Státní zástupce Gerrie Nel označil jeho návrh za "skandálně nepatřičný".

Jednání, po kterém soud rozhodne o výši trestu pro Pistoriuse, jenž byl před měsícem uznán vinným ze zabití přítelkyně, dnes začalo výpovědí psycholožky. Obhajoba chce předvolat celkem čtyři svědky, státní zástupce počítá se dvěma. Projednávání tak může trvat až týden.

Probační úředník Maringa prohlásil, že veřejně prospěšné práce a tříleté domácí vězení by mělo pro Pistoriuse větší přínos než pobyt za mřížemi. "V podstatě říkáme, že bychom ho neměli ničit, protože nakonec se stejně vrátí do společnosti," řekl Maringa s tím, že v domácím vězení pod dohledem úřadu by měl Pistorius možnost pracovat na zlepšení svého chování a ovládání.

Psycholožka Lore Hartzenbergová, první svědkyně obhajoby, vypověděla, že s Pistoriusem na společných sezeních řešili především pocit viny, který šestinásobného paralympijského šampiona po zastřelení Reevy Steenkampové pronásledoval. Atlet je podle ní zlomený člověk, který všechno ztratil. Vedle přítelkyně přišel o "morální a profesionální reputaci, přátele, kariéru, finanční nezávislost a sebeúctu".

O výši trestu rozhodne po skončení výslechů soudkyně Thokozile Masipaová, která v září sedmadvacetiletého běžce zprostila obvinění z vraždy. To se podle ní vyšetřovatelům nepodařilo prokázat. Státní zástupce po vynesení zprošťujícího rozsudku prohlásil, že s případným odvoláním počká až na rozhodnutí o výši trestu.

Podle jihoafrických médií může jít Pistorius do vězení až na 15 let, může ale také vyváznout s podmíněným trestem, pokutou či veřejnými pracemi. Podle některých odborníků je obvyklý trest za zabití z nedbalosti střelnou zbraní odnětí svobody na pět let.