Dva týdny dvojnásobná mistryně světa trénovala v Bad Lobensteinu, což je lázeňské městečko v Durynsku asi šedesát kilometrů od českých hranic, třetí týden pak devětadvacetiletá překážkářka Dukly polykala dávky na pražské Julisce.

Máte za sebou první týdny přípravy se skupinou Falka Balzera. Jaké jsou vaše první dojmy?
Tréninky jsou úplně jiné. Jsou hodně dlouhé a náročné. Je to o dost odlišný systém, než jsem byla zvyklá z dřívějška. Úseky běháme dost rychle a všechno se dělá s větší intenzitou. Učím se také nové věci, třeba odrazy v písku. Nebo posilovací cviky na břicho a záda na bradlech. Při tom zažívám bolavé chvilky. Musím si na nové věci zvyknout, ale takový trénink mě baví.

Jak na vás působí nový trenér?
Naše spolupráce se mi líbí. Makáme hned od začátku, ale s novým koučem jsem spokojená. Je fajn, že když jsem v Praze, je Falk taky tady. Každý den je nový, a i když dostanu plán předem, moc mu nerozumím, protože je napsaný v němčině. Tudíž nevím, co mám od něj čekat. I díky tomu je pro mě trénink zajímavý a vždycky se na něj těším.

Komunikujete spolu anglicky, nebo se snažíte o němčinu?
Převládá samozřejmě angličtina. Německy jsem se učila jen v mateřské škole, takže mi toho v hlavě nemohlo moc zůstat. V německém prostředí se mi ale z němčiny začíná něco vybavovat. Trochu dávné znalosti oprašuji, ale samozřejmě neumím skoro nic, i když se dívám i do učebnice pro samouky. Čtu si slovíčka a fráze, ale moc velké pokroky nedělám…

Zuzana Hejnová a její nový kouč Falk Balzer.Zdroj: ČTK/PR/Global Sport

Jak to máte v Bad Lobensteinu vyřešené s ubytováním?
Zatím jsem pobývala v hotelu, ale až tam přijedu příště, už budu mít pronajatý byt. Jinak se mi tam líbí a byla jsem i v lázních.

Není pro vás moc dlouhá doba být dva týdny sama v cizím prostředí?
Nemám s tím větší problém. Navíc jsme se domluvili, že v Bad Lobensteinu budu jen od pondělí do pátku a na víkendy se budu vracet do Prahy. V tomto směru je všechno v pohodě.

Nechybí vám v Německu parta, jaká byla v bývalé skupině při trénincích na Julisce?
Šla jsem do něčeho nového, všechno je hodně jiné. Ve skupině jsou se mnou čtyři mladé holky. Trochu se stydí, ale někdy jsou docela fajn a bývá s nimi sranda. Jedna se dokonce snaží o českou komunikaci. Nejsou to vyloženě specialistky na čtvrtku překážek. Je jim asi devatenáct let, a tak se teprve rozhodují, jakou disciplínu si vyberou.

Začíná nepříjemné chladnější období, kam se vypravíte za teplem?
Ještě nějaký čas budu trénovat v německo-českém prostředí, ale koncem listopadu se na tři týdny vypravíme na Tenerife.

ČTĚTE TAKÉ: Hejnová oslovila Balzera na Facebooku. Jeho doping? Je to historie, říká