Čínská holdingová společnosti Geely již drží kontrolní podíly ve Volvu, Lotusu, mladé automobilce Lynk & Co, malajském Protonu, také prodává vlastní vozy pod značkou Geely Auto a dále vlastní britskou společnost London EV Company, zabývající se vývojem elektrických taxíků.

Do portfolia Geely by se ovšem nyní mohl dostat i německý koncern Daimler, pod který asi nejznáměji patří automobilka Mercedes-Benz. Geely mělo už v minulosti plány zakoupit určitý podíl v Daimleru, ale koncern tehdy čínskou společnost odmítl. Nyní má ale přijít s ještě větší nabídkou.

Excalibur Series IV z roku 1982.
Tohle zvláštní auto s retro designem můžete koupit i u nás. Víte, co je zač?

K největším akcionářům Daimleru v současnosti patří kuvajtský fond Kuwait Investment Authority s podílem 6,8 procenta a investiční společnost BlackRock s 6 procenty. Jestli se nejnovější informace potvrdí, Geely by mohlo tato čísla překonat a stát se prozatím největším vlastníkem akcií Daimleru.

Geely podle všeho zajímají pokročilé technologie baterií elektromobilů, na nichž Daimler pracuje. Spoluprací s Daimlerem by tak chtělo silněji rozvíjet své působení na poli elektrických vozů.  

Daimler už mimochodem spolupracuje s čínskými výrobci BAIC Motor Corp a BYD, takže je otázkou, zda bude mít německá společnost vůbec zájem navazovat vztahy s dalším velkým hráčem z Asie.