V prvním kole patnáctistovky doběhla druhá časem 4:08,06. Jak by to mohlo vypadat v neděli zhruba v půl desáté večer?

Finálový cíl má Simona pořád stejný, říká to už snad měsíc. „Chci zaběhnout nějaké pěkný výsledek do osmého místa. Poslední devátá bych skončit nechtěla,“ zubí se česká rekordmanka. To že má třetí čas z finálových účastnic, ji moc nevzrušuje. Aspoň navenek. „Nic to neznamená. Jsem nohama na zemi,“ říká dlouhovlasá svěřenkyně Augustina Šulce.

Koulař Tomáš Staněk obsadil na HME třetí místo
Atletům se v Glasgow dařilo. Koulař Staněk urval bronz

Co očekává od medailové bitvy? Tvrdí, že se bude opakovat obvyklý scénář. Tempo bude podle nejlepší české běžkyně diktovat britská favoritka Laura Muirová. O její dominanci svědčí fakt, že v pátek dvě a půl hodiny po rozběhu triumfovala na tříkilometrové trati.

Beru to jako kdejaký pouťák



„Počítám, že jako obvykle poběží první dvě kola volně. Pak to ale napálí a poslední kilák je schopná dát za 2:35. To žádná z nás nezvládne. Zrychlit dokáže snad jedině Sofia Ennaouivá,“ zmiňuje Polku, s níž před třemi týdny prohrála na ostravském mítinku Czech Indoor Gala.

Koulař Tomáš Staněk obsadil na HME třetí místo
Koulař Staněk: Zbyl na mě bronz. Ale jsem moc rád, že mám medaili

„Zkusím se za Lauru zavěsit a držet se jí, jak to maximálně půjde,“ naznačuje plán. Co z toho může vzejít? „Myslím, že první místo je jasné. Na druhé asi dosáhne Sofia,“ přemítá Simona Vrzalová. A dál? „To se teprve uvidí…“ říká trochu tajemně třicetiletá středotraťařka.

Při finále nebude v hale Emirates Arena kvůli podpoře domácí Skotky slyšet vlastního slova. Bouřlivou atmosféra ale rodačka z Českého Těšína moc nevnímá. „Vím, že závodím na mistrovství Evropy, ale nijak zvlášť si to nepřipouštím. Prostě běžím. Beru jako kdejaký pouťák…“

Dočká se usměvavá atletka ve skotské metropoli první velké medaile?

Radek Juška
Dálkař Juška se oprostil od přešlapů. Naděje čtyřstovkaře Tesaře skončily pádem