VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Zlechovští nadšenci proměnili košt vína v gastronomické setkání

Zlechov - Za 325 nápoji z hroznů plného života, sedmadvaceti druhy sýrů, šestadvaceti sortami klobásek a dobrou pohodou, k níž hrála cimbálová muzika Bálešáci ze Starého Města vyrazilo v sobotu odpoledne přes tři stovky fajnšmekrů do Zlechova.

30.3.2014 AKTUALIZOVÁNO 1.4.2014
SDÍLEJ:
Fotogalerie
22 fotografií

BYLO PLNO. Sály Agra Zlechov se v sobotu zaplnily vínomilci, kteří mohli vychutnávat některý z 325 vín, ale také 53 vzorků sýrů a klobásek.Foto: DENÍK/Zdeněk Skalička

Ve společenském sále tamního Agra Zlechov a v jeho suterénu se uskutečnil II. ročník zlechovského koštování vína, jehož strůjcem bylo mužské kvinteto, které si vepsalo do svého štítu název Milovníci vína a žen. Za odborné poradce si mladí vinaři zvolili Františka Maňáska z Tupes.

V třicetičlenné jury zasedli čtyři dny před koštem degustátoři na slovo vzatí, aby stanovili žebříček dvaceti nejlépe hodnocených vín a z nich vybrali šampiony.

V kategorii bílých vín to bylo Chardonnay z roku 2011 od zlechovského Miroslava Kočendy, mezi červenými Rulandské modré, výběr z hroznů ročníku 2009, kterým se na koštu prezentoval Dušan Ondráš, předseda Přátel vína z Jalubí.BYLO PLNO. Sály Agra Zlechov se v sobotu zaplnily vínomilci, kteří mohli vychutnávat některý z 325 vín, ale také 53 vzorků sýrů a klobásek.

Vyznavači vinných moků přišli na košt hlavně za odleskem, vůní a chutí vín. Doslova útokem vzali dvacet nejlépe hodnocených vín, ale nepohrdli ani koštem sýrů z Anglie, Itálie, Francie, Holandska, Německa, Slovenska a Česka.

„Novinkou letošního zlechovského koštování vína je ochutnávka šestadvaceti druhů klobás. Raritou mezi nimi je myslivecká klobása z lanžhotského řeznictví a uzenářství Hakalík, v níž je 70 procent jeleního masa," informoval David Gottwald, jeden z pořadatelů II. zlechovského koštování.
Netajil se tím, že lahůdkami mezi sýry byly čtyři druhy, Blue Stilton, Double Gloucester, Red Leicester a Cheddar, které mu přivezla kamarádka z Anglie.

„Zajímavý je švýcarský čtrnáctiměsíční sýr Gruyére Fribourg, italský tvrdý sýr Grana Padano, vyrobený z kravského mléka z dvojího dojení. Jde o sýr zrající až 48 měsíců. Jeho česká obdoba je Ggran Moravia parmezánského typu. Zraje 12 měsíců v bochnících o váze 33 kg," přibližuje sýrové dobroty
David Gottwald.

„Mně a mému příteli nejvíc chutnal francouzský kozí sýr Chevre Buche s bílou povrchovou plísní. Jeho rodiče, Strážničané, chovají kozy a z jejich mléka vyrábějí sýry. A ty mně také moc chutnají," svěřila se Ingrid Janoušková z Otrokovic.

„Letos jsem s rodiči a sestrou teprve na druhém koštu vín. Ta jsou tu na moje gusto sladká, ale jinak dobrá. Ale zlechovské koštování není jenom o pití vína. Pořadatelé sehnali na košt velice dobré sýry i klobásky, takže si tu připadám jako na nějaké gastroakci," nechala se slyšet Zlechovanka Jitka Demlová, které souhlasně její rodina přikyvovala.

Autor: Zdeněk Skalička

30.3.2014 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto
2

Ze soboty na neděli se mění čas. Na posun jsou citliví lidé i zvířata

Bohuslav Sobotka na setkání lídrů států Evropské unie.
4 6

Sobotka po summitu EU: Deklarace obsahuje priority České republiky

Ceny Thálie pro Vránovou či Kňažka. V muzikálu uspěl Vojtek

Herečka Alena Vránová převzala dnes večer v Praze za dlouhotrvajícího potlesku zaplněného hlediště české první scény prestižní Cenu Thálie za celoživotní činoherní mistrovství. Na jevišti historické budovy Národního divadla v Praze stála už před devíti lety, kdy přebírala prestižní pohár za výkon v inscenaci Bouřlivé jaro v Divadle Ungelt, které je už téměř 20 let jejím druhým domovem.

Dominik Feri: Lajknutí neznamená hlas v urně. A to je výzva i pro mě

/ROZHOVOR/ Sešli jsme se v restauraci, která podle Dominika Feriho (TOP 09) změnila prostředí v Praze. Ráno tu lidé snídají, odpoledne studenti píší seminární práce a v létě se tady sedí na okenních parapetech a pije pivo. Přesně to vystihuje atmosféru, kterou má nejmladší radní nejen v Teplicích, ale v celé české historii, rád – uvolněnou, plnou života, diskusí a plánů. Ty má Dominik Feri velké. 

Sivok před San Marinem: Vpředu máme hladové kluky, věřím jim

/ROZHOVOR od zvláštního zpravodaje Deníku/ Od českého národního týmu se zítra v San Marinu očekává čisté konto. Podle kapitána Tomáše Sivoka však právě první pohled klame, svěřence Karla Jarolíma, a speciálně obránce, nečeká jednoduchá práce. 

Návštěva interiéru: petrolejová modř

Vydejme se do bytu mladého muže, úspěšného muže, fanouška dobrého umění, fotografie a modré barvy ve všech jejích odstínech. Pojďme se podívat do bytu s petrolejovou modří.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies