny. Nemá totiž dobrou zkušenost s tím, když používal k sadbě své vlastní brambory z minulého roku. 
„Neměl jsem pak tak dobrou úrodu," vysvětluje.

Co se týká letošní úrody brambor, názory zemědělců se dost rozcházejí. Jedni jsou spokojení, druzí mluví o špatném roce. Rodina Lubomíra Konečného byla celkem spokojena, hniloby moc nebylo.

„Během prázdnin jsme měli pozemky, kde je výsadba, dva dny pod vodou. Voda na záhonech prostě stála. Měli jsme obavy, že až opadne, budou brambory hnít. Naštěstí, když jsme je vyorali, nehnily," popisuje Konečný. Brambory se ze země vytahují, jakmile je nať suchá.


„Nesmějí se ale 
dát lehce loupat," dodává 
pěstitel.