VYBERTE SI REGION

Zneužili mé osobní údaje, tvrdí zákazník. Policie to nepotvrdila

Staré Město - S podezřením na zneužití osobních údajů se na Slovácký deník obrátil František Jakoubek, který bydlí v jedné z obcí na Uherskohradišťsku. Poté, co poskytl svá citlivá data jedné z prodejen, totiž začal kolotoč telefonátů s nabídkou nejrůznějších půjček, které postupně přerostly až v osobní návštěvy dealerů. Policie ovšem žádné porušení zákona nezjistila.

21.11.2014
SDÍLEJ:

Ilustrační foto.Foto: DENÍK/František Hloušek

Příběh Františka Jakoubka se začal odehrávat v létě 2012, kdy si chtěl koupit televizor v prodejně Planeo Elektro ve Starém Městě. Rozhodl se pro formu nákupu na splátky, která mu tehdy více vyhovovala. Poté, co vyplnil a podepsal předepsaný formulář, se však dozvěděl další bližší podrobnosti, které jeho rozhodnutí změnily.

„Měl jsem doložit doklad o příjmech, ale jelikož jsem měl tehdejší pracoviště daleko od sídla firmy a neměl jsem ideální možnosti tento doklad zajistit, hned v prodejně jsem nákup na splátky zrušil," popsal František Jakoubek.

Pracovníci prodejny mu však již vyplněný formulář nevrátili. „Ačkoliv jsem se nakonec ani nestal jejich zákazníkem, odmítli mi formulář vydat či ho zlikvidovat. Jelikož papír obsahoval mé osobní údaje a podpisový vzor, bál jsem se ponechat tato data jen tak k dispozici," vzpomíná sedmapadesátiletý muž. V prodejně prý celou věc alespoň dvě hodiny řešil, ale stejně neuspěl. Formulář si v prodejně ponechali s odůvodněním, že jej musí zaslat na centrálu.

Od neuskutečněného nákupu na splátky obtěžují Františka Jakoubka telefonáty

Zanedlouho po této události se mu začaly množit telefonáty z neznámých čísel nabízející půjčky a jiné marketingové aktivity. „Do té doby jsem nic takového nezažil, pak se ale s podobnými telefonáty doslova roztrhl pytel. Někdy to bylo i několik desítek telefonátů za pár dní," popisuje František Jakoubek nepříjemné zkušenosti. Nežádoucí nabídky podle jeho slov postupně přerostly v osobní návštěvy dealerů v místě jeho bydliště.

S problémem se obrátil i na policii, nic se však nezměnilo.

„Mohu potvrdit, že tato osoba opakovaně učinila oznámení na policii týkající se osobních údajů, nicméně ani v jednom případě jsme nezjistili protiprávní jednání. Pokud má k dispozici jakékoliv nové důkazy, samozřejmě jsme připraveni je prověřit," uvedl mluvčí uherskohradišťské policie Aleš Mergental.

Vysvětlení nabídli i zástupci společnosti Planeo Elektro. Ti upozornili na skutečnost, že samotná prodejna je pouze zprostředkovatel, který s údaji nijak nenakládá, a vše je záležitostí splátkové společnosti. „Předpokládám, že se zákazník rozhodl požádat o zrušení smlouvy až v době, kdy byla vyplněna. To znamená, že musel před sepsáním smlouvy podepsat Souhlas se zpracováním osobních údajů. Tento souhlas musíme splátkové společnosti vždy zaslat, jinak by nemohla schvalovat úvěrové smlouvy," konstatoval Rudolf Jeřábek, manažer maloobchodní sítě Planeo Elektro.

Podle Úřadu pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ) za vším zřejmě stojí podpis pana Jakoubka na smlouvě. „V daném případě již nejspíš vznikl právní vztah, který byl následně zrušen odstoupením od spotřebitelského úvěru. Je tedy třeba jej odlišovat od situace, kdy by právní vztah nevznikl vůbec, to znamená, kdyby žadatel údaje jen vyplnil, ale nepodepsal. V takovém případě by totiž nebyl vůbec žádný právní důvod, aby dokument nebyl zlikvidován. Jelikož ale není zřejmé, co všechno žadatel podepsal, zda souhlas se zasíláním obchodních sdělení, jeho formulace a podobně, nelze jednoznačně říct, jestli mohlo dojít k porušení zákona," konstatoval mluvčí ÚOOÚ David Pavlát. Ten zároveň Františku Jakoubkovi nabídl pomocnou ruku. „Pokud má pochybnosti o postupu společnosti, může se obrátit na úřad prostřednictvím e-mailu posta@uoou.cz, aby mohla být záležitost vyhodnocena na základě konkrétních faktů," uvedl David Pavlát.

Autor: Jiří Kordovaník

21.11.2014 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Areál nymburské nemocnice.
1 4

Nemocnice Nymburk: Pacient zemřel kvůli chybě jednotlivce, ne péče

Sebevražda. Policie ČR. Ilustrační snímek.

Tragédie: Mladá žena se střelila do hlavy

Kavárník Ondřej Kobza: Jsem jezuitský podnikatel

V pražském kavárenském podhoubí nenajdete známější jméno. Ondřej Kobza má hrst plnou nápadů. Jeho tvář, nejprve spojenou s vršovickým podnikem Café V lese, začíná poznávat celá země, kterou v posledních letech rozehrál projekt Piána na ulici. Kobza má originální pohled na byznys, podporuje levicové ideje, věří v občanskou společnost i v sílu jednotlivce.

Hosté plesu Zemanových mohou opět vyhrát večeři s prezidentským párem

Praha - Návštěvníci pátečního charitativního plesu Miloše a Ivany Zemanových na Pražském hradě budou moci opět vyhrát večeři s prezidentským párem, divočáka z lánské obory nebo vstupenky na koncert Karla Gotta. Právě vystoupení "zlatého slavíka" bude jedním z vyvrcholení plesu. Předtančení se, stejně jako loni, ujme prezident se svou manželkou, řekl mluvčí Hradu Jiří Ovčáček.

Prohlédněte si poslední snímky pohřešované Míši. Pátrání je zatím neúspěšné

Ústí nad Labem - Policie ve středu odpoledne zveřejnila nejaktuálnější fotografie dvanáctileté Michaely Patricie Muzikářové, která před více než týdnem zmizela. Snímky si prohlédněte v textu článku.  

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies