"Celý svůj život jsem zasvětil desetiboji, kterému jsem dal všechno. Dosáhl jsem úplně všeho, čeho jsem mohl. Byla to nejlepší část mého života. Končím," napsal Eaton na svém twitterovém účtu.

Eaton vymazal v roce 2012 ze světových desetibojařských tabulek Romana Šebrleho, který jako první překonal hranici 9000 bodů. Eatonův nejlepší výkon z MS v Pekingu 2015 má hodnotu 9045 bodů. K tomu drží i halový sedmibojařský světový rekord, je dvojnásobný mistrem světa i světovým šampionem v hale.

Čtěte také: Eaton ohromil Peking a po rekordu hlásil: Bude oslava. Helcelet byl jedenáctý

Olympijský vítěz z Atén Šebrle byl jedním z těch, kterým Eaton na svém webu při ukončení kariéry poděkoval. "Děkuji, že jsi překonal tu hranici. Díky tobě nyní útočíme na vyšší mety. Vždycky budeš tím, kdo nás jako první inspiroval," napsal Eaton na internetové stránce www.weareeaton.com, kde také popsal, jak ve třinácti letech Šeberleho zásluhou slyšel poprvé o desetiboji.

"V zásadě už není víc, čeho bych v tomto sportu mohl dosáhnout," uvedl. "Snažil jsem se, abych objevil a posunul hranici svých limitů. Jestli se to skutečně povedlo? Nejsem si jist a ani nikdo jiný si jist být nemůže," napsal vícebojař.

Jeho osmadvacetiletá manželka Theisenová-Eatonová se loučí jako dvojnásobná úřadující vicemistryně světa v sedmiboji. Loni stejně jako její životní partner vyhrála světový šampionát v hale, na olympijských hrách v Riu pak získala bronz.

Přečtěte si: Hon na lupiče, který napadl Kvitovou, dostal nový rozměr. Klub slíbil odměnu