Jednou to přijít muselo. „Myslím, že jsme se s Boltovou neúčastí vyrovnali se ctí. Podařilo se nám přivézt špičky prakticky v každé disciplíně,“ řekl Deníku manažer mítinku Alfonz Juck. „Máme naštěstí i domácí kvalitu, a to dává předpoklady k pokračování na nejvyšší úrovni. Období po Boltovi se neobáváme.“

Každý se těší na stovku, i když Usain Bolt kariéru už uzavřel. Naopak na startu bude jeho rival Justin Gatlin. Právě šestatřicetiletý Američan loni Bolta porazil na mistrovství světa v Londýně při jeho rozlučce. Velké věci může předvést i „britský Bolt“ Prescod. Měla by padnout hranice deseti vteřin.

VÝŠKAŘSKÁ LAHŮDKA NA 240 CM?

„Gatlina sledují média po celém světě. Sbírá dobré výsledky a určitě bude připravený zaběhnout čas začínající devítkou. Černým koněm je mladík Reece Prescod, v Eugene zaběhl větrný čas 9,88. Je to muž budoucnosti, na němž chceme naši stovku stavět,“ zdůraznil Juck.

Michael Rodgers
Tretra: stovku poběží i nejrychlejší muž sezony Rodgers

Na vítkovickém stadionu se představí plejáda atletických hvězd. Hned v úvodu to bude americký tyčkař Sam Kendricks. „Je na vítězné vlně a bylo by skvělé, kdyby se mu podařilo překonat rekord mítinku, který výkonem 592 centimetrů drží Francouz Lavillenie,“ přál si manažer. „Výška nabídne souboj Katařana Baršima s Ukrajincem Bondarenkem. Lepší borci na světě momentálně nejsou. S oběma jsem mluvil a sní o 240 centimetrech.“

OŠTĚPAŘI PROTI SVĚTU

Večer se dostanou ke slovu domácí oštěpaři. Češi vyzvou výběr světa. „Těší mě, že oštěp bude tradičně jedním z vrcholů mítinku, navíc zase půjde o týmové měření sil,“ uvedl Jan Železný, ředitel Zlaté tretry, trenér a oštěpařský světový rekordman.

Českou sestavu oproti loňsku, kdy byl jejich soupeřem německý výběr, měnit nebude. Představí se kvartet Jakub Vadlejch, Petr Frydrych, Vítězslav Veselý a Jaroslav Jílek. Proti nim se postaví Němci Johannes Vetter a Thomas Röhler, které doplní Keňan Julius Yego a Ind Neeraj Chopra.

Jakub Vadlejch na Memoriálu Josefa Odložila.
Atletický galavečer. Vadlejchův oštěp mířil na "Odložilovi" k devadesátce

„Závod družstev je vynikající nápad, i když jsme loni prohráli. Sám jsem byl spokojený, protože jsem šel čtyřikrát přes pětaosmdesát metrů a celý závod si užil,“ vzpomněl na loňské klání Vadlejch, pozdější vicemistr světa z Londýna.

Vzhledem k současné formě ohlášených oštěpařů se dá předpokládat, že by v Ostravě mohla padnout devadesátimetrová hranice. Vždyť Vetter má letošní maximum téměř ke třiadevadesátimetrové hranici a daleko za devadesát hodil i Röhler.

PŘEKONÁ SCHIPPERSOVÁ KRATOCHVÍLOVOU?

„Kuba (Vadlejch) před týdnem na Julisce přehodil 89 metrů. Za sebou má výbornou přípravu, zlepšil se po všech měřitelných stránkách. Věřím, že by si mohl vylepšit osobní rekord z loňska 89,73,“ dodal trenér Železný.

Největší ženská hvězda mítinku, nizozemská sprinterka Dafne Schippersová, půjde do akce v závěru programu. Bude bojovat na dvoustovce a přitom se pokusí atakovat 37 let starý ostravský rekord (22,07) Jarmily Kratochvílové.

Sportovní hry seniorů.
Stovky seniorů si zasportovaly pod dohledem legend