Pavel Suchý (článek o začátku cesty si můžete přečíst zde) si svou cestu rozhodně nijak nezlehčuje. Jízdu kolem světa podniká bez jakékoliv asistence, bez GPS, satelitních telefonů a dalších vymožeností moderního světa. Projekt před světem i domácím publikem reprezentuje tradici českého průmyslu a připomíná její kontinuitu. Na cestách tak Suchému dělají společnost i výrobky dalších českých firem. Není tak výjimkou, že si místo tradičního asijského či jihoamerického pokrmu dal ke svačině třeba Májku.

Pavel Suchý vyrazil na Jawě na cestu kolem světa, už se stihl zastavit i na pláži v Mexiku.

Ostatně jídlo v konzervách se Suchému na cestě výborně osvědčilo. „Konzervy nemají s teplotami obecně žádný problém, pokud si je nevystavím na přímé sluníčko, což v kufrech nehrozí. Takže byly všechny poživatelné i po takové době natřásání v ne zcela správných podmínkách skladování," vysvětluje.

Trasa cesty kolem planety vede východním směrem přes Slovensko a Ukrajinu do Ruska a Mongolska. Z Vladivostoku pokračoval Suchý přes moře do Jižní Koreje a odtud do USA. Na severoamerickém kontinentě nabral jižní kurz přes Mexiko a země střední Ameriky. V jižní Americe je jeho cílem nejjižnější přístav Ushuaia a následně Buenos Aires, odkud zamíří zpět do Evropy.

Pavel Suchý vyrazil na Jawě na cestu kolem světa, už má za sebou více než 28 tisíc kilometrů.

Celková délka trasy je přibližně 40 tisíc kilometrů, za sebou tak novinář má přes dvě třetiny cesty. „Je to z velké části sázka na Štěstěnu, protože věcí, které se mohou cestou podělat, je nekonečně. Věřím ale, že když se štěstí jde trochu naproti, dá si říct," řekl o své cestě Suchý před jejím začátkem.

U Jawy, kterou si Suchý na cestu vybral, autoři projektu příliš neřešili estetiku. Kromě čištění a lakování rámu jsou na šasi nová ložiska řízení a lehce zrepasovaná vidlice, u které kovové krycí trubky nahradily gumové harmoniky. Rám je v zadní části vyztužen kvůli schopnosti unést náklad kufrů. V přední části jsou namísto klasických padacích rámů nosiče dvou bočních schránek.

Pavel Suchý vyrazil na Jawě na cestu kolem světa, už má za sebou více než 28 tisíc kilometrů.

Motor prodělal celkovou generální opravu, při které zůstala nedotčená jen holá převodovka. Původní ojnice s pístními čepy na jehlách jsou přestavěny na bronzová futra, a to především s ohledem na případnou „polní demontáž". Drobnými úpravami je mírně navýšen výkon na standard tehdejších strojů exportovaných do SSSR, kde se nemusely tak striktně dodržovat hlukové předpisy. Odvzdušnění převodovky je vyvedeno do airboxu kvůli brodivosti. Ze stejného důvodu jsou použity vodotěsné koncovky zapalovacích kabelů. Nejzásadnější změnou je náhrada původního dynama 6V/75W generátorem VAPE 12V/150W s bezdotykovým zapalováním.

Zadní boční kufry mají objem asi 47 l každý. Přední schránky jsou schopné pojmout 2krát 3 dvoulitrové PET lahve, čímž zásoba benzínu stoupne na celkových 25 litů a dojezd na více než 500 kilometrů. Tam, kde je dostatečně hustá síť benzínek, půjdou PETky do koše a ve schránkách o objemu 2x 10 litrů je možné vézt cokoliv jiného. Podle organizátorů je to mnohem praktičtější systém, nežli jednoúčelové kanystry, které polovinu cesty vezete úplně zbytečně.