Vzpomeňte si: na začátku května v Klatovech dokázal poslat oštěp do vzdálenosti 85,52 a vévodil díky tomu světovým tabulkám. Podobný výkon by možná na medaili stačil.

A proto ta pauza. "Je to sice dlouhá doba bez závodění, ale konkrétně já si potřebuju navodit přesně to, co jsem měl před tím prvním závodem v Klatovech. Mám to tak, že když delší dobu nezávodím, tak potom jsem nabitý a mám ten pocit jako před úvodním závodem. I proto jsem odřekl další závody v červenci, aby to přišlo na MS," řekl Frydrych.

Více než závodění prý nyní potřebuje správně vyladit formu. "Posledních pár týdnů už to nebylo tak dobré. Potřeboval jsem začít trochu trénovat, což jsem také dva týdny zpátky udělal a teď už je to každým dnem lepší," pochvaluje si.

S trenérem Janem Železným pracují nejen na samotném házení, ale i na psychice. "Doufal jsem, že to nepřijde znovu jako v těch předchozích sezonách, ale stalo se. Je to něco, na čem musím do budoucna pracovat," přemítal Frydrych.

Peking si do hlavy pouští zatím jen pozvolna. "Je to vrchol sezony. Člověk se k tomu upíná, ale ještě zbývají čtyři týdny do závodu, tak člověk nesmí nějak moc podléhat nějaké euforii a musí udělat práci, která ho čeká," zdůraznil sedmadvacetiletý držitel stříbra z ME atletů do 22 let z roku 2009.

Pomoc větru

S čínskou metropolí má poměrně čerstvé a navrch dobré zkušenosti. V květnu tam vyhrál díky výkonu 83,10 metru podnik IAAF World Challenge. "Je to super stadion, navíc s dobrým povrchem Mondo. A myslím, že je trochu výhoda, že jsem si tam poslední tři roky mohl zazávodit," věří Frydrych.

Na druhou stranu své úspěchy v dějišti olympiády v roce 2008 nepřeceňuje. "Je to něco, co mohu využít v hlavě, ale jinak to žádný velký vliv nemá, protože ten 'dobrý sektor' tam můžou mít všichni. U každého to bude individuální a nebude to žádná extra výhoda," myslí si.

Obrovský stadion pro 90 tisíc diváků omezuje oštěpařům pomoc větru. "Čím větší stadion do výšky, tak tam proudí vítr méně. Mezi první a druhou tribunou jsou průduchy, ale to člověk cítí, když stojí na rozběhu. Myslím, že u čáry a uprostřed už nefouká," přemítal Frydrych.

I proto nedokáže moc odhadnout, jak daleko se bude házet a jaký výkon bude potřeba na medaili.

"Velké stadiony jsou vždy ošidné. Daleko se háže na těch menších, když se sejdou podmínky. Letos se každopádně oštěp celkově zvednul a jestliže byl Kuba (Vadlejch) za 85 metrů pátý v Lausanne, tak myslím, že tady ta úroveň bude podobná a myslím, že to bude výše, než v předchozích letech," předpověděl Frydrych.