Jeho kariéru ovšem provází i stín dopingu, za který byl v minulosti potrestán hned dvakrát. Proto na něj diváci na loňském MS bučeli.

Jste hlavní hvězdnou letošního ročníku Zlaté tretry. Očekává se od vás stovka pod deset vteřin. S jakým výkonem budete spokojený?
Je velice reálné, že zaběhnu čas pod deset vteřin. Pomoci by mi k tomu mohlo i skvělé publikum. Zlatá tretra je výborný mítink, velice rád bych ji vyhrál a získal ten krásný křišťálový pohár. Těším se na souboj s Mikem Rodgersem, který letos běhá skvěle. Měl by to pro mě být hnací motor k tomu, abych dosáhl co nejlepšího výkonu.

Majitel agentury TK Plus Miroslav Černošek.
Miroslav Černošek: Éry po Boltovi se atletika ani Zlatá tretra obávat nemusejí

V Ostravě se představíte potřetí. Zavzpomínejte na předešlé dva starty…
Poprvé jsem tu byl v roce 2004. Tehdy jsem startoval na dvoustovce a podařilo se mi trofej získat. To byla ještě v plné velikosti, větší, než je teď. Viděl jsem ji v buletinu, moc se mi líbila a moc jsem ji chtěl. Podruhé jsem tady byl v roce 2014 už na stovce, a taky jsem vyhrál. Věřím, že se mi to teď podaří i do třetice.

Závodit bude, byť ne s vámi v hlavním běhu, také nestárnoucí a zároveň definitivně se loučící Kim Collins. Mistr světa z roku 2003 oslavil v dubnu 42. narozeniny. Co tomu říkáte?
Je to obdivuhodné. Jedno vím jistě, že ve 42 letech já určitě běhat nebudu. Dobře se známe, závodili jsme spolu snad milionkrát. Je to můj dlouholetý protivník. Vzpomínám si na rok 2001 a náš souboj na vysokoškolských závodech. Je neskutečné, co v kariéře dokázal. Bude nám chybět.

Zlatá tretra Ostrava 2018. Hammer throw, kladivo ženy, Anita Wlodarczyk
Na úvod Tretry se radovala Wlodarczyková a po ní i Gudzius

Loni zakončil kariéru Jamajčan Usain Bolt, který vládl sprintu posledních deset let. Dá se vůbec nahradit?
Řeknu to takhle: Je to prostor, který zaplnit nejde. Byl výjimečný, velký šampion. Pro atletiku, ale vůbec celý sport, tak hodně udělal, že se nahradit jednoduše nedá. Každopádně teď bude zajímavé sledovat nástup mladé generace a boj jednotlivých kluků o pozici světové jedničky.

Ještě poslední věc. Jaký čas bude na konci sezony potřebný k pozici lídra světových tabulek?
V mém případě je důležité být zdravý. Během kariéry jsem měl řadu zranění. Kotník, lýtko, stehenní sval… Musím si dávat pozor, být fit a zároveň si udržovat sílu i rychlost. Chtěl bych se dostat do formy, zakončit sezonu alespoň časem 9,8 a připravovat se na obhajobu titulu mistra světa jako lídr tabulek.

Usain Bolt na MS v atletice, Londýn
Zlatá tretra bude bez Bolta. Zazávodí si však Gatlin a další esa