Veselý kvůli problémům v posledních dnech vypustil trénink a od pátku znovu zkoušel zátěž. „Moc to na spokojenosti nebo pohodě nepřidá i s tím, jak se to vyvíjí. Ale člověk se k tomu musí postavit tak, že do toho jde a zkusí to. Teoreticky mi může pomoct, že od sebe nebudu nic čekat a může to být potom menší nervozita," řekl dnes Veselý novinářům před odletem do ruské metropole.

Svěřenec světového rekordmana a trojnásobného olympijské vítěze Jana Železného si nechce nechat problémy v přípravě nahlodat psychiku. „Stalo se to. Člověk má v hlavě, že nějakou dobu vypustil trénink a to se snaží nahlodávat jeho rozpoložení. V závodě to bude dílo okamžiku. Snad to půjde. Je to o koordinaci, aby se najela stará házecí smyčka, která tam byla celou sezonu," prohlásil třicetiletý rodák z Hodonína.

V pátek a v sobotu zkoušel běhat a v neděli se snažil otestovat formu s oštěpem. „Nejdřív jsem se zkusil rozklusávat, v sobotu pak rovinky a včera poházet. Musel jsem to přerušit, protože už zase začínala ta bolest a večer to opuchlo. Ale přežil jsem to ve zdraví, což je super. Teď se budu flákat a uvidím, co bude," uvedl Veselý.

Čtvrtý oštěpař z minulého šampionátu v Tegu i olympijských her v Londýně se nebojí, že by jej bolest připravila o start na mistrovství světa úplně. „Kdyby to mělo být jen z povinnosti, tak bych se na to vykašlal. Může to dopadnout dobře. V závodě problém s bolestí nebude. To oblbnete prášky a závodní vypětí pomůže překonávat mnohem větší bolesti. Spíš je problém ta pauza v házení a to, že noha nemohla pracovat na tréninku, jak by měla a sval se nemohl dostat do aktivity," řekl Veselý.

Podle Železného vše ukáže čtvrteční kvalifikace. „Forma se uvidí až na místě. Bude hodně záležet na tom, aby se v kvalifikaci normálně rozběhl, dal nohu, jak má. A když oštěp poletí, tak to hodně může pomoct hlavě a může pak finále zvládnout. Snad to bude druhý den dobrý," prohlásil Železný.

Chápe, že jeho svěřenec má teď svého zdravotního stavu plnou hlavu. „Souvisí to s tím, že ta noha napuchá. Udělalo se to radikálnější, že se to ještě opíchlo, což nemám rád já ani (fyzioterapeut) Pavel Kolář. Z toho důvodu se nedivím, že teď (Veselý) úplně přesně neví. Ale může se to rychle otočit," míní trenér české oštěpařské špičky. „Je ještě pár dní. Nedá se říct, že to bude špatný, nebo naopak vynikající. Moc jsme toho nenaházeli a neuděláme, co potřebujeme. Ale věřím, že se s tím popere dobře," dodal Železný.