Předchozí
1 z 4
Další

Spoustu z níže zmíněných aut si pořídíte již za pár set tisíc korun. Samozřejmě, že do elektrifikované a seškrcené budoucnosti je důležité zachovat i celou řadu význačných supersportů, veteránů a dalších skvostů. Jenže mnoho takových aut má už dnes obrovskou sběratelskou hodnotu a nachází se v bezpečí soukromých sbírek, takže je o jejich budoucnost postaráno.

Na druhou stranu po autech z níže zmíněné desítky (zatím) sběratelé příliš netouží, takže je jejich uchování pro budoucí generace na každém z nás.

A jak jsme auta vybírali? Zcela jednoduše – každý z vozů musí být nějakým způsobem zajímavý a význačný a to buď po stránce technologie, nebo historie. Anebo designu. No a potom při výběru hrály podstatnou roli i osobní sympatie. Co si budeme povídat.

Ford Focus.
PŘEHLEDNĚ: 5 žádaných ojetin, na které je lepší dát si pozor

Auta jsme seřadili podle roku jejich vzniku.

Jaguar XJ-S V12 (od 1975)

Jaguar XJ-S.Zdroj: Jaguar

V dnešní době se u různých aut velmi často používá magicky znějící zkratka „GT“. Prapůvodně ovšem tato písmena odkazovala na termín Grand Tour, tedy na něco jako „velké cestování“. A právě mezi cestovní GT patří i velké kupé Jaguar XJ-S, které je vybaveno dvanáctiválcem o objemu 5,3 litru.

V současnosti máte dost pravděpodobně jednu z posledních příležitostí, jak si poslední dvanáctiválcové kupé od Jaguaru dopřát relativně za levno. Slušné kusy s pravostranným řízením lze koupit za ceny již kolem 200 tisíc.

Land Rover Defender (od 1983)

Land Rover Defender.Zdroj: Land Rover

Legendární „Defík“ se udržel ve výrobě celá desetiletí a když se relativně nedávno vyrábět přestal, na jeho nadšence a milovníky padaly mdloby. Do historie se Defender zapsal coby nezdolný hrdina, který byl s mnoha dobrodruhy v místech, kam do té doby civilizace ani nenahlédla.

Defender ve svých četných variantách projezdil celý svět a nezastavil se ani před džunglí nebo pouští. Dnes lze slušné kusy sehnat okolo 200 tisíc.

BMW 760Li.
Dá se koupit levné auto s dvanáctiválcem? A je to vůbec dobrý nápad?

Mazda MX-5 (1989)

Mazda MX-5.Zdroj: Mazda

Ve světě aut najdeme jen málo úspěšnějších příběhů podobných tomu o malé Mazdě Miata. Japonská automobilka ukázala, že se správným přístupem může být i řidičský roadster „lidovým autem“ a MX-5, která je i v aktuální generaci zcela vynikající, si dlouhodobě drží titul nejprodávanějšího kabrioletu světa.

Všechno to ale začalo už na přelomu devadesátých let, kdy vyjela první „mrkačková“ generace NA. Tu lze dnes pořídit i pod 100 tisíc korun. A tu nutně musíme zachovat!

BMW řady 8 (1989)

BMW řady 8.Zdroj: BMW

Mrkačky si dáme ještě jednou, tentokrát na prémiovém a technologicky vyspělém velkém kupé z Mnichova. Řada 8 přinesla do světa BMW velkou spoustu novinek, mimo jiné třeba první bezrámová okna, zajíždějící při zavření dveří pod aerodynamickou lištu. Krom toho se jedná o poslední BMW s vyklápěcími světly a není divu, že ceny rychle rostou.

Pěkné s kusy s osmiválci se dají nyní koupit za ceny lehce přesahující 400 tisíc korun.

Dodge Viper (1992)

Dodge Viper GTS.Zdroj: Dodge

Parta bláznů v Detroitu porušila jednou všechna pravidla a byl z toho sporťák poměrně unikátní konstrukce, vybavený navíc ohromným desetiválcovým motorem o objemu osmi litrů, na jehož ladění se podílelo samotné Lamborghini.

