Africký Potschefstroom se na dva měsíce stal jejím druhým domovem. Cíl je víc než jasný – srpnové olympijské hry v Riu de Janeiru.

Jste za půlkou afrického pobytu. Co máte za sebou?
Doteď jsem se věnovala hlavně objemu, nabíhání kilometrů. Všeho bylo hodně, ale s menší intenzitou. Teď už by mělo dojít i na to, že obuju tretry. Máme v plánu i nějaké tréninky s větší intenzitou. Věřím tomu, že budu na start Diamantové ligy hodně dobře připravená.

Zvládla jste i kontrolní test. Jak dopadl?
Po volnějším týdnu, kdy jsem trénovala jenom jednofázově, jsem absolvovala test na 3x500 metrů. Musím říct, že to dopadlo dobře. Docela se těším, až obuju tretry a poběžím taky něco rychlejšího. Snad zůstanu zdravá, zatím je všechno v pohodě, musím to zaklepat.

Jak o své zdraví v cizině pečujete? Je to složitější?
Byl za námi i fyzioterapeut z Prahy, kterého já považuju za jednoho z nejlepších. Vláďa Brejcha mi vždycky pomohl. Tady nás dával dohromady.

A další regenerace?
Věnuju jí svůj volný čas. Když odpočívám, koukám se na filmy, čtu si, kreslím nebo si jen tak povídám s někým 
z Čechů. Nebo taky sleduju, co se děje v České republice.

Co jste si třeba nenechala ujít?
Sledovala jsem Pražský půlmaraton. Vím o výborném výsledku Jirky Homoláče 
i Evy Vrabcové –Nývltové. Mám radost, že je konečně trošku vidět i český běh na delší tratě a věřím, že se jim podaří prosadit i na olympijské hry. Držím jim palce.

V Potschefstroomu teď trénuje silná česká enkláva, že?
Kromě mě je tu i naše druhá skupina, která přijela 
s Pavlem Maslákem, do toho jsou tady i vícebojaři – Adam Sebastian Helcelet, oštěpaři Víťa Veselý, Kuba Vadlejch, Petr Frydrych. Nechybějí koulaři Tomáš Staněk, Láďa Prášil, dále pak Lukáš Melich nebo vícebojařka Eliška Klučinová a tak dále. Je tady opravdu velká česká komunita.

Čím si vysvětlujete, že si Češi tuto destinaci tak oblíbili?
Je to asi z jednoho prostého důvodu – jsou tu ideální tréninkové podmínky i zázemí. Člověk přiletí, nemusí se srovnávat s časovým posunem, je tady pořád teplo, travnatý ovál a nadmořská výška 1300 metrů nad mořem. Myslím, že to je ten důvod, proč všichni jezdí právě sem.

Jaké závody plánujete před olympijskými hrami?
Nenechám si ujít mítinky Diamantové ligy, ten první bude v květnu v Dauhá. Těším se i na fanoušky Zlaté tretry do Ostravy.