Automobilka o nové Q8 hovoří jako o „fúzi elegantního, čtyřdveřového luxusního kupé s velkým SUV". I z toho je zřejmé, že bude soupeřit s vozy jako BMW X6 a Mercedes-Benz GLE kupé.

Audi Q8: Rozměry a srovnání s konkurencí
Audi Q8 Audi Q7 BMW X6 Mercedes-Benz GLE kupé
délka 4986 mm 5052 mm 4909 mm 4900 mm
šířka 1995 mm 1968 mm 1983 mm 2003 mm
výška 1705 mm 1741 mm 1702 mm 1700 mm
rozvor 2994 mm 2994 mm 2933 mm 2915 mm
objem zavazadlového prostoru 605 - 1755 l 890 - 2075 l 550 - 1325 l 650 - 1720 l

Narozdíl od konkurence ale Audi nenabízí tak prvoplánový design s výrazně se svažující se zádí, u Q8 se střecha láme o dost později. Jinak je ale opravdu výrazná, zvlášť v provedení, které jsem si mohl prohlédnout - to bylo vyvedeno v zářivě oranžové metalíze (Audi jí říká Dračí oranžová) a o sportovní vzhled se staral stylový paket S-Line.

Na autě je řada nových a zajímavých designových prvků. Přídi pochopitelně dominuje osmiúhelníková maska chladiče s šesticí vertikálních chromovaných lamel (zákazník si může vybrat z několika barevných provedení), kterou doplňují dvoudílné světlomety. Na první pohled je viditelná především horní část, do níž jsou integrovány mimo jiné světlomety pro denní svícení a tlumené světlomety, pod ní ale našly místo ještě tmavě tónované a dozadu posunuté dálkové svítilny.

Jak přesně Audi Q8 svítí s příplatkovými HD Matrix LED světlomety, najdete v galerii.

Audi A6 Avant.
Tohle je nový kombík Audi A6 Avant. Už jsme ho prolezli a prozkoumali

Nápadité uspořádání vykazují také lampy vzadu, mezi nimiž se pne úzký, leskle černý prvek s integrovaným světelným pásem, který je charakteristickým znakem vrcholných modelů Audi. Sportovní výraz zadních partií má podtrhnout difuzor a také falešné koncovky výfukové soustavy - bohužel.

Po otevření bezrámových dveří se objeví klasický interér nových luxusních audin. Takže i tady jsou středobodem ovládání dva velké dotykové displeje, umístěné na středovém panelu nad sebou. Na horním displeji o úhlopříčce 10,1 palce – ve vozech vybavených systémem MMI Navigation plus – řidič ovládá informační, zábavní a navigační systém.

Pod ním se nachází 8,6palcový displej, jehož prostřednictvím ovládá klimatizaci i komfortní funkce a zadává text. Funkčnost je stejná jako v A8, displeje poskytují nastavitelnou haptickou a akustickou zpětnou vazbu a musí se skutečně pocitově zmáčknout, jen dotyk prstu nestačí. A to je dobře, díky tomu by nemělo docházet k nechtěným omylům. Už v A8 se mi tohle řešení fakt líbilo, tady tomu je stejně.

Audi Q8.Zdroj: Audi

Struktura menu MMI pak připomíná chytrý telefon, řidič si může na spodní hlavní ploše uspořádat mnoho ikonek podle svých individuálních přání. A stejně jako A8 nebo A6, také nová Q8 může být vybavena digitálním panelem přístrojů s úhlopříčkou 12,3 palce, který se ovládá tlačítky na volantu. Nechybí ani head-up displej.

A další příplatková výbava? Audi zmiňuje například přední sedadla s nastavitelnými bočními polštáři, která mohou být vybavena i funkcemi odvětrávání a masáže, nebo sportovní sedadla s integrovanými opěrkami hlavy či audiosystém Bang & Olufsen s 23 reproduktory.

Q8 je drahé a luxusní auto, proto dostalo ranec technologií, asistentů a elektronických systémů. Audi zmiňuje 39 asistentů a spoustu senzorů a kamer, které hlídají okolí vozu. A také ho snímají, takže vy si pak na obrazovce můžete promítnout detailní obraz situace okolo vozidla.

Jak je na tom s prostorem?

I když Q8 chce být sportovnější variantou Q7, pořád je to s délkou téměř pět metrů kus auta. I proto jsem byl zvědavý, jak si v Audi poradili s vnitřním prostorem, zvlášť se zadními sedadly. Nebudu to zdržovat, zvládli to skvěle. Vzadu se projevuje výhoda rovné střechy, jež se svažuje až za zadními opěradly.

Na zadních sedačkách je tak spousta místa, a to nejen pro nohy, ale právě i nad hlavou. Q8 může být vybavena třemi samostatnými sedadly, přičemž každé z nich je posuvné a má polohovatelné opěradlo. O tři plnohodné sedačky ale nejde, prostřední pozice je rovnější a spíše nouzová.

Audi A8L W12.
A8 bude poslední Audi s dvanáctiválcem. Zajímavý motor W12 si nechá jen Bentley

Zavazadlový prostor má základní objem 605 litrů, po sklopení opěradel (nesrovnají se zcela do roviny) přepravní kapacita vzroste na 1755 litrů. Kufr má jinak sympatický tvar, zdá se být dostatečně široký a dlouhý, zato není moc hluboký a kvůli svažující se střeše není příliš "vysoký". Při nakládání těžkých věcí by mohla vadit vysoká nakládací hrana.

Jinak je ale zavazadelník připraven dobře, potěší totiž menšími odkládacími prostory nebo robustním háčkem na nákup.

Mimochodem, Audi zmiňuje, že napříč lze do kufur uložit dva golfové bagy. Zadní výklopné víko se sériově otvírá a zavírá elektricky, na přání i na povel daný pohybem nohy. Dalším komfortním prvkem výbavy na přání je elektricky ovládaný svinovací kryt zavazadlového prostoru. Kryt vedený v kolejnicích se při otvírání zadního výklopného víka automaticky svine a při zavírání víka se opět vysune.

S jakými motory?

Základem nové Q8 je prostorový rám Audi Space Frame, jehož konstrukce zahrnuje mnoho lehkých dílů z hliníku a oceli tvářené za tepla včetně tvrzení. Díly vyráběné touto technologií tvoří podle výrobce skelet prostoru pro cestující ultra vysoké pevnosti. Pohotovostní hmotnost auta s motorem 3.0 TDI činí 2145 kilogramů.

Standardem pro Q8 bude pohon všech kol. Mechanicky pracující mezinápravový diferenciál přenáší hnací sílu za obvyklých okolností na přední a zadní nápravu v poměru 40:60. V případě potřeby je většina hnací síly přidělována nápravě s lepší trakcí.

Q8 jezdí sériově na 19palcových kolech, která mají pneumatiky o 20 milimetrů větší než u modelu Q7. Na vrcholu nabídky stojí kola s pneumatikami rozměru 285/40 R 22.

Motor V8 TDI z modelu Audi SQ7.
Jak funguje elektrický kompresor Audi? A jak pomáhá zlepšit odezvu motoru?

V nabídce budou tři varianty odpružení, všechny adaptivní. Dvě verze využívají vzduchové odpružení, a to buď s komfortním, nebo sportovním nastavením. Díky tomu Q8 dokáže měnit světlou výšku až o 90 milimetrů, jejíž maximální hodnota je 254 milimetrů - právě s adaptivním vzduchovým odpružením. Sériový podvozek je 220 mm nad zemí.

Za příplatek Audi nabízí řízení všech kol, u něhož jsou zadní kola natáčena až o 5 stupňů. V nízkých rychlostech se natáčejí v opačném směru než přední kola, čímž se průměr otáčení tohoto SUV zmenšuje o zhruba jeden metr. Ve vysokých rychlostech se zadní kola natáčejí ve stejném směru jako přední kola, aby se zvýšila stabilita při změnách směru jízdy.

Audi Q8 bude na evropské trhy uvedeno s motorem 3.0 TDI (pod označením Q8 50 TDI). Vznětový vidlicový šestiválec poskytuje nejvyšší výkon 286 koní (210 kW) a točivý moment až 600 Nm. Velké SUV dokáže díky tomu zrychlit z 0 na 100 km/h za 6,3 sekundy a pokračovat v akceleraci až do 232 km/h.

Součástí ústrojí je částečně hybridní pohon MHEV (Mild Hybrid Electric Vehicle). Lithium-iontový akumulátor a řemenem poháněný generátor s funkcí spouštěče BAS (Belt Alternator Starter) jsou integrovány do hlavní elektrické sítě s napětím 48 V. Akumulátor je uložen pod podlahou zavazadlového prostoru a má elektrickou kapacitu 10 Ah. V rozsahu rychlostí od 55 do 160 km/h se může dynamické SUV pohybovat setrvačností s deaktivovaným motorem.

Audi Q8.Zdroj: Audi

Při zpomalování pak dokáže BAS uskutečňovat rekuperaci kinetické energie s výkonem až 12 kW. Systém start-stop může motor vypnout již při 22 km/h. Podle Audi tato technika v praktickém provozu snižuje spotřebu paliva až o 0,7 litru na 100 kilometrů.

Na začátku příštího roku rozšíří nabídku menší třílitrový turbodiesel s výkonem 231 koní (170 kW; Q8 45 TDI) a zážehový motor 3.0 TFSI s výkonem 340 koní (250 kW; Q8 55 TFSI). Přenos hnací síly zajišťuje osmistupňová automatická převodovka tiptronic.

V Bratislavě vyráběné Audi Q8 bude na český trh uvedeno začátkem července. Ceny zatím neznáme, ale víme, že sériová výbava zahrnuje mimo jiné adaptivní podvozek, 19palcová kola, světlomety LED, navigační systém MMI Navigation plus a dvouzónovou automatickou klimatizaci.