Viper je neotesaný, rozeřvaný a neodpouští chyby, ale přesně to jsou ty vlastnosti, pro které ho vlastně milujeme. Z pohledu historie se jedná o jedno z nejzásadnějších amerických aut vůbec. Ceny začínají na jednom milionu.

Na vrchol žebříčku se dostal kabriolet Mercedes-Benz SLK, který je vůbec nejspolehlivější mladou ojetinou podle zprávy TÜV.
OBRAZEM: Tohle jsou nejlepší a nejhorší tříletá auta podle německých statistik

Alfa Romeo GT V6 (2003)

Alfa Romeo GT.Zdroj: Alfa Romeo

Říká se, že každý nadšenec do aut by měl alespoň jednou v životě vlastnit Alfu. Pokud se nás zeptáte, která z dostupných Alf si zaslouží zachovat pro další generace, bude to vedle zcela nové Giulie také krásný třídveřový sporťák GT.

Jedná se o jednu z posledních Alf „generace před úpadkem“ a také o vůbec poslední vybavenou úchvatně charakterním šestiválcem mistra Giuseppe Bussa. Pěkné kusy seženete kolem 150 tisíc.

Citroën C6 (2005)

Citroën C6.Zdroj: Citroën

V dnešní nabídce francouzského Citroënu nenajdete ani jednu pořádnou limuzínu, natož potom legendární hydropneumatický podvozek. Posledním vozem, který hrdě nesl vlajku francouzské opulence se vším všudy, byl Citroën C6.

Limuzína zvláštních, ale uhrančivých tvarů má poslední evoluci bájně komfortního podvozku a bohužel skončila bez přímého nástupce. Na dnešním trhu najdete C6 od 100 tisíc výš.

Toyota GT 86/Subaru BRZ (2012)

Subaru BRZ.Zdroj: Subaru

Japonská sportovní dvojčata jsou esencí řidičského sporťáku z let minulých. Benzínový dvoulitr má na okresky tak akorát výkonu, pevné a tuhé šasi poskytuje nebývalou odezvu k řidiči a cena je i u nového auta relativně příznivá.

A přes to všechno současní řidiči vyměkli natolik, že pořádný sporťák ze staré školy vlastně ani moc nechtějí. Budoucnost obou vozů je tedy nejistá a vyvstává otázka, zda podobně puristické auto ještě někdy vznikne. Mladé ojetiny z prvních let výroby se dají sehnat za ceny kolem 400 tisíc korun.

Lamborghini Murciélago SV.
PŘEHLED: Válí se vám miliony bokem? Tohle jsou nejdražší auta na prodej v Česku

Peugeot RCZ R (2014)

Peugeot RCZ R.Zdroj: Peugeot

Je to jen pár let, co se Peugeot vytasil s autem, které by vlastně nikdo nečekal. Elegantní kupátko RCZ bylo vhozenou rukavicí prémiovému Audi TT.

A jeho ostrá verze s přídomkem R je dokonce vcelku zábavnou sportovní předokolkou. Malým motorem se nenechte zmást. Přeplňovaný čtyřválec 1.6 THP umí v tomto případě krásných 270 koní (199 kW), francouzský sporťáček se navíc skvěle řídí. Levnější kusy začínají na částce kolem 600 tisíc. Nástupce už nebude…

Subaru WRX STI (2015)

Subaru WRX STI.Zdroj: Subaru

Už je to sice nějakou dobu, co Subaru Impreza vládlo světu rallye, ale odkaz na slavné časy se udržel dodnes v podobě ostrého, mechanicky surového sedanu WRX STI. Plochý čtyřválec s pořádným turbem, tři diferenciály, manuální převodovka, tuhý podvozek… a taky oznámení konce výroby.

Svérázný sporťák sice vznikne v další generaci, ale ta už bude velmi pravděpodobně hybridní. Právě proto se vyplatí zachovat tu stávající a možná poslední pořádnou. Mít ji můžete za ceny kolem 700 tisíc korun.