Na řadě stadionů napříč celou Českou republikou se mají na počest jednoho z nejznámějších sportovních párů historie, olympijských vítězů a legend české atletiky uskutečnit závody. Byly naplánovány v rámci projektu Sportuj jako Zátopkovi.

„Jenže ze smluv zaslaných jednotlivým klubům nakonec sešlo. Na některých místech si podle svých možností nebo i s určitou svazovou pomocí zorganizují vlastní zátopkovský program, ale plošná podpora se nedotáhla,“ vyjádřil se pro Deník předseda AC Tepo Kladno Jiří Klesnil.

Autorky a hosté na křtu knihy Dana Zátopková
Osobnosti na křtu knihy o Zátopkové. Pro nás byla inspirací, řekla Špotáková

Na kladenském Sletišti se ve stejném termínu uskuteční okresní kolo Středoškolského atletického poháru. „Budou tam závodit někteří naši dorostenci, ale to nemá s akcí Českého atletického svazu vůbec nic společného. Je zjevné, že tento projekt nepovedl,“ poznamenal.

Sportuj jako ZátopkoviSportuj jako ZátopkoviZdroj: ČASNa atletickém stadionu v Houšťce, kde Emil Zátopek v roce 1951 překonal světový rekord v hodinovce a sportovní areál nese jeho jméno, budou závodit školáci společně se závodníky z místního oddílu Atletika Stará Boleslav.

V Nehvizdech proběhne vedle dětských dětských soutěží i závod za účasti českých i zahraničích oštěpařů. Z Itálie přicestuje juniorská mistryně Evropy z roku 2019 Carolina Viscaová. V sektoru by se měli představit například dvanáctý muž nedávného mistrovství Evropy v Mnichově Martin Konečný nebo Martina Píšová.

Mezi hosty, kteří zavzpomínají na slavnou oštěpařku a fenomenálního vytrvalce, mají být olympijský vítěz a někdejší držitel světového rekordu v desetiboji Roman Šebrle, Miroslav Guzdek, bývalý oštěpař, olympionik a svěřenec Dany Zátopkové, nebo Ivana Roháčková, autorka právě vydané knihy o oštěpařce.

Rozlučka oštěpařky Barbory Špotákové proběhla v pražské pivnici U Pinkasů
Špotáková: Jsem vděčná, že jsem mohla prožít tak úspěšné roky. Chci to vracet

Ve Zlíně na dětské atletické závody zavítají hosté a pamětníci legendárních českých atletů, kteří byli známí po celém světě. Zátopka proslavila čtyři olympijská zlata a především fenomenální výkon na OH 1952 v Helsinkách, kde vyhrál závody na 5000 a 10 000 metrů i maraton. Jeho manželka získala v Helsinkách zlato v hodu oštěpem, k němuž přidala olympijské stříbro v Římě 1960. Byla dvojnásobnou mistryní Evropy a v roce 1968 výkonem 55,73 vylepšila tehdejší světový rekord.