Loni přišel o pozici české výškařské jedničky a až do neděle neměl účast v americkém Portlandu jistou. Ve zbrusu nové ostravské hale však o víkendu zmobilizoval síly.

Druhého Michala Balnera nechal díky prvnímu zdařenému pokusu na výšce 577 centimetrů o více než čtvrt metru za sebou. I když laťka vypadala ještě dlouho po Kudličkově minutí, že je na vážkách, zda má zůstat na stojanech.

„Myslím, že jsem si smůlu vybral na posledních třech závodech, kdy mi to spadlo, když už jsem ležel v doskočišti," pravil sedmadvacetiletý závodník pražské Dukly. „Letos už jsem byl zvyklý, že mi to takhle padá."

Před mistrovským závodem si Kudlička řekl, že udělá tři skoky na požadované výšce a ani jeden nesmí zabalit. „To se mi povedlo, za to jsem strašně rád. Skočit to hned prvním pokusem je fajn. Trošku jsem to oblezl, pokus byl takový váhavý, ale úspěšný," pousmál se už pětinásobný tyčkařský halový mistr republiky.

Bojoval s rozběžištěm

Ve hře byl v Ostravě i limit na letní vrcholy sezony, kterými budou mistrovství Evropy v Amsterdamu a hlavně olympijská klání v brazilském Riu de Janeiro. „Na halovém mistráku bylo ale všechno vsazeno na jednu kartu, do těch 577 jsem dal úplně všechno," zvedl Kudlička významně obočí.

Jeho protivníky nebyli v Ostravě jen soupeři, bronzový medailista z posledního HMS v Sopotech musel zápolit i s rozběžištěm, které pro něj bylo o něco kratší. „Výsledek je možná dobrý, ale pocitově to bylo špatné," přiznal Kudlička, který se v Ostravě znovu dopracoval i k pokusům o překonání absolutního českého rekordu. Laťka ve výšce 583 centimetrů se však ani jednou neudržela.

Změna je život

„Po těch sedmasedmdesáti jsem ale vzal tvrdší tyč, byť jsem na to tolik neměl. Potřeboval jsem si ji vyzkoušet, protože letos skáču na nových tyčích. Opustil jsem karbonové a přešel k laminátovým," prozradil.

Ke změně jej přiměly dva důvody: karbonové tyče často lámal a navíc do Pekingu, na loňské mistrovství světa, mu výrobce poslal devět nových tyčí. „Tehdy jsem si řekl, že na nevyzkoušených skákat nebudu, odvezl jsem si je do Opavy na Lesákův memoriál a hned prvním skokem jsem jednu z nich zlomil," kroutil Kudlička hlavou.

Na nové tyče si stále ještě přivyká. „Asi největší problém je v tom, že tyče jsou těžší a tlustší. I timing je jiný, je to, jako kdybych jezdil autem na suchu a na sněhu," usmíval se.

Na MS bude obhajovat bronz

Halová část sezony 2016 Kudličkovi ještě nekončí, za necelé tři týdny bude závodit v americkém Portlandu na halovém mistrovství světa, kde se představí po boku Michala Balnera a dalších šesti českých atletů, kde bude obhajovat už zmiňovanou třetí příčku z polských Sopot.

„Čeká nás jediná soutěž, mistrovství světa, tabulky se mažou. Uvidíme, jak se to tam bude vyvíjet, třeba bude nakonec stačit znovu i těch 580 centimetrů, za které jsem minule bral placku. Věřím však, že se nejlíp budu cítit právě v USA, a uvidíme, co z toho bude," dodal čerstvý halový mistr republiky, který pátým zlatem vyrovnal počiny Františka Jansy a Adama Ptáčka, úřadujícího českého rekordmana pod střechou (581 cm).