„Zdravotníci, kteří ženu ošetřovali volali na naši služebnu a žádali o odchyt hada. Plaza jsme našli pod postelí, odchytil ho přivolaný odborník na chov hadů, kterého jsme kontaktovali," vysvětlil velitel hradišťských strážníků Vlastimil Pauřík. Dodal, že jeho lidé už v minulosti „zatoulané" hady sami v několika případech sami odchytili. „V tomto případě se ale zvíře chovalo hodně agresivně a snažilo se opakovaně útočit. Proto jsme raději využili ochoty zkušeného chovatele," podotkl Vlastimil Pauřík.

Had se ženě zakousl do obličeje, v blízkosti oka. Zraněná žena ležela po příjezdu strážníků a zdravotníků v bytě na zemi a vedle ní stála kaluž krve. „Paní utrpěla zranění v měkké tkáni pod okem. Oko naštěstí zasaženo nebylo. Po ošetření jsme zraněnou ženu převezli na chirurgické oddělení hradišťské nemocnice," popsal zásah mluvčí Zdravotnické záchranné služby ve Zlíně Petr Olšan, který označil případ za zcela ojedinělý. „Nepamatuji si, že bych se někdy v minulosti s něčím podobným setkal," marně pátral v paměti Petr Olšan.

Mluvčí hradišťské nemocnice Ludvík Valouch sdělil, že ošetřující personál chirurgického oddělení označil poranění jako lehké. „Pacientka byla přijata k preventivnímu pozorování a druhý den propuštěna do domácího léčení," informoval Ludvík Valouch.

To, že útok hada může být pro lidi mimořádně nebezpečný potvrdil Hradišťan Rudolf Kuriál, který v minulosti rovněž hady choval. „Většina nejedovatých hadů je velmi útočný. Platí to i o hroznýších. Tito hadi mají nejen velké, ostré a zahnuté přední zuby, ale jejich tlama je plná menších ostrých zoubků. Pokud se zvíře zakousne, pak velmi často sevře čelisti a nechce svou oběť pustit. Možná tomu tak bylo i v tomto případě," konstatoval Rudolf Kurial. Dodal, že za útokem hada mohou stát jeho přirozené instinkty.

„Had totiž velmi špatně vidí, a reaguje na pohyb a zvýšené teplo ve své blízkosti. Mohlo se tedy stát, že majitelka hada se nad terárium naklonila víc než bylo vhodné, had ucítil její teplo a zaútočil," vysvětlil někdejší chovatel. Ten doporučuje, aby chov hadů lidé nepodceňovali. „Zájemce o takový koníček by si měl o hadovi, kterého chce chovat, zjistit veškeré dostupné informace a zvážit, zda na chov takového jedince stačí. Většina nejedovatých hadů má totiž sklony k útočení. Ideálním, povahově velmi mírným hadem je například krajta královská. Tento had je vhodný i pro začátečníky," doporučuje Kuriál.