České pivo, český chléb, krásy České republiky i její historie a úspěchy nabízí Český dům v Kangnungu. Všechna tato lákadla mají návštěvníkům zimních olympijských her i samotným sportovcům zpříjemnit pobyt. A jak se zdá, svůj účel plní Český dům na jedničku.

Kromě Čechů tu potkáte Kanaďany, Američany, Nizozemce, Slovince, Korejce, Slováky, Švédy nebo třeba Poláky.

„Chtěli jsme, aby to sem sportovci měli co nejblíž a aby sem chodili rádi. A pro veřejnost tu máme dvě skvělé věci – české pivo a český chléb,“ lákal už před zahájením her i Jiří Kejval, předseda ČOV.

Ester Ledecká během úterního tréninku na snowboardu.
Kvalifikace i závod v jeden den. Ledecké se na olympiádě mění program

A jeho slovům dal za pravdu i The Boston Globe, který během olympijských her hodnotil jednotlivé domy. Ten český, na jehož podobě se stejně jako v předchozích letech podílel architekt Petr Kolář, označil za „zlatý standard“.

Český dům „vyrostl“ bezprostředně proti olympijské vesnici v pobřežním městě Kangnung, kde se odehrávají hokejové zápasy a soutěže v rychlobruslení či krasobruslení.

Jak list připomíná, domy spadají do dvou kategorií. Na jedné straně jsou ty, které odkazují na národní kulturu, dědictví a tradice. Na straně druhé ty, které křičí „máme rádi párty a tady vám ukážeme, jak to děláme“.

A Český dům má podle něj od každého něco. List například upozornil na obrovský nástěnný displej s českou sportovní historií. Ocenil i čepované pivo Pilsner Urquell, které si můžete vychutnat v baru uprostřed Českého domu. Navíc si návštěvníci mohou pomocí mimořádně povedené virtuální reality prohlédnout plzeňský pivovar, vyzdvihuje The Boston Globe.

Díkuvzdání Karolíně Erbanové
Erbanová slavila bronz. Točila pivo a dávala rozhovory

Pro zájemce připomíná, že na konci virtuální prohlídky se návštěvníci setkají s barmanem Janem. A „pokud budou v Českém domě ve správný čas, mohou se s ním setkat i osobně“. Americký list nezapomněl ocenit i jídlo, tedy párky či hovězí guláš.

Podle tiskové zprávy Českého olympijského výboru se zatím vyčepovalo zhruba 6000 litrů piva a dorazili na něj i olympionici ze zahraničí. Třeba bronzová medailistka z boulí Julija Jevgeněvna Galyševová z Kazachstánu. Nebo krasobruslař Scott Moir, který se svou partnerkou ovládl soutěž tanečních párů.

„Je to skvělá zpráva - medaile za měsíce příprav, které celému projektu předcházely. Osobně mě to těší moc, jsem ráda za celý tým, který se na každodenním chodu podílí,“ řekla Blanka Konečná, šéfka Českého domu. „Nemůžeme zapomenout ani na dobrovolníky, kteří nám pomáhají a někteří přiletěli přes půlku světa jen proto, aby byli u toho.“

The Boston Globe upozornil i na impozantní skleněné sochy od společnosti Lasvit a na Czech Tourism, který taktéž pomocí virtuální reality představuje krásy České republiky. Dům připomíná i sté výročí založení Československa, zisk první zlaté české olympijské medaile ze zimních her a také dvacet let od triumfu hokejistů v Naganu.

V době, kdy redaktoři The Boston Globe Český dům navštívili, bylo plno. A jak dodávají, z dobrého důvodu…

Snowboardistka Eva Samková po příletu z olympijských her v Pchjongčchangu.
První medaile je doma. Samková sípala: O hlas jsem přišla při fandění

Český dům si chválí i čeští olympionici. „Je super, že to máme jen přes silnici a můžeme sem chodit často,“ řekl krasobruslař Martin Bidař a jeho partnerka ve sportovní dvojici Anna Dušková doplnila: „Vrchní patro je útulné, dole se točí české pivo. Navíc je tu řada obrazů, památek od nás a je na první pohled vidět, že je to Český dům.“

„Je to pecka," chválil i bobista Dominik Dvořák. 

Na stříbrné pozici se umístil Švýcarský dům, bronz si vysloužili Korejci. Největším zklamáním byl pro The Boston Global americký dům, který není přístupný veřejnosti.

Podívejte se na další olympijské domy

Projekt Českých domů na olympiádách je tradicí od Barcelony v roce 1992. Dlouho byl ale nepřístupný veřejnosti. Poprvé byl otevřen návštěvníkům během letních her v Londýně 2012 – tehdy ho navštívilo 80 tisíc lidí.

Trenér Josef Jandač na české střídačce.
Hokejisté si to o olympijské finále rozdají s Ruskem. Němci vyřadili Švédsko