„Ještě teď máme v paměti tu neuvěřitelnou atmosféru při souboji mezi Tamberim a Bakerem, ze kterého si odnesl italský rekordman nejen vyrovnaný rekord mítinku 238 cm, ale také nejlepší loňský halový výkon světa. Ani britský závodník nebyl zklamán, vždyť ve světových tabulkách byl hned za Italem na druhém místě s 236 cm. A právě tento sympatický Brit se do Hustopečí znovu vrací, aby se zde pokusil letos zvítězit," vzpomenul na loňskou zápletku ředitel závodu Zbyněk Háder.

V Hustopečích nebude chybět ani česká výškařská hvězda a trojnásobný vítěz Jaroslav Bába, pozornosti diváků by neměl uniknout ani mladý Martin Heindl, jehož čeká na Břeclavsku premiéra. Na jihu Moravy nebude chybět nejlepší slovenský výškař Matúš Bubeník.

Hustopečské skákání 2016: Kralovali Ital Tamberi a Spencerová ze Svaté Lucie

JMÉNO LEGENDY

Hustopečský závod se bude podruhé konat pod názvem Memoriál Mileny Rezkové Hübnerové. „Olympijská vítězka z Mexika 1968 ráda do Hustopečí jezdila a měla tady i mnoho přátel. Bohužel nás před dvěma lety opustila a tak ji alespoň takto vzdáváme hold. Jsme hrdi na to, že náš mítink může nést její jméno," zavzpomínal na historicky nejúspěšnější českou skokanku Háder.

Favoritkou ženské části závodu bude Švédka Stefie Skoogová, která obsadila na olympijských hrách v Riu de Janeiru sedmou pozici. Její hlavní soupeřkou by měla být Doreen Amataová z Nigérie, která bude v Hustopečích obhajovat druhou pozici z loňského ročníku. Představí se rovněž dvojnásobná juniorská mistryně světa Morgan Lakeová z Velké Británie nebo Ukrajinka Julija Levčenková.

Předkrmem výživného výškařského menu budou ve čtvrtek 2. února závody žáků a žákyň. V sobotu dopoledne poté poměří své výškařské schopnosti rovněž dorostenci a junioři. Hlavní závod žen startuje 4. února v sedmnáct hodin, muži přijdou na řadu o dvě hodiny později.

VÁCLAV PETRŮ