Bývalá úspěšná lyžařka Vrabcová-Nývltová, která v minulosti třikrát startovala na zimních olympijských hrách, dosáhla času 2:33:51. Za osobním rekordem zaostala v ulicích brazilského velkoměsta o tři minuty a 41 sekund.

"Já jsem moc spokojená, to umístění je fantastické. Na lyžích mi trvalo hodně dlouho, než jsem se dostala na bodovaná místa," přirovnala česká atletka umístění do třicítky k běhu na lyžích, kterému se roky věnovala. "Tohle je tedy výsledek, za který se nemusím stydět," prohlásila.

V popředí závodu se až do 35. kilometru držela sedmička vytrvalkyň, po zrychlení tempa zbyla v čele už jen trojice budoucích medailistek. Z ní nejprve odpadla Dibabaová a jednatřicetiletá Sumgongová nakonec setřásla i krajanku v bahrajnském dresu.

Nohy krásně poslouchaly

"Bylo velké horko, ale podmínky byly pro všechny stejné a záleželo jen na tom, jak se s nimi kdo vyrovná. Chtěla jsem zaútočit na 35. kilometru a povedlo se to, nohy krásně poslouchaly," řekla Sumgongová novinářům na Sambodromu, kde závod vrcholil. "Na 40. kilometru už jsem věděla, že vyhraju," doplnila.

Keňské vytrvalkyně získaly na čtyřech předchozích olympiádách v maratonu tři stříbra a jeden bronz, až jednatřicetiletá Sumgongová se prosadila na nejvyšší stupeň. Běžkyně s osobním rekordem 2:20:48 loni na MS v Pekingu doběhla čtvrtá, od bronzové Kirwaové ji dělily pouhé tři vteřiny a od vítězné Dibabaové sedm. Nyní jim těsnou porážku oplatila a v Riu se postarala o první keňské zlato.

Atletika:

Ženy:

Maraton: 1. Sumgongová (Keňa) 2:24:04, 2. Kirwaová (Bahr.) 2:24:13, 3. M. Dibabaová 2:24:30, 4. Tsegayeová (obě Et.) 2:24:47, 5. Mazuronaková (Běl.) 2:24:48, 6. Flanaganová 2:25:26, 7. Lindenová (obě USA) 2:26:08, 8. Chelimová (Bahr.) 2:27:36, …26. Vrabcová-Nývltová (ČR) 2:33:51.

Kompletní výsledky dnešního programu najdete ZDE.