Šesté místo v Turíně, sedmá příčka ve Vancouveru, tři umístění v „top 10“ v Soči. Ondřej Bank po celou kariéru ťukal na medailovou olympijskou bránu – leč neúspěšně. Co se mu nepovedlo v roli závodníka, dokázal v roli trenéra. A to hned na první pokus.

Ester Ledecká šokovala celý svět, když ovládla super-G v Pchjongčchangu.

A v roli trenérů u toho bylo i duo z Jeseníků Tomáš Bank – Ondřej Bank.

„Je to prostě paráda. I když Ester v dolní části trati dělala chybičky a nebylo to dokonalé, tak jízda byla celkově samozřejmě dobrá,“ citoval Ondřeje Banka iSport.cz.

Tomáš Bank
Bráchu vyměnil za Ester Ledeckou. Bude to hodně jiné, říká Tomáš Bank

Něco viselo ve vzduchu

Bývalý elitní český závodník měl prý večer před zlatým závodem Ledecké zvláštní tušení.

„Včera jsem byl po dlouhé době sám na večeři a procházel jsem se. Říkal jsem si sám pro sebe, že je ideální atmosféra udělat překvapení. Že prostě něco visí ve vzduchu,“ prozradil Ondřej Bank.

„Je to hustý. Díky moc, Ester, že můžeme tohle prožívat,“ neskrýval své emoce.

Trenér Tomáš Bank věřil, že se Ledecké povede kromě snowboardu dřív nebo později vyhrát velký závod také na sjezdovkách.

Ester Ledecká se zlatou olympijskou medailí.
OBRAZEM: Ester Ledecká už má zlatou medaili na krku. Byla nervózní

„Vždycky byla jedna z nejrychlejších. Jezdila s Rakušankami, Italkami, Kanaďankami. Já jsem věděl, že jednou vyhraje, ale že to bude tak brzo, to jsem netušil,“ řekl starší z bratrské dvojice novinářům.

Ledecká v sobotu ráno ukončila čekání na první zlato pro Česko na zimních olympijských hrách v Pchjongčchangu.

Bylo to v disciplíně, od které to nikdo nečekal. Ester tak ze sebe strhla tlak, který by na ní pravděpodobně ležel před startem v obřím slalomu na snowboardu.

„Já jsem měl strach, že bude Ester poslední šance na zlato, že na ni bude zbytečný tlak. Tak dobrý, tak to vyřešila,“ pousmál se Bank.

Ivan Bank, otec nejúspěšnějšího českého sjezdaře Ondřeje Banka
Hrdý otec Ivan Bank: Nikdy jsem netušil, že se Ondra stane lyžařskou celebritou