Novodobá stodola. Přesně takovou představu měli o svém bydlení majitelé parcely, kteří pro uskutečnění svého životního snu oslovili architektonický tým z kanceláře ARCHCON atelier. Jejich představy se potkaly, a tak vznikl inspirativní rodinný dům plný ladnosti, vkusu, chytrých řešení. Objekt s dispozicí 6 + kk a užitnou plochou 166 metrů čtverečních je citlivě umístěn do svažitého pozemku na pomezí vesnice s historickým rázem a otevřené krajiny s dechberoucími výhledy.

Dům, jehož zastavěná plocha přesahuje 200 metrů čtverečních, je založen na jednoduchosti. Má pouze přízemí. Půdorysně je to obdélník, střecha je sedlová. Návštěvník či obyvatel nejprve vstoupí do zádveří, za kterým následuje pomezí soukromé a společenské zóny.

Soukromou zónu tvoří 4 ložnice a dále dvě koupelny s přímým výstupem na terasu. „Společenská zóna začíná kuchyní propojenou s jídelnou. Na ni navazuje zapuštěná krytá terasa. Obývací pokoj jsme na přání majitelů oddělili prosklenými posuvnými dveřmi, kdy v případě potřeby lze oba prostory spojit,“ sdělila architektka Irena Truhlářová, která podařený projekt přihlásila i do prestižní soutěže Grand Prix architektů – Národní ceny za architekturu.

Interiér je hodně prosvětlen díky velkoformátovým oknům. Investor si dal nezpochybnitelně záležet i na podobě interiéru, kdy se jednotlivé, a často i vrcholně designové detaily spojují v jeden funkční a zároveň esteticky smysluplný celek.

Obecně málo využívaným prvkem je v tomto domě šalvějově zelená barva. Postupně se objevila na komodě, odrazila se v návrhu kuchyně a šalvějově zelené jsou i vstupní dveře. Zaujme také například knihovna v obývacím pokoji, která obklopuje okno. To tak vytváří iluzi televizní obrazovky, která nabízí snad ten nejlepší a nikdy zcela neopakovatelný program. Tedy program v podobě pohledu do krajiny.

close Díky velkoplošným oknům je interiér plný světla. info Zdroj: se svolením ARCHCON atelier a Grand Prix architektů zoom_in Díky velkoplošným oknům je interiér plný světla.

Vzdušně a útulně

Chodba je pak prosvětlena střešním světlovodem a rozčleněna nikou pro umístění dekorací. „Při návrhu interiéru jsme se zaměřili na vytvoření vzdušného a zároveň útulného prostoru. Proto jsme vyvážili použití hliníkových oken na celou výšku místnosti cedrovým obkladem stropu a dubovou podlahou,“ uvedla architektka.

Fasádu domu tvoří vertikální obklad ze sibiřského modřínu. „V několika šířkách jsme ho doplnili o kontrastní obklad z opalovaného dřeva,“ uvedla Truhlářová. Střecha je z falcovaného plechu. Kousek od domu stojí i zahradní domek s venkovní kuchyní a prostorem pro saunu. Vedle je ještě lehká konstrukce parkovacího stání. Obě doplňkové stavby mají takzvanou extenzivní zelenou střechu, aby plynule navázaly na okolní prostředí.

Poetiku místa doplňuje přírodní jezírko. Investor si ještě přál mít skleník, záhony a dílnu. Dočkal se jich.

Při tvorbě projektu architekti zohlednili zásady vycházející z filozofie feng-šuej, která například definovala přesné natočení objektu. „To proto, aby měl dům nejlepší energii a bezpečí,“ doplnila Truhlářová. Podobně jak to je například také u dalšího domu nedaleko Prahy, o kterém jsme psali nedávno.